mSLW-01 oraz mSLW-02 - testy

Lucas

Czy aktualna wersja firmware dla mSLW-01 to 23.10.01? Bo mam wrażenie jakby moduł chciał się update'ować, ale nie może. Po wymuszeniu aktualizacji dostaję statusy: unknown device i update in progress, a dioda przy restarcie miga jak przy aktualizacji.

Ustawiłem, że IN steruje tylko W. Następnie ustawiłem AT 2x na przełącz kolor zielony 50%. Przy 2x kliknięciu przycisku poza ustawionym kolorem włącza/wyłącza jednocześnie W.
kurus

@klew ostatnio pisałem że, mój mslw02 ma zasięg 100% No i ma ale zasięg dziwnie skacze tak zauważyłem dziś, zobacz jakie są skoki.

https://drive.google.com/file/d/16CmiSC ... p=drivesdk
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Lucas wrote: Thu Nov 09, 2023 11:57 pm Czy aktualna wersja firmware dla mSLW-01 to 23.10.01? Bo mam wrażenie jakby moduł chciał się update'ować, ale nie może. Po wymuszeniu aktualizacji dostaję statusy: unknown device i update in progress, a dioda przy restarcie miga jak przy aktualizacji.
Mam dokładnie taki sam objaw.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Lucas wrote: Thu Nov 09, 2023 11:57 pm Czy aktualna wersja firmware dla mSLW-01 to 23.10.01? Bo mam wrażenie jakby moduł chciał się update'ować, ale nie może. Po wymuszeniu aktualizacji dostaję statusy: unknown device i update in progress, a dioda przy restarcie miga jak przy aktualizacji.
NIe ma dostępnej aktualizacji. Na updates.supla.org można sobie sprawdzić.
Nowy proces update'u trwa trochę dłużej zanim urządzenie dostnie info o tym, czy jest aktualizacja, czy jej nie ma, więc i dioda miga nieco dłużej niż na starszych modułach. Na nowych modułach update trwa około minuty (gdyby był :) ).
Urządzenie jest nieznane, bo nie ma go jeszcze na serwerze update'ów. Jak udostępnimy aktualizację, to będzie ;)
Lucas wrote: Thu Nov 09, 2023 11:57 pm Ustawiłem, że IN steruje tylko W. Następnie ustawiłem AT 2x na przełącz kolor zielony 50%. Przy 2x kliknięciu przycisku poza ustawionym kolorem włącza/wyłącza jednocześnie W.
Dzięki, sprawdzę.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Sk_uter
Has thanked: 1 time

A co z moim problemem czy wymiana modułu pomoże?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Sk_uter wrote: Fri Nov 10, 2023 11:51 am A co z moim problemem czy wymiana modułu pomoże?
Ja nie mam pojęcia
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
robgold

Ciekawostka, mój moduł kompletnie nie zapamiętywał stanu w jakim zostało mu odcięte zasilanie. Zawsze załączał się w pozycji OFF. Było to dla mnie szalenie istotne bo kinkiet ma wyłączane 230V a nie 12V.

Dopiero wysterowanie go (załączenie akurat w moim przypadku koloru czerwonego) z Supla cloud (strony www) sprawiło, że zaczął pamiętać stan. Tak jak by jakaś zmienna musiała zostać zainicjowana i zrobiła to dopiero "chmura".
Czy to normlany objaw ?

Czy jest możliwość w aplikacji dodania opcji predefiniowanych podstawowych kolorów ? Trochę ciężko na tym kółku włączyć tylko LEDy czerwone, zielone lub niebieskie tak aby nie mieszał się inny kolor.

Na chwilę obecną obszedłem problem wysyłając ze strony dany kolor i zapisując w przyciskach w aplikacji ale to taka proteza.
kurus

Na iOS widzę wjechała poprawka dla grupowego sterowania sciemniaczem, teraz jest Ok ;)
mdraht

Do mnie mSLW-02 również dotarł i jestem po testach.
Wielkość faktycznie zbliżona do Sonoff'a mini R2 (mSLW-02 jest cieńszy). Wnętrze też obejrzałem i... topiącej się naklejki w ogóle nie było :D
Podłączenie można stwierdzić intuicyjne. Moduł bez problemu udało się dodać przez aplikację. Wszystkie 4 kanały działają ;) Jeśli chodzi o temperaturę w czasie pracy to nie mogę powiedzieć żeby byłą wysoka.

Odnośnie uwag, to tak jak poprzednicy pisali:
- wyświetla błąd przy multiclick'u, że wartość nie może być mniejsza niż 0,3, ale tylko po kliknięciu Save. Jeśli wybierzemy Save & Restart - komunikat o błędnej wartości się nie pojawia
- skokowa zmiana jasności przy zmianie manualnej w aplikacji (kółko i suwak). Jest to szczególnie widoczne dla niższych wartości, kiedy ledy słabo świecą. Jeśli zmianę wykonujemy przez cloud, z harmonogramów lub przyciskiem - następuje ona płynnie.
- łącząc wszystkie kanały w grupę widać różnicę w czasie reakcji poszczególnych kanałów. Ma to miejsce zarówno przy włączaniu/wyłączaniu jak i przy zmianie jasności. Nie jest to szczególnie przeszkadzające, ale widoczne.

Poza tym urządzenie działa dobrze i jak na razie nie sprawia problemów.

Jest jeszcze jedna kwestia, ale nie wiem czy dotyczy tylko mSLW-02, czy wszystkich urządzeń. Chodzi o harmonogramy - ustawiłem sobie zmianę jasności w zależności od powiedzmy pory dnia. W ramach jednego harmonogramu jasność miała się zmieniać dla przykładu:
17:00-21:00 - 50%
21:00-05:00 - 10%
05:00-09:00 - 50%

- czy to normalne, że jeśli sterownik jest niedostępny (odłączone zasilanie) np. do godziny 18, to po jego włączeniu harmonogram nie zostanie w ogóle wykonany?
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

mdraht wrote: Sun Nov 12, 2023 2:20 pm - czy to normalne, że jeśli sterownik jest niedostępny (odłączone zasilanie) np. do godziny 18, to po jego włączeniu harmonogram nie zostanie w ogóle wykonany?
Dokładnie tak to działa. Nie ma pamięci niewykonanych harmonogramów. Jeżeli jest offline to zdarzenie "przepada". Dotyczy to "całej" SUPLI
YoMan

Return to “Nowości”