Jak zapisywać dane z MEW-01 do influxdb

deszczur

Cześć Wszystkim,

Mam 2 MEW-01 - jeden w domu, drugi "na garaż".
Chcę stworzyć panel wizualizacji napięć w sieci.
Postawiłem Raspberry Pi 3B, na nim zainstalowałem i połączyłem Influxdb i Grafana.
Jednak w bazie nie mam jeszcze danych.
I szukam rozwiązania jak ją teraz nakarmić.

Szukam, czytam, oglądam, ale nie potrafię znaleźć jasnego tutoriala jak zapisywać parametry z MEW-01.

Czy możecie coś polecić?

pozdrawiam
Michał
pzygmunt

deszczur

Dziekuje,
dzisiaj w wolnych chwilach walczylem dalej z tematem. Niestety nadal nie udalo mi sie go ogarnac. Chyba gdzies sie zapetlilem.

Jesli mam zainstalowany Influxdb i Grafana na localhost (Raspbery) to w jaki sposob moge zapisywac dane do bazy?
Czy moge korzystac z suplowego brokera? mqtt28.supla.org ?
A moze trzeba zainstalowac lokalny (np.Mosquito?) i przekonfigurowac MEWke?

Wolalbym nie ruszac konfiguracji ktora dziala i skorzystac z defaultowego.

Jak rozumiem, Suplowy broker MQTT rozsyla topic'ki i influxdb moglby je zapisywac, i wlasnie tutaj brakuje mi laczenia (Node-Red sie nadaje?).

pozdrawiam
Michal
Erek

Jak ja zrozumiałem i zadziałało to nie ma opcji, żeby Panu nie pomogło.

https://techentuzjasta.pl/pobieranie-da ... w-grafana/

Pozdrawiam.
deszczur

Dziekuję,
Chciałem ominąć Home Assistant (na Malince działa inny temat).

Poddałem się i próbnie, na innej karcie zainstalowałem HA.
Postepuję zgodnie z tutorialem.
https://techentuzjasta.pl/pobieranie-da ... a_InfluxDB

Niestety potknąłem się przy integracji MQTT z HA.
https://techentuzjasta.pl/konfiguracja- ... przez_MQTT

HA>Ustawienia> MQTT>Konfiguruj:
mqttsetup.jpg
otrzymuję:
mqtterror.jpg

Odnoszę wrażenie jakbym jeździł po rondzie... ;-)

[edit]
z kolei MQTT Explorer jakby widział połączenie.
mqttexplorer.jpg
dziwne...
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by deszczur on Tue Dec 13, 2022 12:44 pm, edited 1 time in total.
pzygmunt

W instrukcji nigdzie nie masz abyś łączył się za pomocą kreatora tylko powinieneś wprowadzić odpowiednie ustawienia do configuration.yml.
Ten kreator ze screenów próbuje się łączyć bez SSL-a pomimo, że wskazujesz inny port. Tak to nie zadziała.
Erek

Też się na tym samym "zawiesiłem" 😁

Trzeba zaznaczyć, przy wpisywaniu tych danych, opcje zaawansowane (na dole okna) i zaznaczyć w tych ustawieniach "auto".

Mi się udało, Panu się uda.
ronpaul

Witam chciałbym się podpiąć pod wątek.
Zauważyłem że przy wybieraniu parametrów wielu urządzeń z endpoint'a channels, tj.

%LINK%?location=%LOCATION_ID%&include=state

Zdarza się czasem (rzadko) że jeden z MEW'ów (z zwracanej tablicy urządzeń) mając "state.connected==true" ma jednocześnie "state.phases == undefined". Czy to normalne ? Czy nie powinno być tak że dla MEW'ów przy stanie "connected==true" tablica z fazami powinna być zawsze dostępna ?
klew

ronpaul wrote: Tue Dec 13, 2022 5:11 pm Witam chciałbym się podpiąć pod wątek.
Zauważyłem że przy wybieraniu parametrów wielu urządzeń z endpoint'a channels, tj.

%LINK%?location=%LOCATION_ID%&include=state

Zdarza się czasem (rzadko) że jeden z MEW'ów (z zwracanej tablicy urządzeń) mając "state.connected==true" ma jednocześnie "state.phases == undefined". Czy to normalne ? Czy nie powinno być tak że dla MEW'ów przy stanie "connected==true" tablica z fazami powinna być zawsze dostępna ?
Urządzenie podczas rejestracji nie wysyła danych dotyczących pomiarów licznika. Więc jeśli trafisz z odczytem na moment między zarejestrowaniem się licznika, a dosłaniem przez niego reszty pomiarów, to taka sytuacja może wystąpić
ronpaul

Ok, jasne. Czyli jedynym sposobem na taką okazję jest sprawdzenie czy dana właściwość jest dostępna ?

Generalnie chciałem uniknąć sprawdzania warunku .hasOwnProperty('phases') po to by móc przepuścić listę identyfikatorów urządzeń przez instrukcję switch a dopiero w niej robić akcje odpowiednie dla identyfikatora urządzenia (sprawdzając w pętli tylko czy "connected==true").

W każdym razie jasne, choć w teorii być może mogła by być zmienna wspólna dla wszystkich urządzeń zawierających stany/pomiary informująca że ich dane ("phases"/"on"/"temperature"/"humidity" itd.) są dostępne. Coś w stylu "state.dataready" == [true/false]

Return to “ZAMEL MEW-01”