Czujnik ruchu

lukasz06

Koledzy jaką czujkę ruchu polecacie. Potrzebna do światła na zewnątrz
Albert

Ja LSC flashowalem. Ma deep sleep i działa bezprzewodowo. Ale to trochę taka proteza bo trzeba uzyc skryptów fracza żeby działało.
YoMan

nie robiłem jeszcze zewnętrznej ale do wewnętrznych zastosowałem HC-SR501. Kupiłem najtańsze czujki ruchu na 230v wpuszczane w sufit KG i wymieniłem bebechy - poszło nadzwyczaj prosto i szybko
YoMan

A powiedzcie koledzy po co wgóle flashować czujki i do czego to wykorzystać?
petione

Albert wrote: Thu Apr 27, 2023 9:35 am Ja LSC flashowalem. Ma deep sleep i działa bezprzewodowo. Ale to trochę taka proteza bo trzeba uzyc skryptów fracza żeby działało.
Masz na myśli SONOFF PIR3-RF Wi-Fi ?
Myślałem że on współpracuje z RF Bridge i to właśnie Bridga należy przerobić na Suplę? Da się fleszować samą czujkę i pominąć bramkę?
petione

djalex wrote: Thu Apr 27, 2023 10:46 am A powiedzcie koledzy po co wgóle flashować czujki i do czego to wykorzystać?
A np do załączania pomy cyrkulacji wody gdy użytkownicy są w domu a osuplować po to aby móc sobie swobodnie edytować harmonogramy działania z poziomów skryptów fracza... 8-)
djalex

petione wrote: Thu Apr 27, 2023 11:21 am
djalex wrote: Thu Apr 27, 2023 10:46 am A powiedzcie koledzy po co wgóle flashować czujki i do czego to wykorzystać?
A np do załączania pomy cyrkulacji wody gdy użytkownicy są w domu a osuplować po to aby móc sobie swobodnie edytować harmonogramy działania z poziomów skryptów fracza... 8-)
Eeee, to ja bym się nie bawił tylko zastosował zwykłą czujkę i podłączył choćby pod Sonoffa Mini i efekt ten sam.
petione

djalex wrote: Thu Apr 27, 2023 3:00 pm
petione wrote: Thu Apr 27, 2023 11:21 am
Eeee, to ja bym się nie bawił tylko zastosował zwykłą czujkę i podłączył choćby pod Sonoffa Mini i efekt ten sam.
Też można ale to już dwa urządzenia i kombinowanie jak to ładnie zabudować jedną obudową...
Basmar

Temat pompek CWU był już jakiś casz temu przerabiany, wygoda jak cholera ale straty ogromne, w sense jeżeli rury nie są ocieplone 30 mm grubości izolacja to jedynie uruchamiał bym pompkę CWU wtedy, kiedy na prawdę potrzeba.

Chyba, że CWU jest efektem ubocznym innego systemu albo za free, wtedy pompka CWU niech śmiga cały dzień.

Żeby było jasne, zużycie energii pompki to mikrogramy w porównaniu do strat ciepła.
No i cały plan spalił na panewce :cry:
petione

Basmar wrote: Thu Apr 27, 2023 4:50 pm Temat pompek CWU był już jakiś casz temu przerabiany, wygoda jak cholera ale straty ogromne, w sense jeżeli rury nie są ocieplone 30 mm grubości izolacja to jedynie uruchamiał bym pompkę CWU wtedy, kiedy na prawdę potrzeba.

Chyba, że CWU jest efektem ubocznym innego systemu albo za free, wtedy pompka CWU niech śmiga cały dzień.

Żeby było jasne, zużycie energii pompki to mikrogramy w porównaniu do strat ciepła.
Święta racja.

Return to “Ogólna dyskusja”