am1410 wrote: Wed Apr 09, 2025 11:45 pm
Mam pytanie:
Na firmware v.2.1 dla FS "wezeł mostu -siła sygnału" (cokolwiek to znaczy - prośba o wyjaśnienie co to dokładnie jest, ile dB) było na poziomie 56%.. 68% (fotka parę postów wcześniej)
W nowych apkach ta etykieta jest zmieniona na "Siła sygnału radia", bo ta poprzednia nazwa była dość enigmatyczna.
W przypadku urządzeń podłączonych do Auraton Box, siła signału radia to RSSI między Boxem a urządzeniem, z tym, że pokazywana jest wartość mniejsza (RSSI jest albo z punku widzenia Boxa, albo z punktu widzenia urządzenia - pokazujemy wartość mniejszą z tych dwóch).
Nie wiem czy podawanie wartości RSSI ma tu jakiekolwiek znaczenie. Przykładowo RSSI dla Wi-Fi, przy którym Wi-Fi umiera

, będzie bardzo dobrym sygnałem przy radiu LoRa - a RSSI takie samo.
Ogólnie przy Auratonie sygnał w okolicach 30% jest słabym sygnałem i bywają trudności z komunikacją.
a drugi aktualizuje się co drugi dzień, bezskutecznie i teraz widzę go jako rozłączony (poprzednio 56%)
Przenosiłem go tu i ówdzie, jak był 3m od BOX-a w salonie w linii prostej to się rozłączył

- teraz znowu wylądował w piwnicy gdzi ejego docelowe miejsce, wczoraj był połączony, wyskoczyła aktualizacja - znowu zdechł !
Ciężko zdalnie zdiagnozować co się tam u Ciebie dzieje. Na pewno dodamy kryterium dobrego zasięgu do rozpoczęcia aktualizacji. Wtedy czujnik z relatywnie słabszym zasięgiem nie będzie aktualizowany (będize trzeba go przenieść bliżej na czas updateu).
Dlaczego nie wprowadzono funkcjonalności wybudzania sygnałem radiowym przez BOX-a podpiętych urządzeń -> "Tego urządzenia nie można zdalnie wybudzić. Oczekujemy na komunikację ze strony urządzenia... " ?????
Aby dało się urządzenie wybudzić zdalnie, to musiałoby nie spać, tylko mieć włączone radio, więc w sumie nie dałoby się go wybudzić zdalnie, bo by nie spało wcale

A tak na serio, to chodzi tutaj o maksymalizację czasu pracy na baterii. Podstawowe zadanie tego urządzenia to sygnalizacja zalania i cała konstrukcja kręci sie dokoła tego wymagania.