Sterowanie poprzez bramkę urządzeniem, którego nie ma

Moderator: vajera

zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

vajera wrote: Fri Feb 06, 2026 8:19 pm
zzrr wrote: Fri Feb 06, 2026 8:14 pm
vajera wrote: Fri Feb 06, 2026 8:10 pm
Podejrzewam, że przy krótkich czasach keepalive i timeout coś może czasami przeskoczyć w systemie - zrób może całonocny test z nieco dłuższymi czasami. Być może warto ustawić każdej głowicy nieco inną wartość keepalive, żeby nie strzelały w tym samym momencie?
ok. Za krótsze uznajemy te co mam w tej chwili czyli 250 , 300 czy może 480 i 600?
Sam nie wiem, czy to kwestia:
A) bezwzględnej długości tych czasów,
B) odstępu między nimi czy
C) wysyłania keepalive przez 4 głowice jednocześnie.

Ewentualnie zostaw na noc bez zmian, gdyby sytuacja się powtórzyła, to najwięcej wniosą te czasy last_seen_ms.
Ok. Więc zostaje jak jest. Faktycznie po resecie bramki wszystkie głowice w tym samym momencie wysyłają keepalive. Zobaczymy. Jak przejdą tą próbę to będzie raczej tylko na +. A wtedy na pewno nie zaszkodzi ich w czasie porozrzucać. No i na tym poprzestanę w wypowiedzi bo jestem dobrej myśli ;)
EDIT:
Będą potestowane dłużej niż noc. Jeśli będziesz ciekaw jak to wyjdzie to będę mógł napisać jutro dopiero po południu. Rano mam wyjazd.
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

zzrr wrote: Fri Feb 06, 2026 8:23 pm
zzrr wrote: Fri Feb 06, 2026 8:14 pm
ok. Za krótsze uznajemy te co mam w tej chwili czyli 250 , 300 czy może 480 i 600?

Ewentualnie zostaw na noc bez zmian, gdyby sytuacja się powtórzyła, to najwięcej wniosą te czasy last_seen_ms.
Ok. Więc zostaje jak jest. Faktycznie po resecie bramki wszystkie głowice w tym samym momencie wysyłają keepalive. Zobaczymy. Jak przejdą tą próbę to będzie raczej tylko na +. A wtedy na pewno nie zaszkodzi ich w czasie porozrzucać. No i na tym poprzestanę w wypowiedzi bo jestem dobrej myśli ;)
EDIT:
Będą potestowane dłużej niż noc. Jeśli będziesz ciekaw jak to wyjdzie to będę mógł napisać jutro dopiero po południu. Rano mam wyjazd.
Daj znać. W sumie to dzięki, bo zainspirowałeś mnie do wdrożenia pewnej funkcjonalności, którą stopniowo będę wdrażał w bramce.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

A cóż to za funkcjonalność jeśli można wiedzieć?
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

lukasz06 wrote: Sat Feb 07, 2026 10:27 am A cóż to za funkcjonalność jeśli można wiedzieć?
Pewnie skanowanie aktywnych urządzeń końcowych, bo to raczej naturalny kierunek rozwoju.
Co prawda w pewnym zakresie to już działa, ale może będzie kompleksowo...

Ale jeśli coś innego, to i tak przyjmiemy z dobrodziejstwem inwentarza ;-)
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

vajera wrote: Fri Feb 06, 2026 8:47 pm
zzrr wrote: Fri Feb 06, 2026 8:23 pm

EDIT:
Daj znać. W sumie to dzięki, bo zainspirowałeś mnie do wdrożenia pewnej funkcjonalności, którą stopniowo będę wdrażał w bramce.
Dopiero wróciłem do domu. Od rana sprawdzałem tylko tak przelotem kilka razy w aplikacji, jednak widziałem tylko HVAC a nie miałem jak głębiej wchodzić i sprawdzać . Na żadnej głowicy nie zauważyłem żeby się rozłączyła.
Teraz w domu na cloudzie stoper był włączony cały czas :) 24h:56min wszystkie głowice połączone. Online i termostaty i HVAC :) 👍

Return to “Bramka ZigBee”