Zawyżanie odczytów przez MEW-01.

krzysztof_EV_fan

Hej,
od kilku dni użytkuję MEW-01.
Wg porównań licznik MEW-01 zawyża w mojej instalacji ogólny odczyt o ok. 7-8 %.

Zamontowany jest /za licznikiem ENEA (który jest w szafce zewnętrznej)/
w rozdzielni wewnątrz budynku - bezpośrednio gdzie "wchodzi" główny kabel zasilający,
i bezpośrednio (kilkanaście cm) przed kontrolnym licznikiem "prywatnym" ELS SDM72D.
Zdjęcie w załączniku.
N - przewód szary, fazowe - brązowy, czarny, niebieski.

Uważałem, żeby nie pomylić przewodów zasilających i od przekładników.
Oczywiście każdy z przekładników obejmuje tylko przewód fazowy, który mierzy.
Wewnątrz przekładników umieściłem delikatne, okrągłe "gąbeczki",
które stabilizują przekładnik centralnie na przewodzie mierzonym.
Przewody przekładników mają fabryczną długość, a zasilające podobną.
Przewody są poprowadzone wewnątrz rozdzielni,
zasilające blisko innych, przewody od przemienników w pewnej odległości od innych (kilka cm).

Ogólnie odczyty wyglądają na bardzo sensowne, ale właśnie cały czas są proporcjonalnie zawyżane
o kilka (7-8) % w stosunku do licznika (elektronicznego) ENEA i ELS.
To chyba nie jest prawidłowe zachowanie się tego licznika?

Czy na pomiary może mieć wpływ położenie przewodów prowadzących do MEW-01,
położenie przekładników (np. ukośne itp.) w stosunku do mierzonego kabla,
odległości przekładników i ich położenie względem siebie, czy innych przewodów?
Inne parametry montażu? Czy MEW-01 jest czuły na takie ew. różnice montażowe?
Co wpływa na możliwość wystąpienia odchyleń pomiarowych?

Dlaczego występuje tak duże odchylenie pomiarów w mojej instalacji? Co może być tego powodem?
Jak można je zniwelować, aby odczyty były jak najbardziej zbliżone do rzeczywistych,
za które uznaję porównywalne po siebie odczyty z liczników ENEA i ELS?

Pzw
K.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

MEW domyślnie pokazuje dane z tzw. bilansowaniem arytmetycznym.
Jeśli Twój operator używa bialnsowania wektorowego, to będą widoczne "rozjazdy", natomiast ogólny bilans energii powinien się zgadzać.
W szczegółach licznika (tam gdzie widać napięcie i inne parametry) powinien też być wyszczególniony "bilans wektorowy".

Ewentualnie podaj kilka odczytów z licznika Enea i MEW za ten sam okres czasu, to zerknę czy to wygląda na różnicę w bilansowaniu, czy może jakiś inny problem.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
bogdanpz

Witam użytkowników, też jestem nowy w sieci i nowym użytkownikiem MEW-01.
Użytkuję go juz miesiąc i przyszedł czas na weryfikację. Fotowoltaika, licznik ENEA. MEW wpięty w rozdzielni w odległosci około 6 mb od licznika. wyniki odczytu z licznika nie pokrywają się z MEW - licznik podje pobrane 267 kWh (o około 167 kWh więcej niż MEW - 149,8 kWh) a oddana energia licznik - 171 kWh (MEW - 132,3 kWh). Co może być przyczyną różnic?
bogdanpz

Raz jeszcze, oczywisty błąd matematyczny w odejmowaniu - winno być 267 - 148 = 119 kWh. Sorki.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

bogdanpz wrote: Thu Nov 03, 2022 9:52 am Witam użytkowników, też jestem nowy w sieci i nowym użytkownikiem MEW-01.
Użytkuję go juz miesiąc i przyszedł czas na weryfikację. Fotowoltaika, licznik ENEA. MEW wpięty w rozdzielni w odległosci około 6 mb od licznika. wyniki odczytu z licznika nie pokrywają się z MEW - licznik podje pobrane 267 kWh (o około 167 kWh więcej niż MEW - 149,8 kWh) a oddana energia licznik - 171 kWh (MEW - 132,3 kWh). Co może być przyczyną różnic?
Napisz proszę wskazania licznika ENEA w momencie montażu MEW oraz aktualne wskazania obu liczników.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
pzygmunt
Been thanked: 59 times

99,9% przypadków to błędne podłączenie. Sugeruję zweryfikować wszystko zgodnie z FAQ oraz ustawić wartość dodaną tak aby stan licznika w MEW był zgodny ze stanem głównego licznika.

viewtopic.php?t=8692
SUPLA.... Nareszcie w domu.
bogdanpz

Dzięki bardzo, i pytanie do Pana - podłączyłem przekładniki MEWa za różnicowoprądowym - czy mam je podłączyć przy wejściu do różnicówki?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Nie ma to znaczenia. Znaczenie ma czy pomiędzy przekładnikami, a licznikiem do którego się porównujemy nie ma jeszcze jakiś obwodów do których podłączone są odbiorniki.

PS. Na forum sobie nie panujemy.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
bogdanpz

OK, już przeczytałem artykuł. Zweryfikuję podłączenie zgodnie z nim. Pozdrawiam i dziękuję.
Obwodów nie ma, i
P.S.
"Panować" już nie będę. Pozdrawiam raz jeszcze.
greg_66

Podepnę się pod temat, bo mam podobny problem, też odczyty są zawyżone przez Mew-01.
Zamontowałem mew-01 w tamtym tygodniu, w piątek wyrównałem wartość dodaną i dzisiaj wygląda to tak:
--- Licznik --- PGE ----------- Mew-01
pobrane: 3894,8 ------------- 3899,411
zwrócone: 4707 ------------- 4711,926

Podłączenie wygląda dobrze, parę razy sprawdzane.
co może być przyczyną ?

Return to “ZAMEL MEW-01”