Robinson74 wrote: Tue Apr 14, 2026 7:12 am
Możliwe, że masz podobną sytuację jak ja, tylko że ja na nieco innym czujniku Sonoff:
Mnie ta procedura
wymuszonego parowania pomogła, ale coś może być na rzeczy, bo zielona dioda bramki dłużej się świeciła, aż w końcu wyłączyłem parowanie z GUI.
No mam inny czujnik, ale problem ten sam i u mnie procedura wymuszonego parowania nie pomogła. Wygląda na to, że Chińczyki w tych urządzeniach coś namieszali, skoro stosują inne ID do tego samego produktu.
RomanG wrote: Tue Apr 14, 2026 7:25 am
Sugeruję , żebyś jednak zaczął od podstaw. Chodzi o to, że @vajera tłumaczy rzeczy raczej oczywiste, a w tym momencie mógłby .... trenować do serii UMTB (np

). Jego empatia i chęć pomocy innym nie pozwoli mu odesłać Cię z kwitkiem, dlatego z szacunku dla niego i jego pracy na początek poczytaj to;
viewtopic.php?t=17277 i to
viewtopic.php?t=17672.
Dodam, że moja wiedza nie jest "ani większa, ani lepsza" od Twojej, m.in.(!) z braku czasu, dlatego muszę się pogodzić z tym, że na razie nie zrealizuję moich "chęci".
"Nie od razu Rzym zbudowano"!
Myślę, że przyjmiesz to jako dobrą radę, a nie "złośliwy wytyk".
ps. Nawet, gdyby "Twój" problem dotyczył "jakiegoś błędu bramki", to i tak warto zacząć od "przestudiowania" tych tematów.

... no chyba, że to czytałeś, a błąd faktycznie jest "obiektywny".
Dziękuję za życzliwą radę, taka rozmowa bardzo mi się podoba, przyjmuję to z uśmiechem na twarzy. Tak powinni ludzie na forum ze sobą rozmawiać. Jedna tylko uwaga, kilka lat tutaj nie zaglądałem, bo nie miałem potrzeby, a od lutego google wciągnęło mnie tutaj na dłużej i przyznam szczerze, że projektem Zigbee Supla się trochę zajarałem, ale będę musiał sobie troszeczkę odpuścić, bo pochłania mnie to za mocno i moją energię, a w życiu mam inne priorytety. Od tego poradnika prawie że zacząłem, ale nie ma tam nic na temat zbierania logów z parowania z GUI czy skądkolwiek. Studiować i tak bardzo dużo studiuję forum, ale nie starcza mi czasu, na poświęcenie jeszcze więcej czasu, jak nie mam problemu i nie jest to moim celem życiowym.
vajera wrote: Tue Apr 14, 2026 8:44 am
W instrukcji termometru masz opisaną procedurę parowania - zwykle jest to naciśnięcie przycisku parowania na 5-6 sekund - aż w urządzeniu zacznie migać np. niebieska dioda lub ikonka na wyświetlaczu.
Jeżeli Ty trzymasz przycisk parowania w termometrze aż do momentu, gdy zapali się biała dioda w bramce, to robisz to niezgodnie z instrukcją. Najprawdopodobniej czujnik wielokrotnie wchodzi do i wychodzi z sieci, za każdym razem dostając nowy adres.
Robię raczej wszystko poprawnie, jak tylko na wyświetlaczu zaczyna pulsować zasięg Zigbee (wygląda jak symbol WiFi), uwalniam przycisk i dochodzi do sparowania urządzenia z bramką. Próbowałem na różne sposoby. Z tym wcześniejszym czujnikiem z innym ID szło to bez problemu, nawet, jak nie mam ikonki zasięgu Zigbee, po wyłączeniu routera, bramki, to po przyciśnięciu przycisku, aż zacznie pulsować ta ikonka, zaczyna ona być z czasem widoczna z pełnym zasięgiem, jak na wcześniejszym zdjęciu widać i parametry się pokazują w apce.
Teraz usunąłem urządzenie i bramkę z Cloud i wgrałem na nowo soft z log 1.5.7, dodałem na nowo urządzenie i potem od razu przeszedłem do procedury parowania czujnika do bramki i skopiowałem tylko log z tej czynności z ESP-Flashera, bo nie wiem, gdzie go w GUI szukać. W załączeniu ten krótki log z flashowania czujnika do bramki.
Log z parowania z ESP.rar
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.