Termostat

Duch__
Been thanked: 6 times

To mi nie robi problemu. Będzie on sygnalizował globalny stan zezwól na grzanie lub blokuj w zależności od aury na zewnątrz.
Duch__

Gdzie mogę odczytać aktualną temperaturę zadaną w procesorze?
Maciek663
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Duch__ wrote: Sun Dec 29, 2024 8:25 am Gdzie mogę odczytać aktualną temperaturę zadaną w procesorze?
Jeśli dobrze zrozumiałem to:

Code: Select all

int16_t currentHeatSetpoint = termostat->getTemperatureSetpointHeat();
Duch__

Jak mogę wymusić na wybranym kanale żeby zaczął grzać mimo tego że jeszcze temperatura nie spadła poniżej zadanej histerezy?

Chce dopisać procedurę że jeśli coś grzeje, a inny kanał jest poniżej zadanej temperatury to też ma dogrzać do swojej temperatury zadanej. Ma to na celu ograniczyć cykle włączenia pieca. Przez to że mam kamerę skierowaną na termostat i piec to wielokrotnie widziałem jak jakieś pomieszczeń grzało, skończyło, piec się wygasił, a za 5-10 minut kolejne wymagało grzania. Tym sposobem bym ograniczył ciągłe odpalanie iskrownika.
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

Duch__ wrote: Tue Jan 07, 2025 4:37 pm Jak mogę wymusić na wybranym kanale żeby zaczął grzać mimo tego że jeszcze temperatura nie spadła poniżej zadanej histerezy?

Chce dopisać procedurę że jeśli coś grzeje, a inny kanał jest poniżej zadanej temperatury to też ma dogrzać do swojej temperatury zadanej. Ma to na celu ograniczyć cykle włączenia pieca. Przez to że mam kamerę skierowaną na termostat i piec to wielokrotnie widziałem jak jakieś pomieszczeń grzało, skończyło, piec się wygasił, a za 5-10 minut kolejne wymagało grzania. Tym sposobem bym ograniczył ciągłe odpalanie iskrownika.
Najprościej będzie chyba zrobić podklasę z VirtualThermometer, która będzie zbierać dane ze wszystkich Twoich termometrów i jako wartość wychodzącą wysyłać, np. minimalny pomiar.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Duch__

Ale po co takie udziwnienia? Temp zadaną i aktualną umiem czytać dla każdego kanału z osobna. Pytanie tylko jaka wygląda komenda "Grzej!" danego kanału hvac?
elmaya

Duch__ wrote: Tue Jan 07, 2025 4:37 pm Jak mogę wymusić na wybranym kanale żeby zaczął grzać mimo tego że jeszcze temperatura nie spadła poniżej zadanej histerezy?

on

output_1->setOutputValue(1);
off

output_1->setOutputValue(0);
Duch__

Thanks Elmaya!
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

Dodam tylko, że te "setOutputValue" ominą kilka rzeczy, o które "dba" klasa HvacBase.
Tzn. on zawsze włączy wyjście. Kilka ms później HvacBase może go wyłączyć.
Takie włączenie też pominie te ustawienia dotyczące pilnowania, aby za często się nie włączało/wyłączało.
Klasa HvacBase pamięta też poprzedni stan i go do czegoś używa, a włączając "poza nią", ten stan będzie nieprawidłowy.

Ogólnie można tego użyć i powinno działać, ale trzeba zwrócić uwagę, czy nie generuje to jakichś efektów ubocznych.

Możesz też dodać issue do supla-device, aby dodać metodę na "wymuszone" załączanie termostatu, gdy warunek wyłączenie wyjścia nie jest spełniony.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Duch__

Mógłbyś go dodać do issue? Ja nie wiem jak :lol:

Return to “Ogólna dyskusja”