Wemos d1 mini, a dimmer

PatrykGuziolek

Witam. Po raz kolejny proszę o pomoc. Mam układ składający się z Wemoska, przekaźnika i dimmera (taki jak w poradniku gui), dwa przyciski. Jednym przyciskiem chce załączać przekaźnik do lampy 230v, drugi przycisk ma być do ściemniania ledów.
Załączenie przekaźnika działa zarówno z przycisku jak i z aplikacji, natomiast dimmer w ogóle nie chce ruszyć. W aplikacji widnieje ikonka ściemniacza, ale nie działa (z przycisku też). Wrzucę parę screenów z ustawień.
Niewiem czy dobrze rozumiem, że Wemos powinien podać 3.3V na zacisk dimmera „trig”?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
PatrykGuziolek

Reszta screenów
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

PatrykGuziolek wrote: Mon Jun 19, 2023 8:37 pm Witam. Po raz kolejny proszę o pomoc. Mam układ składający się z Wemoska, przekaźnika i dimmera (taki jak w poradniku gui), dwa przyciski. Jednym przyciskiem chce załączać przekaźnik do lampy 230v, drugi przycisk ma być do ściemniania ledów.
Załączenie przekaźnika działa zarówno z przycisku jak i z aplikacji, natomiast dimmer w ogóle nie chce ruszyć. W aplikacji widnieje ikonka ściemniacza, ale nie działa (z przycisku też). Wrzucę parę screenów z ustawień.
Niewiem czy dobrze rozumiem, że Wemos powinien podać 3.3V na zacisk dimmera „trig”?
Nie widać dobrze ale IMHO kabelki moga byc źle. Czy nie jest zamieniony +/- przy dimmerze? Jeżeli brązowy to minus to powinien być na zdjęciu u góry (na rysunku na dole bo jest odwrócony).
Wlutowałeś 3 złącza śrubowe a tam jest tylko gnd i pwm więc nie widać jak podłączyłeś
YoMan

YoMan wrote: Mon Jun 19, 2023 10:40 pm
PatrykGuziolek wrote: Mon Jun 19, 2023 8:37 pm Witam. Po raz kolejny proszę o pomoc. Mam układ składający się z Wemoska, przekaźnika i dimmera (taki jak w poradniku gui), dwa przyciski. Jednym przyciskiem chce załączać przekaźnik do lampy 230v, drugi przycisk ma być do ściemniania ledów.
Nie widać dobrze ale IMHO kabelki moga byc źle. Czy nie jest zamieniony +/- przy dimmerze? Jeżeli brązowy to minus to powinien być na zdjęciu u góry (na rysunku na dole bo jest odwrócony).
Wlutowałeś 3 złącza śrubowe a tam jest tylko gnd i pwm więc nie widać jak podłączyłeś
Brązowy z zasilacza to plus, niebieski to minus. Co do kostki to wlutowalem taką bo innej nie było pod ręką, ale wykorzystuje tam tak jak mówisz, tylko gnd (niebieski z plastikowa końcówka) i zielony (pwm z wemosa d8). Po podaniu „na krótko” 12v z zasilacza na pwm dimmera - ledy zapaliły.
Cytując poradnik:
„ przycisk nr. 1 ustawiamy, że steruje jakimś fikcyjnym przekaźnikiem, którego nie mamy (np 20). Będzie on sterował Dimmer1 - nie ruszając żadnego faktycznego przekaźnika.
przycisk nr. 2 ustawiamy, że steruje przekaźnikiem nr. 1”

W moim przypadku przekaźnik nr 1 jest wirtualny, tak może być?
YoMan

PatrykGuziolek wrote: Tue Jun 20, 2023 4:06 am
Brązowy z zasilacza to plus, niebieski to minus. Co do kostki to wlutowalem taką bo innej nie było pod ręką, ale wykorzystuje tam tak jak mówisz, tylko gnd (niebieski z plastikowa końcówka) i zielony (pwm z wemosa d8). Po podaniu „na krótko” 12v z zasilacza na pwm dimmera - ledy zapaliły.
zielonego nie widzę :(
PatrykGuziolek wrote: Tue Jun 20, 2023 4:06 am Cytując poradnik:
„ przycisk nr. 1 ustawiamy, że steruje jakimś fikcyjnym przekaźnikiem, którego nie mamy (np 20). Będzie on sterował Dimmer1 - nie ruszając żadnego faktycznego przekaźnika.

Nie, nie do końca łapię po co ci wirtualny przekaźnik ale zakładam, że chcesz jakąś dodatkową funkcjonalność tam włożyć.

Co do samego układu "przekaźnik+dimmer+2 przyciski":
1. ustawiasz jeden przekaźnik na np. D1
2. ustawiasz jeden dimmer na np. D8
3. ustawiasz dwa przyciski np. D5 i D6 jako pierwsza i druga pozycja
teraz wróc do ustawień np. dimmera i tam podaj który numer przycisku ma sterować dimmerem 1 (czyli D5) albo 2 (czyli D6)
nie mam pod ręką urządzenia z nowym GG więc nie pamiętam jak tam szło z przypisaniem przycisku do przekaźnika ale chyba podobnie

jeżeli wszystko działa to sobie dodaj teraz nowy przekaźnik na Virtual GPIO np. na trzeciej pozycji
YoMan

YoMan wrote: Tue Jun 20, 2023 9:35 am
PatrykGuziolek wrote: Tue Jun 20, 2023 4:06 am
zielonego nie widzę :(
PatrykGuziolek wrote: Tue Jun 20, 2023 4:06 am Cytując poradnik:

Nie, nie do końca łapię po co ci wirtualny przekaźnik ale zakładam, że chcesz jakąś dodatkową funkcjonalność tam włożyć.

Co do samego układu "przekaźnik+dimmer+2 przyciski":
1. ustawiasz jeden przekaźnik na np. D1
2. ustawiasz jeden dimmer na np. D8
3. ustawiasz dwa przyciski np. D5 i D6 jako pierwsza i druga pozycja
teraz wróc do ustawień np. dimmera i tam podaj który numer przycisku ma sterować dimmerem 1 (czyli D5) albo 2 (czyli D6)
nie mam pod ręką urządzenia z nowym GG więc nie pamiętam jak tam szło z przypisaniem przycisku do przekaźnika ale chyba podobnie

jeżeli wszystko działa to sobie dodaj teraz nowy przekaźnik na Virtual GPIO np. na trzeciej pozycji
W menu Inne nie mogę wybrać przycisku, który przypisałem w Przyciskach D5 i D6. Dostępne są pozostałe Gpio. Zmieniłem układ dimmera, ale też nie działa. Wywaliłem przekaźnik i zostawiłem sam dimmer z jednym przyciskiem-nie działa albo coś źle robie.
Pwm (brązowy) na D8, Gnd (niebieski) masa, + z zasilacza (brązowy z tulejką), LOAD brązowa skrętka, - niebieski z zasilacza z tulejką i niebieska skrętka. HELP
YoMan

schemat poniżej,
Przycisk: w sekcji z dimmerami nie wybierasz GPIO przycisku tylko gpio dimmera i numer przycisku ktory ustawiles w sekcji przycisków.
Poniżej tez schemat

Generalnie zacznij od samego dimmera bez przycisku. Jezeli nie zadziala z apki to nie ma sensu dalej iść.
YoMan

YoMan wrote: Tue Jun 20, 2023 11:38 am schemat poniżej,
Przycisk: w sekcji z dimmerami nie wybierasz GPIO przycisku tylko gpio dimmera i numer przycisku ktory ustawiles w sekcji przycisków.
Poniżej tez schemat

Generalnie zacznij od samego dimmera bez przycisku. Jezeli nie zadziala z apki to nie ma sensu dalej iść.
Wstyd się przyznać, ale zadziałało bez żadnych zmian. Jednak ledy świecą na tyle słabo, że nie było ich w słoneczny dzień widać, dopiero teraz jak zrobiło się pochmurno zauważyłem. Jak teraz ogarnąć temat? W cloud moc ustawiona na 100%
Patryk

To teraz kup sobie ten sterownik:
viewtopic.php?t=8943
Satysfakcja gwarantowana.
Np:
https://a.aliexpress.com/_EQBUZKt
elmaya

the LEDs are not connected correctly.
Connect the brown twisted pair to the + pin of the module.
the blue twisted pair to the LOAD connector.

D4184-MOSFET-Control-Module-Schematic-3.jpg

Return to “Pomoc”