SBW-02 + Beninca Heady nie działa :(

BJN

Dzień dobry,

podłączyłem SBW-02 do centralki Beninca Heady w następujący sposób:

A1-14
A2-15
In1-17
11-23
14-26

oraz drugim sposobem:

A1 - 14
A2 - 15
11 - 26
14 - 23
IN1 - 16
Mostek z 14 na 17

Niestety w obu przypadkach brama się otwiera ale nie da się jej zamknąć. Szukałem odpowiedzi na forum ale niestety nie znalazłem
Zdjęcie centralki w załączeniu, bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu.

Funkcja PP i lbl są wyłączone w centrali.

Dziękuję serdecznie.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Odłącz szary od 23 i na krótko na chwilę zewrzyj 23 do 26. Daj znać czy wtedy brama startuje.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
BJN

Tak, wtedy brama zaczyna się sama otwierać. Masz jakiś pomysł co zrobić żeby dało się ją zamknąć korzystając z aplikacji?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

BJN wrote: Thu Jun 29, 2023 5:58 am Tak, wtedy brama zaczyna się sama otwierać. Masz jakiś pomysł co zrobić żeby dało się ją zamknąć korzystając z aplikacji?
Zwierając te dwa przewody, brama powinna pracować w cyklu: otwórz -> stop -> zamknij -> stop -> itd.

Jeśli tak nie działa, to sprawdź jeszcze raz te ustawienia PP i lbl, a jeśli nadal tak nie będzie działać, to ja bym kontaktował się z producentem/serwisem bramy. Wg instrukcji przy PP i lbl wyłączonych, to wejście PP powinno pracować w cyklu jak wyżej.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
BJN

PP i lbl są w trybie off.
Po zwarciu brama się otwiera i tak już zostaje, można ją zamknąć z pilota i później pozostaje zamknięta.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

BJN wrote: Thu Jun 29, 2023 7:00 am PP i lbl są w trybie off.
Po zwarciu brama się otwiera i tak już zostaje, można ją zamknąć z pilota i później pozostaje zamknięta.
Każde kolejne zwracie tego przewodu, powinno przłączać cykl pracy bramy. Jeśli ustawienia w napędzie masz ok, a działa tak, że tylko otwiera, to coś jest nie tak z napędem, albo z jego ustawieniami.
Ja bym jeszcze spróbował te ustawienia PP i lbl przestawiać i sprawdzał jak zachowuje się wtedy ten przewód podłączony pod PP. Może w instrukcji są błędy (ja mam napęd Nice i okazało się że instrukcja swoje, a elektronika swoje - producent zmienił elektronikę, a instrukcja pozostała... i brama działa inaczej niż w instrukcji).
Jeśli to nie pomoże, to pozostaje kontakt z producentem/serwisem napędu bramy.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
BJN

Jeśli lbl i PP są ON i zwarty jest PIN 23 z 26 brama się sama otwiera, można ją zamknąć z pilota.
Lecz później z aplikacji nie da się jej już otworzyć ani zamknąć.

No nic, pozostaje mi nic innego jak zwrócić się do producenta.

Dziękuję za chęć pomocy.
BJN

Producent odpisał, że jest to problem spowodowany działaniem fotokomórek. Zakładam, że są źle podłączone...
Znajdę na schemacie z których gniazd trzeba je wypiąć. Nie są mi potrzebne więc usunę na stałe i dam znać czy to rozwiązało problem.
uchnast.michal
Has thanked: 7 times

BJN wrote: Tue Jul 04, 2023 7:06 am Producent odpisał, że jest to problem spowodowany działaniem fotokomórek. Zakładam, że są źle podłączone...
Znajdę na schemacie z których gniazd trzeba je wypiąć. Nie są mi potrzebne więc usunę na stałe i dam znać czy to rozwiązało problem.
Mam ten sam model płyty i bramę jednoskrzydłową składaną. Jak znajdę czas popołudniu, napiszę jak mam podłączony moduł. Co do fotokomórek, to jeżeli masz to lepiej zostaw dla bezpieczeństwa. Szkoda zdrowia ale nawet i lakieru na samochodzie:)
BJN

W moim przypadku fotokomórki nie są potrzebne. Producent napisał jeszcze aby połączyć 24 z 25 i 26.
Dam znać jak znajdę chwilę żeby się tym zająć.

Return to “ZAMEL SBW-02”