Zgłoszenia nowych urządzeń 2026 [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

Robinson74
Has thanked: 13 times
Been thanked: 6 times

Jaroni wrote: Mon Apr 13, 2026 9:11 pm Siła sygnału jest, ale WiFi tylko skanuje jak przytrzymam przycisk dłużej i tylko tyle, co się sparuje i symbol WiFi znika i nie ma pomiarów. Temperatura ?°C
Wilgotność -1%
Siła sygnału radia 64%
To w Cloud, a w aplikacji Supla wyświetla też siłę sygnału WiFi 78%, ale na urządzeniu symbolu WiFi nie wyświetla i pomiary są w apce "---" i nie ma ustawionej daty, godziny.
Możliwe, że masz podobną sytuację jak ja, tylko że ja na nieco innym czujniku Sonoff:
viewtopic.php?p=234369#p234369
Mnie ta procedura wymuszonego parowania pomogła, ale coś może być na rzeczy, bo zielona dioda bramki dłużej się świeciła, aż w końcu wyłączyłem parowanie z GUI.
Po sparowaniu ikona radia na termometrze cały czas migała, co wydaje mi się niewłaściwym objawem. Później już nie sprawdzałem. Jak wrócę dziś do domu, to sprawdzę, czy ta ikona nadal miga. A może ona ma cały czas migać?
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Jaroni wrote: Tue Apr 14, 2026 12:32 am
vajera wrote: Mon Apr 13, 2026 11:50 pm
Jaroni wrote: Mon Apr 13, 2026 11:15 pm
Ale ja mam softy no logs.
Wypróbuj jeszcze 1.5.7-14/04/26, ale musisz najpierw usunąć te nowe czujniki z bramki, np. z poziomu Cloud.
To samo, proces parowania nie przebiega poprawnie, jak przytrzymam przycisk tylko do zaświecenia diodki statusowej na biało i puszczę, to diodka biała tylko gaśnie i nic więcej się nie dzieje. Urządzenie dodane, ale bez kompletnej konfiguracji. Jak przy parowaniu przytrzymam przycisk dłużej, po zaświeceniu białej diodki, to się diodka zaświeci ponownie na zielono i tak świeci, jak by była w trybie parowania. Jutro z tej drugiej bramki zrobię chwilowo testową, mniej do konfiguracji i wgram soft z logs. Gdzie się pobiera później logi i jak, nie gniewajcie się, ale nie było mi to do tej pory potrzebne, więc nie studiowałem tego.
Sugeruję , żebyś jednak zaczął od podstaw. Chodzi o to, że @vajera tłumaczy rzeczy raczej oczywiste, a w tym momencie mógłby .... trenować do serii UMTB (np😉). Jego empatia i chęć pomocy innym nie pozwoli mu odesłać Cię z kwitkiem, dlatego z szacunku dla niego i jego pracy na początek poczytaj to; viewtopic.php?t=17277 i to viewtopic.php?t=17672.
Dodam, że moja wiedza nie jest "ani większa, ani lepsza" od Twojej, m.in.(!) z braku czasu, dlatego muszę się pogodzić z tym, że na razie nie zrealizuję moich "chęci".
"Nie od razu Rzym zbudowano"!
Myślę, że przyjmiesz to jako dobrą radę, a nie "złośliwy wytyk". ;)

ps. Nawet, gdyby "Twój" problem dotyczył "jakiegoś błędu bramki", to i tak warto zacząć od "przestudiowania" tych tematów. :)
... no chyba, że to czytałeś, a błąd faktycznie jest "obiektywny".
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

Jaroni wrote: Tue Apr 14, 2026 12:32 am To samo, proces parowania nie przebiega poprawnie, jak przytrzymam przycisk tylko do zaświecenia diodki statusowej na biało ...
W instrukcji termometru masz opisaną procedurę parowania - zwykle jest to naciśnięcie przycisku parowania na 5-6 sekund - aż w urządzeniu zacznie migać np. niebieska dioda lub ikonka na wyświetlaczu.
Jeżeli Ty trzymasz przycisk parowania w termometrze aż do momentu, gdy zapali się biała dioda w bramce, to robisz to niezgodnie z instrukcją. Najprawdopodobniej czujnik wielokrotnie wchodzi do i wychodzi z sieci, za każdym razem dostając nowy adres.

Moja propozycja:
- wgraj najpierw przedostatnią wersję bramki (1.5.6), usuń ten czujnik z bramki, uruchom parowanie w bramce a następnie w termometrze, ale zgodnie z instrukcją (zwykle maksymalnie 5-6 sekund);
- przy braku efektu powtórzy te czynności z ostatnią wersją bramki (1.5.7).
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Jaroni
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

Robinson74 wrote: Tue Apr 14, 2026 7:12 am Możliwe, że masz podobną sytuację jak ja, tylko że ja na nieco innym czujniku Sonoff:
Mnie ta procedura wymuszonego parowania pomogła, ale coś może być na rzeczy, bo zielona dioda bramki dłużej się świeciła, aż w końcu wyłączyłem parowanie z GUI.
No mam inny czujnik, ale problem ten sam i u mnie procedura wymuszonego parowania nie pomogła. Wygląda na to, że Chińczyki w tych urządzeniach coś namieszali, skoro stosują inne ID do tego samego produktu.
RomanG wrote: Tue Apr 14, 2026 7:25 am Sugeruję , żebyś jednak zaczął od podstaw. Chodzi o to, że @vajera tłumaczy rzeczy raczej oczywiste, a w tym momencie mógłby .... trenować do serii UMTB (np😉). Jego empatia i chęć pomocy innym nie pozwoli mu odesłać Cię z kwitkiem, dlatego z szacunku dla niego i jego pracy na początek poczytaj to; viewtopic.php?t=17277 i to viewtopic.php?t=17672.
Dodam, że moja wiedza nie jest "ani większa, ani lepsza" od Twojej, m.in.(!) z braku czasu, dlatego muszę się pogodzić z tym, że na razie nie zrealizuję moich "chęci".
"Nie od razu Rzym zbudowano"!
Myślę, że przyjmiesz to jako dobrą radę, a nie "złośliwy wytyk". ;)

ps. Nawet, gdyby "Twój" problem dotyczył "jakiegoś błędu bramki", to i tak warto zacząć od "przestudiowania" tych tematów. :)
... no chyba, że to czytałeś, a błąd faktycznie jest "obiektywny".
Dziękuję za życzliwą radę, taka rozmowa bardzo mi się podoba, przyjmuję to z uśmiechem na twarzy. Tak powinni ludzie na forum ze sobą rozmawiać. Jedna tylko uwaga, kilka lat tutaj nie zaglądałem, bo nie miałem potrzeby, a od lutego google wciągnęło mnie tutaj na dłużej i przyznam szczerze, że projektem Zigbee Supla się trochę zajarałem, ale będę musiał sobie troszeczkę odpuścić, bo pochłania mnie to za mocno i moją energię, a w życiu mam inne priorytety. Od tego poradnika prawie że zacząłem, ale nie ma tam nic na temat zbierania logów z parowania z GUI czy skądkolwiek. Studiować i tak bardzo dużo studiuję forum, ale nie starcza mi czasu, na poświęcenie jeszcze więcej czasu, jak nie mam problemu i nie jest to moim celem życiowym.
vajera wrote: Tue Apr 14, 2026 8:44 am W instrukcji termometru masz opisaną procedurę parowania - zwykle jest to naciśnięcie przycisku parowania na 5-6 sekund - aż w urządzeniu zacznie migać np. niebieska dioda lub ikonka na wyświetlaczu.
Jeżeli Ty trzymasz przycisk parowania w termometrze aż do momentu, gdy zapali się biała dioda w bramce, to robisz to niezgodnie z instrukcją. Najprawdopodobniej czujnik wielokrotnie wchodzi do i wychodzi z sieci, za każdym razem dostając nowy adres.
Robię raczej wszystko poprawnie, jak tylko na wyświetlaczu zaczyna pulsować zasięg Zigbee (wygląda jak symbol WiFi), uwalniam przycisk i dochodzi do sparowania urządzenia z bramką. Próbowałem na różne sposoby. Z tym wcześniejszym czujnikiem z innym ID szło to bez problemu, nawet, jak nie mam ikonki zasięgu Zigbee, po wyłączeniu routera, bramki, to po przyciśnięciu przycisku, aż zacznie pulsować ta ikonka, zaczyna ona być z czasem widoczna z pełnym zasięgiem, jak na wcześniejszym zdjęciu widać i parametry się pokazują w apce.

Teraz usunąłem urządzenie i bramkę z Cloud i wgrałem na nowo soft z log 1.5.7, dodałem na nowo urządzenie i potem od razu przeszedłem do procedury parowania czujnika do bramki i skopiowałem tylko log z tej czynności z ESP-Flashera, bo nie wiem, gdzie go w GUI szukać. W załączeniu ten krótki log z flashowania czujnika do bramki.
Log z parowania z ESP.rar
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Jaroni wrote: Tue Apr 14, 2026 10:30 am [...] Od tego poradnika prawie że zacząłem, ale nie ma tam nic na temat zbierania logów z parowania z GUI czy skądkolwiek. Studiować i tak bardzo dużo studiuję forum, ale nie starcza mi czasu, na poświęcenie jeszcze więcej czasu, jak nie mam problemu i nie jest to moim celem życiowym.
[...]
viewtopic.php?p=212178#p212178

@vajera - podziwiam :)
@RomanG - j.w. - zawsze z klasą :)
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Mario78
Been thanked: 1 time

Zibi_007 wrote: Wed Apr 08, 2026 3:14 pm
Mario78 wrote: Wed Apr 08, 2026 2:21 pm Uprzejmie proszę o dodanie czujnika dla mojego trawnika :)

Code: Select all

Unknown model _TZE284_sgabhwa6::TS0601, no binding is possible
https://pl.aliexpress.com/item/10050086 ... pt=glo2pol
Jak będzie dodany i przetestujesz, to pochwal się, jak działa.
Włóż go na początek do pojemnika z wodą i sprawdź jaką wilgotność pokazuje.

Nie wiem, jakie ma dokładnie możliwości, ale mnie by interesowało, czy jest kalibracja.
Czujnik dziala ale jego pomiar jest dyskusyjny
Electrody suche pokazuje 0 w powietrzu. Elektrody w wodzie pokazuje 100%. Elektrody w ziemi obok innego któremu bardziej ufam. Ziemia wilgotna tak na 70% a czujnik pokazuje 15% . Na drugim jest te 70.
Tak ze nie polecam mimo początkowego zachwytu.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Mario78 wrote: Tue Apr 14, 2026 12:08 pm
Zibi_007 wrote: Wed Apr 08, 2026 3:14 pm
Mario78 wrote: Wed Apr 08, 2026 2:21 pm Uprzejmie proszę o dodanie czujnika dla mojego trawnika :)

Unknown model _TZE284_sgabhwa6::TS0601, no binding is possible
https://pl.aliexpress.com/item/10050086 ... pt=glo2pol
Jak będzie dodany i przetestujesz, to pochwal się, jak działa.
Włóż go na początek do pojemnika z wodą i sprawdź jaką wilgotność pokazuje.

Nie wiem, jakie ma dokładnie możliwości, ale mnie by interesowało, czy jest kalibracja.
Czujnik dziala ale jego pomiar jest dyskusyjny
Electrody suche pokazuje 0 w powietrzu. Elektrody w wodzie pokazuje 100%. Elektrody w ziemi obok innego któremu bardziej ufam. Ziemia wilgotna tak na 70% a czujnik pokazuje 15% . Na drugim jest te 70.
Tak ze nie polecam mimo początkowego zachwytu.
Bardzo dziękuję za informację.
Czyli dalej nic się nie zmieniło :(
Pocieszającym jest fakt, że w wodzie pokazuje 100% a w powietrzu 0.
To daje jakąś nadzieję na kalibrację, ale z drugiej strony martwi te 15 przy teoretycznych 70...
No nic, szukamy dalej.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Jaroni
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

Zibi_007 wrote: Tue Apr 14, 2026 12:06 pm
Jaroni wrote: Tue Apr 14, 2026 10:30 am [...] Od tego poradnika prawie że zacząłem, ale nie ma tam nic na temat zbierania logów z parowania z GUI czy skądkolwiek. Studiować i tak bardzo dużo studiuję forum, ale nie starcza mi czasu, na poświęcenie jeszcze więcej czasu, jak nie mam problemu i nie jest to moim celem życiowym.
[...]
viewtopic.php?p=212178#p212178

@vajera - podziwiam :)
@RomanG - j.w. - zawsze z klasą :)
Zibi, ja Ciebie podziwiam, jak zawsze można na Ciebie liczyć. Jednak chyba szkoda mojego życia na ślęczenie i poszukiwanie rozwiązań. Byłem na tej stronie, pobrałem RealTerm ze strony, nawet dwie wersje i nie mogę go uruchomić.

NSIS Error
Error launching installer
Uprzedzam, winą nie jest tu ochrona kompuera i antywirus, zapora.
Pobrałem też PuTTy, ale na tej stronie nawet nie pisze nic o konfiguracji, Nie jest to intuicyjne.
Wcześniej próbowałem sobie sam poradzić i google jak zwykle skierowała mnie na te forum z tym linkiem https://gui-generic-builder.supla.io/guide/diagnostyka.
Pobrałem wskazany tam Terminal v1.93b) i połączyłem się na wybrany port COM z prędkością 115200 baud, ale dalej nic nie wiem. Może kolega @RomanG podpowie, jakim sposobem pobiera logi z parowania?
RomanG

Akurat mam pod ręką Putty; musisz sprawdzić pod jaki port podłączona jest bramka, z której zbierasz logi. W Putty wpisujesz ten numer "com" i przyciskiem "Open" "odpalasz" zapis z tego portu. Otworzy się okno w którym widzisz wszystko. Po zakończeniu np. parowania zaznaczasz i kopiujesz wszystko, później wklejasz np. do notatnika lub worda i udostępniasz to tutaj Mistrzowi :) Łukaszowi.
Chyba niczego "na szybko" nie pominąłem. :D
Powodzenia!
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by RomanG on Tue Apr 14, 2026 2:36 pm, edited 1 time in total.
RomanG

Post pod postem - sorry, ale @Jaroni mnie wywołał. :)
Ja najczęściej korzystam z programu "ESP flasher", zarówno do fleszowania, jak i monitorowania portu "com". W tym przypadku postępuje się analogicznie. Jest trochę łatwiej, bo podłączone porty są już wyszczególnione i pozostaje tylko wybrać odpowiedni - ten, z którego korzysta bramka. Myślę, że spokojnie dasz radę. ;)

Return to “Bramka ZigBee”