Brama przesuwna automat domowej roboty

marcins29

Witam . Czy dało by sie tak zaprogramować esp8266, aby służył jako bezposredni sterownik silnika bramy przesuwnej - oczywiście poprzez sterowanie dwoma przekaźnikami z uwarunkowaniem logicznym?(krańcówki)
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

marcins29 wrote: Thu Mar 31, 2022 7:30 am Witam . Czy dało by sie tak zaprogramować esp8266, aby służył jako bezposredni sterownik silnika bramy przesuwnej - oczywiście poprzez sterowanie dwoma przekaźnikami z uwarunkowaniem logicznym?(krańcówki)
ESP8266 to komputer poteżniejszy niż domowe pecety z początku lat 90 (ja miałem procka 486SX z taktowaniem 25 MHz i działał na nim płynnie Doom i tego typu gry :P ). ESP jest nawet szybszy, tylko ma mniej RAM-u do dyspozycji. Także sterowniki każdego typu da się na tym zrobić. Pytanie tylko na ile potrafisz ogarnąć elektronikę i programowanie. Jeśli szukasz gotowca, to pewnie będzie trudniej. Ale kanał rolet może być tym co powinno się tu sprawdzić (pracuje na dwóch przekaźnikach i podaje napięcie przez zadany czas)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
marcins29

Dzięki, w samym programowaniu to jestem laikiem , więc bardziej gotowiec wchodzi w rachubę.
marcins29

Dzięki za podpowiedź, sterownik rolet spełni moje oczekiwania, ponieważ można ustawić szacowany czas zamknięcia i otwarcia (plus krańcówki) a dodatkowo pod "stopa" można podłączyć barierę podczerwieni ,a dodatkowo pod przyciski moduł radiowy do pilota. Układ przetestowany na płytce prototypowej. Jedyny minus jest taki , że w Supli nie da sie przestawić wizualizacji na bramę przesuwną, ale jest on do zaakceptowania 🙂. Pozdrawiam.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

marcins29 wrote: Sun Apr 10, 2022 4:28 pm Dzięki za podpowiedź, sterownik rolet spełni moje oczekiwania, ponieważ można ustawić szacowany czas zamknięcia i otwarcia (plus krańcówki) a dodatkowo pod "stopa" można podłączyć barierę podczerwieni ,a dodatkowo pod przyciski moduł radiowy do pilota. Układ przetestowany na płytce prototypowej. Jedyny minus jest taki , że w Supli nie da sie przestawić wizualizacji na bramę przesuwną, ale jest on do zaakceptowania 🙂. Pozdrawiam.
Na czas otwierania bramy przy pomocy kanału roletowego, należy telefon obrócić o 90 stopni ;P
Supla nie ma trybu horyzontalnego i automatycznego obracania, więc będzie jak znalazł :D
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “GUI Generic”