Wg tego co widzę w bazie to aplikacja nie przekazuje tokena do powiadomień. Oznacza to, że z jakiegoś powodu go nie otrzymuje z systemu. Zwykle powodem są uprawnienia.
v23.07 - powiadomienia
-
Suplafan
Wg aplikacji i systemu zgody są. Odinstalowałem i zainstalowałem aplikacje - uprawnienia wyglądają identycznie.pzygmunt wrote: Wed Jul 12, 2023 10:02 pmWg tego co widzę w bazie to aplikacja nie przekazuje tokena do powiadomień. Oznacza to, że z jakiegoś powodu go nie otrzymuje z systemu. Zwykle powodem są uprawnienia.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
MEW-01, 5x SRW-01, ROW-04m, mROW-02, SBW-02, 5x Sonoff R3 na Supli, 3x GOSUND SP111, 4xA1T NOUS, LIW-01
-
przygod
1. No widzisz, ja zaś otwieram furtkę z pilota i jakoś mam powiadomienie przez supla + pushover. Podobnie z bramą…robertklepacki94 wrote: Wed Jul 12, 2023 9:37 pm Z drugiej strony jeśli otworzysz furtkę np z domofonu bądź pilota, to też nie dostaniesz powiadomienia bo jak supla miała by to odczytać. Dla mnie reakcje w kanale czujnika otwarcia są jak najbardzej zasadne. Bo albo coś działa w 100% albo w ogóle.
Na dodatek przy elektrozamku z pamięcią masz też powiadomienia wtedy gdy ktoś przez przypadek kliknął „otwórz” na pilocie a nikt bramki nie ruszył. W wersji z czujnikiem powiadomienie możesz dostać po wielu godzinach „otwartej” bramki…
2. Ale ja nie mówiłem żeby reakcji nie było na kanale czujnika, tylko by były na każdym z kanałów. Wtedy każdy wybierze sobie co mu bardziej pasuje w jego realizacji.
Dlatego nadal uważam że to dziwne ograniczenie.
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Niby jak to działa ? Skąd skrypty wiedzą, że ktoś otworzył furtkę z pilota ? Co ma do tego elektrozaczep z pamięcią ?przygod wrote: Wed Jul 12, 2023 10:12 pm 1. No widzisz, ja zaś otwieram furtkę z pilota i jakoś mam powiadomienie przez supla + pushover. Podobnie z bramą…
Na dodatek przy elektrozamku z pamięcią masz też powiadomienia wtedy gdy ktoś przez przypadek kliknął „otwórz” na pilocie
To nie jest dziwne ograniczenie tylko założenie, że w tym przypadku nie będzie się to sprawdzać.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Jaki masz tam OS ? Która wersja ? Spróbuj zrerstartować tel.Suplafan wrote: Wed Jul 12, 2023 10:10 pm Wg aplikacji i systemu zgody są. Odinstalowałem i zainstalowałem aplikacje - uprawnienia wyglądają identycznie.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
przygod
Jak dobrze pamietam to tam też trzeba nadrutować:-)klew wrote: Wed Jul 12, 2023 8:59 pm W skryptach można używać tych krótkich impulsów przekaźnika do odpalania scen?
Ja użyłem wolny wyzwalacz i do niego kilka scen z warunkami….
Jest nadzieja:-) Dzięki!
-
przygod
Można np tak: Alarm na jednym z wyjść klika w RNW, skrypty z tego wyzwalacza odpalają sceny i powiadomienia. Bonus: Masz alarm, bramę i furtke na jednym pilocie od alarmu. Minus: Otwarcie zamka od furtki z apki nie daje powiadomienia…(co liczyłem ze załatwi właśnie ta aktualizacja).pzygmunt wrote: Wed Jul 12, 2023 10:30 pm Niby jak to działa ? Skąd skrypty wiedzą, że ktoś otworzył furtkę z pilota ? Co ma do tego elektrozaczep z pamięcią ?
Ktoś może chcieć reakcję na fizyczne otwarcie bramki, inna osoba woli na zwolnienie jej zamka (gdzie otwarcie może nastąpić zupełnie kiedy indziej).pzygmunt wrote: Wed Jul 12, 2023 10:30 pm To nie jest dziwne ograniczenie tylko założenie, że w tym przypadku nie będzie się to sprawdzać.
Dziwne że zakładacie za innych co będą potrzebować…
No ale ja przeżyje, supla i tak jest super:-P
-
przygod
Czy w takim razie kiedyś w aplikacji będę mógł sam utworzyć jedną listę z dowolnych kanałów grup i scen? Jak mam wszystkim tłumaczyć że światło mogą z kanałów, zaś furtkę tylko ze scen w innej zakładce, bo tylko wtedy będzie powiadomienie to brzmi to trochę abstrakcyjnie:-)pzygmunt wrote: Wed Jul 12, 2023 9:54 pm Od tego jest scena "otwórz furtkę, wyślij powiadomienie i zapal światło". Reakcje działają na zmianę stanu kanału, a nie są reakcją na akcje. W przypadku bram nie wszystkie urządzenia w ogóle raportują zmianę przekaźnika. Wątpię też aby skrypty poprawnie działały dla takiego przypadku.
-
local
Jak dla mnie to kwestia doboru odpowiedniego modułu i montażu w odpowiednim miejscuprzygod wrote: Wed Jul 12, 2023 11:05 pm Ktoś może chcieć reakcję na fizyczne otwarcie bramki, inna osoba woli na zwolnienie jej zamka (gdzie otwarcie może nastąpić zupełnie kiedy indziej).
Dziwne że zakładacie za innych co będą potrzebować…
I można mieć powiadomienia o zwolnieniu elektrozaczepu (natychmiast) jak i otwarciu furtki/bramy (po X czasie)
4xShelly 1, Shelly 1L, 2xShelly 2.5, Sonoff T3, 2xSonoff Basic R2, 4xNeo 16A
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Jeśli masz tam rnw, to możesz wykorzystać AT do wysyłania powiadomień.przygod wrote: Wed Jul 12, 2023 11:05 pm
Można np tak: Alarm na jednym z wyjść klika w RNW, skrypty z tego wyzwalacza odpalają sceny i powiadomienia. Bonus: Masz alarm, bramę i furtke na jednym pilocie od alarmu. Minus: Otwarcie zamka od furtki z apki nie daje powiadomienia…(co liczyłem ze załatwi właśnie ta aktualizacja).
Najlepsze suple dla Twojego domu