Wsparcie dla Termostatu

kurus

Zaktualizowałem u siebie i poszło gładko ale trójkąt nachodzi na opis ekranu.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Lector
Has thanked: 13 times
Been thanked: 25 times

Potwierdzam :)

I teraz działa zmiana tryby termostatu dla pierwszego.
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
walimar

Witam.
Uruchomiłem termostat i działa mi w trybie chłodzenie. Ogólnie wszystko działa ok. Mam tylko jedno pytanie czy funkcja "ochrona przed przegrzaniem" w konfiguracji termostatu w Cloudzie, jest aktywna i działa. U mnie nie wyłącza termostatu. Chyba, że o czymś nie wiem albo coś źle ustawiłem.
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

Zaktualizowałem, ale konflikt kanalow
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

walimar wrote: Sun Jan 14, 2024 8:26 pm Witam.
Uruchomiłem termostat i działa mi w trybie chłodzenie. Ogólnie wszystko działa ok. Mam tylko jedno pytanie czy funkcja "ochrona przed przegrzaniem" w konfiguracji termostatu w Cloudzie, jest aktywna i działa. U mnie nie wyłącza termostatu. Chyba, że o czymś nie wiem albo coś źle ustawiłem.
Ona nie ma wyłączać termostatu. Ona powoduje że jak temperatura faktyczna przekroczy ustawioną jako tą zabezpieczającą to bez wzgledu co będziesz miał w harmonogramie czy ustawisz ręcznie termostat będzie włączony. Tzn. w przypadku chłodzenie będzie chłodził jako opcja priorytet
walimar

zzrr wrote: Sun Jan 14, 2024 9:13 pm
walimar wrote: Sun Jan 14, 2024 8:26 pm Witam.
Ona nie ma wyłączać termostatu. Ona powoduje że jak temperatura faktyczna przekroczy ustawioną jako tą zabezpieczającą to bez wzgledu co będziesz miał w harmonogramie czy ustawisz ręcznie termostat będzie włączony. Tzn. w przypadku chłodzenie będzie chłodził jako opcja priorytet
A to taka bajka. Czyli dla mnie ta opcja jest nieprzydatna jak i przy trybie grzania, bo tam też włącza pompę.
A do czego jest opcja "zewnętrzny czujnik wyłączający pompę".
walimar

Dwa pytania:
1. Czy jest możliwość na jednym Wemosie D1 Mini zbudować dwa termostaty aby jeden działał w trybie grzanie a drugi chłodzenia + OLED ?
2. Czy w swoich termostatach stosujecie bezpieczniki np:bezpiecznik topikowy zwłoczny a jeżeli tak t w którym miejscu go montujecie ?.
:?: :?: :?:
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

walimar wrote: Sun Jan 14, 2024 9:46 pm A to taka bajka. Czyli dla mnie ta opcja jest nieprzydatna jak i przy trybie grzania, bo tam też włącza pompę.
A do czego jest opcja "zewnętrzny czujnik wyłączający pompę".
A co byś chciał aby ta ochrona przed przegrzaniem (w trybie chłodzenia) i przed przemarzaniem (w trybie grzania) robiły?

Nie ma takej opcji jak "zewnętrzny czujnik wyłączający pompę". Możliwe, że chodzi Ci o czujnik wyłączający termostat? Można dołożyć np. kontaktron, który jak wykryje otwarte okno to wyłącza termostat.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Pietras81
Been thanked: 1 time

walimar wrote: Mon Jan 15, 2024 12:48 am Dwa pytania:
1. Czy jest możliwość na jednym Wemosie D1 Mini zbudować dwa termostaty aby jeden działał w trybie grzanie a drugi chłodzenia + OLED ?
2. Czy w swoich termostatach stosujecie bezpieczniki np:bezpiecznik topikowy zwłoczny a jeżeli tak t w którym miejscu go montujecie ?.
:?: :?: :?:
Ja proponuje użyć ESP32 chociaż s2 mini - gabarytowo jak wemos d1 mini a możliwości dużo większe.
https://pietras-81.aqi.eco/
walimar

klew wrote: Mon Jan 15, 2024 7:40 am

A co byś chciał aby ta ochrona przed przegrzaniem (w trybie chłodzenia) i przed przemarzaniem (w trybie grzania) robiły?

Nie ma takej opcji jak "zewnętrzny czujnik wyłączający pompę". Możliwe, że chodzi Ci o czujnik wyłączający termostat? Można dołożyć np. kontaktron, który jak wykryje otwarte okno to wyłącza termostat.
A widzisz, to zależy do czego chcesz wykorzystać termostat. Ja robię go aby sterować pompą ogrzewania podłogowego. Z założenie ma ona pracować w trybie chłodzenia czyli włączyć się w zadanej temp. czyli np. 30*C. Wyłącza się natomiast w tem. niższej od 30* czyli np. 20*C (np.ustawienie 25*C, histereza 10). Z tego wynika, że po włączeniu termostat nie ma górnego ograniczenia temperatury w jakiej może pracować pompa i termostat nie wyłączy układu nawet gdy temperatura wody w podłogówce osiągnie 60*C i więcej. A to już jest zabójcze dla podłogówki. I tu właśnie kłania się "ochrona przed przegrzaniem". Załatwiła by sprawę gdybym ustawił ją na 50*C i termostat by wyłączył pompę.

Tak przejęzyczenie chodziło mi o "zewnętrzny czujnik wyłączający termostat".
A nie można robić tak, żeby zamiast z kontaktrona, zczytywał dane z Ds-a.

Return to “GUI Generic”