supla-espresif-esp restarty w wersji 2.8.20 - 2.8.21

Lucas

pzygmunt wrote: Thu Aug 12, 2021 7:14 am
Lucas wrote: Wed Aug 11, 2021 11:49 pm Przy 2.8.22 odświeża adres poprawnie:
Możesz potwierdzić, przy której dokładnie binarce działa u Ciebie poprawnie ?
Wczoraj sprawdzałem tylko dwie, wgrywałem je do D1 mini, bo to akurat miałem pod ręką.

Przy lucas_ic_2821_user1.2048_DIO.new.5.sdk3x.bin przy próbie odświeżenia adresu IP, zmieniało maskę i adres bramki.
Przy lucas_ic_2822_user1.2048_DIO.new.5.sdk300.bin odświeżało adres poprawnie, maska i bramka były poprawne.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Ok czyli tak jak u @lesny8.
Dziwne, że 2.8.0 u Ciebie działało z uwagi na to, że tam jest też SKD3.0.4. Chyba, że dziennie zawieruszyło się tam 3.0.0. Muszę sprawdzić jaka tam jest wersja. Downgrade jest dostępny.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Hm, espressif w wersji 3.0.1 ma taką zmianę:

Code: Select all

Revise the DHCP behavior according to protocol.
I widać, że coś poprawiali w 3.0.2:

Code: Select all

fix(dhcp): fix the system crash issue when Wi-Fi sta got IP by DHCP and set static IP, and DHCP release time out
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
pzygmunt

Poprawiali ale nie poprawili wszystkiego :/ Koresponduje z nimi. Zobaczymy co uda się ustalić.
Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

pzygmunt wrote: Thu Aug 12, 2021 8:15 am Poprawiali ale nie poprawili wszystkiego :/ Koresponduje z nimi. Zobaczymy co uda się ustalić.
Poprawili chyba tylko wywalanie się softu, ale nie poprawili prawidłowego ustalenia maski i IP bramy.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
pzygmunt

@lesny8 ten log DHCP wygląda jakby wystartował już po uruchomieniu modułu.
Czy mógłbyś przygotować go jeszcze startując przed uruchomieniem modułu ?

Dałbyś radę przygotować log również dla wersji 3.0.0 aby porównać czy coś tutaj działa inaczej ?
Lucas

pzygmunt wrote: Thu Aug 12, 2021 7:43 am Ok czyli tak jak u @lesny8.
Dziwne, że 2.8.0 u Ciebie działało z uwagi na to, że tam jest też SKD3.0.4. Chyba, że dziennie zawieruszyło się tam 3.0.0. Muszę sprawdzić jaka tam jest wersja. Downgrade jest dostępny.
Widzisz, od kiedy zgłaszałem problemy z SRW-03, że bardzo często stan rolet rozjeżdża się i w aplikacji przynajmniej jeden kanał z SRW-03 był niezgodny z rzeczywistością i udostępniłeś mi 2.8.0, to problem ze stanem rolet ustąpił i nie zauważałem żadnych problemów od tej pory. Zresztą na SRW-03 wykonuje mi się harmonogram dwa razy dziennie i praktycznie nie mam potrzeby nic więcej na nim robić.

Od chwili, gdy wgrałem 2.8.21 to moduł zaczął zachowywać się na tyle niestabilnie, że nawet harmonogram poranny i wieczorny nie chciał się uruchamiać, a przy próbie kontroli z aplikacji potrafił się natychmiastowo zawieszać i być niedostępny. Zresztą wczoraj zauważyłem również problemy ze sterowaniem mROW-02 z poziomu clouda.

Zrobiłem downgrade do 2.8.0 na SRW-03 i zacząłem obserwować przed chwilą. Czas pracy nie zrywa, ale połączenie z cloudem jest zrywane regularnie co 5 minut (przy moim czasie dzierżawy ustawionej na 10). W momencie zerwania połączenia moduł dosłownie na krótką chwilę jest niedostępny (nie tak długo jak przy 2.8.21), ale nie ma żadnych problemów z jego sterowalnością. Możliwe, że przy 2.8.0 mogłem nie zauważyć tych rozłączeń z cloudem, bo nie śledzę w aplikacji cały czas jego stanu.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Możemy też podbić issue:
https://github.com/espressif/ESP8266_NO ... issues/348

Jak kilka osób napisze, że też ma z tym problem to priorytet zawsze wzrasta
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
pzygmunt

Lucas wrote: Thu Aug 12, 2021 9:28 am
pzygmunt wrote: Thu Aug 12, 2021 7:43 am Ok czyli tak jak u @lesny8.
Widzisz, od kiedy zgłaszałem problemy z SRW-03, że bardzo często stan rolet rozjeżdża się i w aplikacji przynajmniej jeden kanał z SRW-03 był niezgodny z rzeczywistością i udostępniłeś mi 2.8.0, to problem ze stanem rolet ustąpił i nie zauważałem żadnych problemów od tej pory. Zresztą na SRW-03 wykonuje mi się harmonogram dwa razy dziennie i praktycznie nie mam potrzeby nic więcej na nim robić.

Od chwili, gdy wgrałem 2.8.21 to moduł zaczął zachowywać się na tyle niestabilnie, że nawet harmonogram poranny i wieczorny nie chciał się uruchamiać, a przy próbie kontroli z aplikacji potrafił się natychmiastowo zawieszać i być niedostępny. Zresztą wczoraj zauważyłem również problemy ze sterowaniem mROW-02 z poziomu clouda.

Zrobiłem downgrade do 2.8.0 na SRW-03 i zacząłem obserwować przed chwilą. Czas pracy nie zrywa, ale połączenie z cloudem jest zrywane regularnie co 5 minut (przy moim czasie dzierżawy ustawionej na 10). W momencie zerwania połączenia moduł dosłownie na krótką chwilę jest niedostępny (nie tak długo jak przy 2.8.21), ale nie ma żadnych problemów z jego sterowalnością. Możliwe, że przy 2.8.0 mogłem nie zauważyć tych rozłączeń z cloudem, bo nie śledzę w aplikacji cały czas jego stanu.