Link bezpośredni / Licznik energii elektrycznej - problem

edm
Been thanked: 2 times

Sonoff Basic R2 + OLED + BME280, Firmware: SuplaDevice GG v5.8.9
Zrobiłem link bezpośredni do Gosund SP111 v1.1, Firmware: SuplaDevice GG v5.6.4. Tu licznik działa i wyświetla co trzeba.
Supla cloud Rejestracja urządzeń aktywna. W Supla cloud - Sonoff Basic R2 poza włącznikiem zasilania itd pojawił się Licznik energii elektrycznej.
Jednak klikając na ten licznik pod ikoną nie ma Energia czynna pobrana0.03 kWh.
Robiłem restart Sonoff Basic R2, nic nie dało. Na OLED pojawiły się 3 nowe pola (świadczą o tym kropki na dole OLED), ale żadne wartości z licznika nie wyświetlają się na żadnym z tych pól.
Link na pewno dobry, próbowałem wiele razy z kolejnymi.
Dodam że robię to na prywatnej instancji Supla Cloud Rpi.

Czy te linki dot, energii są tylko dla Zamel MEW?.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 :D
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Masz źle wklejony link.
Powinny być jeszcze na początku dwa poprzednie znaki z linku.

Code: Select all

xxxx/xxxxxxxxxxxxxxx/read
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
edm

Chciałbym żeby to było to ale nie jest.
Wygenerowałem nowy link użyłem 4 znaki jak na screen i nie działa.
Ja zacząłem dopiero przygodę z linkami i moja numeracja zaczęła się od 1 a obecnie jak widać zrobiłem 12 próbę.
W Twoim przykładzie na początku są 4 szt. XXXX/. Widziałem już to wcześniej. Lecz sądziłem że te 4 XXXX/ odnoszą się do numeracji 4 cyfrowej (jak ktoś taką ma). Ja Póki co mam z przodu 2 cyfry. Dlatego stosowałem tylko XX/.
Dalsze podpowiedzi mile widziane.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Czy używasz szyfrowanego połączenia do Supli?
Jeśli tak, to linki mogą nie działać, bo one też łączą się na szyfrowanym połączeniu i może brakować pamięci RAM
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
edm

klew wrote: Sat Jan 14, 2023 9:34 am Czy używasz szyfrowanego połączenia do Supli?
Jeśli tak, to linki mogą nie działać, bo one też łączą się na szyfrowanym połączeniu i może brakować pamięci RAM
W obydwu urządzeniach Sonoff Basic R2 i Gosund SP111 w ustawieniach tych urządzeń nie mam zaznaczonego połączenia SSL, jeśli o to pytasz.
Zrobiłem test i połączyłem w/w urządzenia z oficjalną supla cloud https://cloud.supla.org
Wygenerowałem nowy link bezpośredni i tutaj link działa jak powinien. Na OLED wyświetlają się dane z licznika.

Pytanie dlaczego na prywatnej instancji supla cloud Raspberry pi to nie działa. Instalacja zrobiona wg viewtopic.php?t=4081
Mam SUPLA Cloud 22.12, Supla Scripts 4.5.5, certyfikaty SSL na zielono itd. Jak u siebie na Rpi wygeneruje link bezpośredni i skopiuje go całego i wkleję w okno przeglądarki https://moj.adres.com/direct/16/zei_dZDeAQ2/read to widzę poprawny odczyt danych licznika.

Natomiast jak wpisze ten link skrócony 16/zei_dZDeAQ2/read w ustawieniach Sonoff Basic R2 Linki bezpośrednie. To nie mam odczytu.
Edycja.
Nie mam publicznego IP, aby to obejść używam VPN a przekierowaniami zajmuje się nginx. Jak dotąd wszystko działało. Może tu jest problem.
Jak te linki działają?. W skróconej wersji nie podajemy całego adresu, skąd linki wiedzą gdzie "trafić".
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Te linki pewnie używają https://adres_serwera_supli/link_z_konfiguracju

Adres serwera pewnie jest taki sam jaki podajesz do rejestracji urządzenia.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
edm

klew wrote: Mon Jan 16, 2023 4:47 pm Te linki pewnie używają https://adres_serwera_supli/link_z_konfiguracju

Adres serwera pewnie jest taki sam jaki podajesz do rejestracji urządzenia.
@klew bardzo dziękuje, naprowadziłeś mnie tym wpisem.
Błąd po mojej stronie :oops:. Mam kilka nazw (ddns) prowadzących do serwera Rpi, openwrt itd. I faktycznie w rejestracji urządzenia podałem nieco inną nazwę ;), działo ale jak widać nie wszystko. Przechodzę właśnie grypę, osłabienie itd. może się dołożyło...
Masz piwo u mnie, może będzie okazja na Supla Party.
edm

Dlaczego na OLED wyświetla mi czas o godzinę do tyłu.
Obecnie mamy 21:18 a na wyświetlaczu mam 20:18.

Na raspberry pi godzina wydaje się dobra.

Code: Select all

pi@raspberrypi:~ $ date
Mon 16 Jan 21:18:35 CET 2023

Return to “GUI Generic”