wytłumaczenie funkcji trybu konfiguracyjnego

Sterownik rolet
adasio1231@wp.pl
Posts: 35
Joined: Sun Dec 02, 2018 2:34 pm

Post

srw.jpg
Panowie widze, że w stosunku do starszych sterowników SRW pojawily sie nowe funkcje w trybie konfiguracyjnym. Jak możecie to podpowiedzcie mi do czego służa:

button to wiadomo do wyboru przycisku
upside down słuzy zapewne do wyboru zamiany otwierania i zamykania w przypadku kiedy źle podlaczylismy i nie chce nam sie puszki otwierac ? dobrze rozumuje ?
Time margin ? nie mam pojecia
In 1/2 config ? nie mam pojecia
hold detection time ? nie mam pojecia
multiclick detection time ? nie mam pojecia
Status led i firmware to oczywiscie wiadoma sprawa :)

bede wdzieczny za info.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
pzygmunt
Posts: 18608
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

adasio1231@wp.pl wrote: Sun Jun 05, 2022 12:35 pm
upside down słuzy zapewne do wyboru zamiany otwierania i zamykania w przypadku kiedy źle podlaczylismy i nie chce nam sie puszki otwierac ? dobrze rozumuje ?
Time margin ? nie mam pojecia
In 1/2 config ? nie mam pojecia
hold detection time ? nie mam pojecia
multiclick detection time ? nie mam pojecia
Status led i firmware to oczywiscie wiadoma sprawa :)

bede wdzieczny za info.
Upside down - jak źle podłączysz przewody to można zmienić na YES aby nie trzeba było ich zamieniać
Time margin - jest to margines czasowy dodawany zawsze gdy całkowicie otwieramy lub zamykamy roletę. Czasami jak ktoś nie ma krańcówek lub z jakiegoś powody nie chce aby przekaźnik był załączony jeszcze przez chwilę po zatrzymaniu przez krańcówkę rolety to taki czas można zmienić.
IN 1/2 config - określa czy z przycisku można przełączyć moduł w tryb konfiguracji czy też nie
Hold detection time - czas detekcji przytrzymania przycisku w przypadku ustawionego wyzwalacza kacji
Multiclick - jeśli zostanie ustawiony wyzwalać akcji np. na podwójne naciśnięcie to tym parametrem można wpływać na czas detekcji
Status LED - możliwość wyłączenia diody LED. Całkowicie lub tylko gdy połączono z serwerem
Firmware - wymuszenie aktualizacji firmware-u. Po sprawdzeniu czy aktualizacja jest dostępna to ustawienie zawsze wraca do stanu "NO"
kamilk
Posts: 2
Joined: Mon Jun 27, 2022 7:00 am

Post

Witam,
proszę o informację czy jeśli włączę tryb konfiguracji w działającym już sterowniku (srw-01) aby wyłączyć diodę, to sterownik trzeba będzie konfigurować od początku czy wcześniejsze ustawienia (t.j. nazwa, czasy otwarcia itp.) pozostaną bez zmian?
User avatar
pzygmunt
Posts: 18608
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Pozostaną
User avatar
klew
Posts: 8769
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

kamilk wrote: Mon Jun 27, 2022 7:15 am Witam,
proszę o informację czy jeśli włączę tryb konfiguracji w działającym już sterowniku (srw-01) aby wyłączyć diodę, to sterownik trzeba będzie konfigurować od początku czy wcześniejsze ustawienia (t.j. nazwa, czasy otwarcia itp.) pozostaną bez zmian?
Możesz włączyć tryb konfiguracyjny i zmienić ustawienia diody. Nic się nie zmieni i nie trzeba będzie na nowo konfigurować. Tylko gdy moduł już będzie w trybie konfiguracyjnym, to wyjdź z niego np. poprzez kliknięcie "save&restart" na www, albo poprzez krótkie kliknięcie przycisku "Config". Dłuższe przytrzymanie "config" w trybie konfiguracyjnym powoduje reset do ustawień fabrycznych, a tego nie chcesz zrobić ;)
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
proxxon
Posts: 93
Joined: Wed Nov 22, 2017 2:42 pm

Post

Cześć, chciałbym doprecyzować
pzygmunt wrote: Sun Jun 05, 2022 2:32 pm Hold detection time - czas detekcji przytrzymania przycisku w przypadku ustawionego wyzwalacza kacji
To wydaje mi się oczywiste ale celem doprecyzowania - co najmniej przez ten czas przycisk musi być wciśnięty aby sterownik odpalił akcję dla przytrzymania?
pzygmunt wrote: Sun Jun 05, 2022 2:32 pm Multiclick - jeśli zostanie ustawiony wyzwalać akcji np. na podwójne naciśnięcie to tym parametrem można wpływać na czas detekcji
Tutaj już gorzej.
1. Czy to jest całościowy czas liczony od pierwszego wciśnięcia na wszystkie multikliki czyli taki "sample window"? Czyli dla czasu 0,3s nie jestem w stanie kliknąć 5x bo po prostu nie zdążę?
2. A może jest to odstęp jaki musi upłynąć od pierwszego wciśnięcia aby drugie wciśnięcie mogło być uznane?
3. Albo odwrotnie - czas w jakim trzeba wcisnąć kolejny raz klawisz (po puszczeniu) aby cała sekwencja nie została przerwana?

Proszę o wyjaśnienie/potwierdzenie.
stratus84
Posts: 35
Joined: Sat Jan 18, 2020 7:01 pm

Post

pzygmunt wrote: Sun Jun 05, 2022 2:32 pm Time margin - jest to margines czasowy dodawany zawsze gdy całkowicie otwieramy lub zamykamy roletę. Czasami jak ktoś nie ma krańcówek lub z jakiegoś powody nie chce aby przekaźnik był załączony jeszcze przez chwilę po zatrzymaniu przez krańcówkę rolety to taki czas można zmienić.
Wiesz może ile wynosi domyślny (default) margines czasowy zaprogramowany w tej opcji?

Return to “ZAMEL SRW-01”