Pomożesz w trenowaniu sztucznej inteligencji ?

myxhir
Has thanked: 6 times
Been thanked: 9 times

vajera wrote: Thu Jun 25, 2026 3:41 pm
RomanG wrote: Thu Jun 25, 2026 3:32 pm ... i tu ponownie kłania się "zrobienie" jakiejś akcji warunkowanej "błyskiem" kamerki.
"Fingerbot" też mógłby z tego skorzystać. 😃
Pytanie, jak działa algorytm robienia zdjęć - wykonuje co X sekund?
Co 1h nawet chyba jak się ustawiło 30 min to i tak on robił co 1h. Czasami natomiast robił to różnie u mnie może zależało to od wyniku że ileś było nie tak i dobijał potem
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Z tego co pamiętam, to on zawsze po starcie robi fotkę. Także, np. co 30 min:
1. fingebot
2. reset zasilania Cam Meter
3. fotka ;P
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

vajera wrote: Thu Jun 25, 2026 3:41 pm Pytanie, jak działa algorytm robienia zdjęć - wykonuje co X sekund?
@myxhir już odpowiedział, także uzależnienie odczytu od czasu (konkretnej godziny) nie jest rozwiązaniem - bo nie jest to cykliczne.
klew wrote: Thu Jun 25, 2026 9:04 pm Z tego co pamiętam, to on zawsze po starcie robi fotkę. Także, np. co 30 min:
1. fingebot
2. reset zasilania Cam Meter
3. fotka ;P
Krzysztofie - z ogromnym szacunkiem, ale dla mnie reset, a już na pewno ten, spowodowany odłączeniem zasilania jest (według mnie) - delikatnie mówiąc - "małofinezyjny". ;)
"Ergo Cam Meter" - mimo, że budzi różne odczucia - to po wypowiedziach użytkowników, chyba wszyscy (z jednym wyjątkiem i to z powodu niekompatybilności licznika) możemy stwierdzić, że ma potencjał! Wymaga jednak pewnych modyfikacji; dla klienta końcowego wymaga zmiany oświetlenia liczydła urządzenia pomiarowego, być może i obudowy wraz z mocowaniem. Wszystko zależy od ceny detalicznej. :lol:
Natomiast dla wersji ekonomicznej ;) wystarczyłby "wystawiony sygnał" (na wolnym GPIO) dla wysterowania jakiegoś alternatywnego "flesza".
Z programowaniem jestem na bakier :evil: , ale (a może dla tego :D ) wydaje mi się, że jest to tylko kilka linijek kodu do zaimplementowania w tej kamerce. :) :) :)
Nie znam zależności biznesowo-kompetencyjnych dla tego projektu, dlatego tylko nieśmiało mogę cokolwiek sugerować. ... nawet, gdybym je znał to też .... :lol:
... i w zasadzie chyba wszystko już zostało tutaj powiedziane, więc pozostaje tylko czekać na dalszy rozwój sytuacji ........!
😄😄😄
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

W ogóle pomysł z naciskaniem przycisku gazomierza przez Fingebot nie jest dobrym pomysłem. PGNiG mogłoby się do tego przyczepić i miałoby rację. Skoro montują gazomierze elektroniczne zapewne ze zdalnym odczytem, to domagajmy się wystawienia przez dostawcę gazu danych odczytowych na WWW a jeszcze lepiej przez API.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

RomanG wrote: Fri Jun 26, 2026 5:14 pm
W zasadzie jeśli chcesz się pod gpio podłączając, to podłącz się pod gpio diody ;)
Albo bardziej sprzętowo: przez fotorezystor.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

klew wrote: Fri Jun 26, 2026 6:56 pm ...
W zasadzie, to już się za to zabrałem, ale zrodził się pomysł, żeby wykorzystać ring z szesnastoma diodami adresowalnymi. Niestety, na tym poległem. Jednak, skoro już "rozbebeszyłem kamerkę", to przelutowałem rezystor uprawniający gniazdo anteny zewnętrznej. Także pewne korzyści z tego były. Dodam, że nie było to już takie proste dla moich słabych oczu i drżących rąk . :roll:
Pomażę 😏; może kiedyś na którymś GPIO pojawi się sygnał dla takiego pierścienia ledowego, ... z możliwością regulacji intensywności świecenia, wyboru co drugiej diody, ...! ;) Wiem, wiem! Popłynąłem! :) ... ale ... "marzenia trza mieć"!😀
zlomar
Has thanked: 1 time

pzygmunt wrote: Sun May 24, 2026 6:44 pm Chcemy udostępnić FW dla społeczności DIY. Może wtedy uda się wrócić do tego modelu i go trochę usprawnić.
@pzygmunt czy jest możliwość udostępnienia tego softu ?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Udostępnimy
SUPLA.... Nareszcie w domu.

Return to “Ogólna dyskusja”