mSLW-01 oraz mSLW-02 - testy

Lucas

Chciałem połączyć mSLW-01 w jedną grupę z SLW-01, aby sterować wspólnie tylko RGB, ale z powodu różnego typu kanałów nie da się tego zrobić. Pozostaje mi tylko stworzenie grupy wspólnie z H801.
Z drugiej strony, skoro W sterujemy (po części) i tak niezależnie od RGB, to czemu nie mogą to być dwa osobne kanały? Pomijając, że w aplikacji byłyby widoczne jako dwa osobne. Bo aktualnie włącz/wyłącz z aplikacji steruje jednocześnie RGB+W.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Lucas wrote: Mon Nov 13, 2023 10:53 am Chciałem połączyć mSLW-01 w jedną grupę z SLW-01, aby sterować wspólnie tylko RGB, ale z powodu różnego typu kanałów nie da się tego zrobić. Pozostaje mi tylko stworzenie grupy wspólnie z H801.
Z drugiej strony, skoro W sterujemy (po części) i tak niezależnie od RGB, to czemu nie mogą to być dwa osobne kanały? Pomijając, że w aplikacji byłyby widoczne jako dwa osobne. Bo aktualnie włącz/wyłącz z aplikacji steruje jednocześnie RGB+W.
Czemu? Nie ma na to sensownego uzasadnienia, poza tym, że tak po prostu w Supli jest, że grupować można kanały z tą samą funkcją, a te mają inną funkcję.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
lukfud
Has thanked: 13 times
Been thanked: 11 times

Lucas wrote: Mon Nov 13, 2023 10:53 am Z drugiej strony, skoro W sterujemy (po części) i tak niezależnie od RGB, to czemu nie mogą to być dwa osobne kanały? Pomijając, że w aplikacji byłyby widoczne jako dwa osobne. Bo aktualnie włącz/wyłącz z aplikacji steruje jednocześnie RGB+W.
Jak już wspomniałem o tym na początku, też jestem za możliwością wyboru, czy kanał ma być RGBW czy RGB i W.
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
https://smartnerzeczy.pl
klew

lukfud wrote: Mon Nov 13, 2023 11:19 am
Lucas wrote: Mon Nov 13, 2023 10:53 am Z drugiej strony, skoro W sterujemy (po części) i tak niezależnie od RGB, to czemu nie mogą to być dwa osobne kanały? Pomijając, że w aplikacji byłyby widoczne jako dwa osobne. Bo aktualnie włącz/wyłącz z aplikacji steruje jednocześnie RGB+W.
Jak już wspomniałem o tym na początku, też jestem za możliwością wyboru, czy kanał ma być RGBW czy RGB i W.
Jak już tłumaczyłem ;) na urządzeniach nie może się zmianiać lista kanałów, bo serwer tego nie obsłuży i pojawi się konflikt kanałów. W DIY można się w takie rzeczy bawić, ale nie w gotowych układach, które są również dla użytkowników spoza forum :).
lukfud
Has thanked: 13 times
Been thanked: 11 times

klew wrote: Mon Nov 13, 2023 12:03 pm Jak już tłumaczyłem ;) na urządzeniach nie może się zmianiać lista kanałów, bo serwer tego nie obsłuży i pojawi się konflikt kanałów. W DIY można się w takie rzeczy bawić, ale nie w gotowych układach, które są również dla użytkowników spoza forum :).
Jeśli użytkownik spoza forum dostanie się do opcji w cfg to i usunie sobie urządzenie z Cloud po zmianie opcji.

Ale ok, jeśli nie będzie wyboru, to może domyślnie rozdzielone kanały?
Jako użytkownik paska RGBW uważam, że tak jest wygodniej ;)
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
https://smartnerzeczy.pl
Lucas

klew wrote: Mon Nov 13, 2023 10:57 am
Lucas wrote: Mon Nov 13, 2023 10:53 am Chciałem połączyć mSLW-01 w jedną grupę z SLW-01, aby sterować wspólnie tylko RGB, ale z powodu różnego typu kanałów nie da się tego zrobić. Pozostaje mi tylko stworzenie grupy wspólnie z H801.
Czemu? Nie ma na to sensownego uzasadnienia, poza tym, że tak po prostu w Supli jest, że grupować można kanały z tą samą funkcją, a te mają inną funkcję.
Nie neguję tego i wiem, że grupujemy funkcjonalnie te same kanały. Ale w tym przypadku, gdyby mSLW-01 miał (lub byłaby możliwość wyboru jak napisał @lukfud) osobno kanał RGB od W, to wtedy mogę to wykorzystać w sterowaniu grupowym razem z innymi modułami mającymi tylko RGB. Czyli za jednym razem ustawisz sobie jeden kolor na wszystkim, co ma kanał RGB.
Pomijając sensowność tego rozwiązania (czysto teoretycznie), to czy na etapie konfiguracji możliwość wyboru, czy urządzenie steruje jednym kanałem RGBW, czy osobno RGB i W jest do zrealizowania?
klew

Lucas wrote: Mon Nov 13, 2023 12:23 pm Nie neguję tego i wiem, że grupujemy funkcjonalnie te same kanały. Ale w tym przypadku, gdyby mSLW-01 miał (lub byłaby możliwość wyboru jak napisał @lukfud) osobno kanał RGB od W, to wtedy mogę to wykorzystać w sterowaniu grupowym razem z innymi modułami mającymi tylko RGB. Czyli za jednym razem ustawisz sobie jeden kolor na wszystkim, co ma kanał RGB.
Pomijając sensowność tego rozwiązania (czysto teoretycznie), to czy na etapie konfiguracji możliwość wyboru, czy urządzenie steruje jednym kanałem RGBW, czy osobno RGB i W jest do zrealizowania?
Aktualnie nie widzę takiej opcji.
Moje założenie jest takie, że nie można zmieniać listy kanałów na urządzeniu przy pomocy cfg mode, bo takie zmiany mogą prowadzić do konfliktu kanałów.
Inne opcje:
1. Pozwolić na konflikt kanałów ;P
2. Uelastycznić Clouda, apki, serwer, aby dało się grupować RGB, RGBW, Dimmer
3. Dodać opcję dzielenia kanałów na poziomie serwera (czyli urządzenie rejestruje się jako RGBW, a w konfiguracji w Cloud ustawiamy, czy chcemy to mieć razem, czy osobno)

Przy obecnych priorytetach raczej nie widzę możliwości zrealizowania jakiejkolwiek z tych opcji. Ale to tylko moje zdanie.
cdxa

A czy sa jakies przecwiskazania by takie harmonogramy mogły działać w trybie offline? Przecież praktycznie na każdym urządzeniu wykonawczym supla można uruchomić lokalny zega i, synchronizowac po NTP i buforowac zadania, w formie np. wywołania akci przycisku itp szczególnie te cykliczne zadania. Obecnie może dochodzić do niebezpiecznych stuacji gdzie coś zostaje właczone, ale nie można już tego wyłączyć bo np internet padł i mamy zero kontroli, poza fizycznym wyłączeniem.

YoMan wrote: Sun Nov 12, 2023 2:46 pm
mdraht wrote: Sun Nov 12, 2023 2:20 pm - czy to normalne, że jeśli sterownik jest niedostępny (odłączone zasilanie) np. do godziny 18, to po jego włączeniu harmonogram nie zostanie w ogóle wykonany?
Dokładnie tak to działa. Nie ma pamięci niewykonanych harmonogramów. Jeżeli jest offline to zdarzenie "przepada". Dotyczy to "całej" SUPLI
klew

cdxa wrote: Mon Nov 13, 2023 12:46 pm A czy sa jakies przecwiskazania by takie harmonogramy mogły działać w trybie offline? Przecież praktycznie na każdym urządzeniu wykonawczym supla można uruchomić lokalny zega i, synchronizowac po NTP i buforowac zadania, w formie np. wywołania akci przycisku itp szczególnie te cykliczne zadania. Obecnie może dochodzić do niebezpiecznych stuacji gdzie coś zostaje właczone, ale nie można już tego wyłączyć bo np internet padł i mamy zero kontroli, poza fizycznym wyłączeniem.
Aktualnie nie ma takiej możliwości i szybko się to nie pojawi. Są/były dyskusje aby dodać buforowanie kolejnych wykonań harmongramu na urządzeniu, ale to ma też swoje ograniczenia.
Największym jest brak zegara z podtrzymaniem bateryjnym. Czyli jeśli braknie prądu i po wstaniu nie będzie Internetu, to urządzenie nie wie jaka jest godzina i i tak nic nie zrobić.
Inny problem: jeśli włączenie jest o 20:00, a wyłączenie o 22:00, a prądu nie było od 21:00 do 23:00, to co urządzenie ma zrobić? - aktualne harmonogramy działają na zasadzie "wydarzeń", a nie "stanu". Czyli to co miało się wydarzyć o 22:00, nie powinno się stać o 23:00. Czyli w takim scenariuszu i tak światło będzie się świecić.

Brak Internetu to obecnie dość mało prawdopodobny scenariusz (choć się zdarza). Nie steruj niczym przez zewnętrzne serwery, co może być niebezpieczne. Ja sterowniki typu mSLW używam do sterowania ledami i tam jak będzie się coś dłużej świecić, to nie jest to niebezpieczne - poza nadgryzionym portfelem ;)
Jeśli zależy Ci na ustawieniu jasności 10% między 21:00 a 5:00 to zawsze możesz też zrobić "ustaw jasność na 10% co 10 minut od 21:00 do 5:00" - wtedy po powrocie Internetu, jasność się ustawi na zadaną.
klew

Lucas wrote: Thu Nov 09, 2023 11:57 pm Ustawiłem, że IN steruje tylko W. Następnie ustawiłem AT 2x na przełącz kolor zielony 50%. Przy 2x kliknięciu przycisku poza ustawionym kolorem włącza/wyłącza jednocześnie W.
Sprawdzam to teraz i doszedłem do wniosku, że nie mam pewności co ustawiłeś.
Na sterwoniku RGBW nie da się zrobić akcji w Cloud "przełącz kolor zielony". Można zrobić: włącz, wyłącz, przełącz i ustaw parametry.
Z czego 3 pierwsze opcje dotyczą zawsze całego kanału (czyli RGB+W), a w "ustaw parametry" ustawia się parametry dla wszystkich składowych (czyli też RGB+W). Nie da się sterować osobno RGB bez ustawienia W.

Na urządzeniu jest już dodane wsparcie dla tego typu bardziej złożonych akcji, ale wymaga to jeszcze zmian po stronie serwera i clouda, a także podniesienia wersji protokołu na samym mSLW. Nie wiem kiedy to będzie dodane, ale mam nadzieję, że szybko :)

Return to “Nowości”