Bardzo słabe świecenie paska LED problem z PWM

xzihen

Cześć. jakieś dwa lata temu zrobiłem sobie dwa moduły RGB w oparciu o wemos d1 mini. Do sterowania ledami użyłem tranzystorów IRF520.
to jest schemamt, którego użyłem:
IMG_5524.PNG
Moduły działały sobie tak dwa lata, aż do poniedziałku kiedy jeden z modułów zaczął się dziwnie zachowywać. Pasek świeci ale bardzo niewidocznie. Praktycznie nie widać jego światła. Zasilacz jest sprawny, sama taśma led również. Zmieniłem moduł wemos d1 mini i dzieje się to samo. Ponadto spróbowałem też na nowo zbudować ten moduł jeszcze raz na nowej płytce, ale dalej dzieje się to samo. Przyznam, że tracę już powoli do tego cierpliwość. Myślałem przez chwile, że może być to wina samej supli, ale nie chodzi o to, ponieważ na sofcie ESP Home dzieje się to samo.

Nie wiem gdzie szukać już błędu.... Zrobiłem na nowo ten sam moduł, a jest to samo. Taśma led, którą chcę obsłużyć i obsługiwałem ma długość około 5m. Ale sprawdziłem ją na innym module i problem nie występuje. Drugi moduł, który jest zbudowany w taki sam sposób nie doświadczył takich problemów...

Gdy mierzę napięcie na wyjściu na taśmę LED jest to około 7V max. Mi to wygląda na jakiś problem z tranzystorami, ale niestety specem nie jestem. Zmieniłem je na nowe, ale dalej to samo...

Proszę was o pomoc w namierzeniu problemu :D
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
winek1986

Code: Select all

https://www.esp8266.com/viewtopic.php?p=71284
xzihen

Dzięki za odpowiedź. Czyli powinienem podciągnąć sterowanie mosfetem do 5V. Z tego co zrozumiałem z tego forum do którego przesłałeś link to to, że napięcie 3v3 jest zbyt słabe aby mosfet się otworzył?

Bardzo proszę o odpowiedź, ponieważ nie chce spalić kolejnego wemosa. Na pinie D7, który steruje mosfetem po tej operacji mam 4.66V. 5V jest podłączone do tego pinu przez rezystor 10K ohm.

Czy napięcie 4.66V na pinie D7 nie uszkodzi mi mojego esp8266?
Pozdrawiam
winek1986

xzihen wrote: Sun Jul 23, 2023 3:17 pm Dzięki za odpowiedź. Czyli powinienem podciągnąć sterowanie mosfetem do 5V. Z tego co zrozumiałem z tego forum do którego przesłałeś link to to, że napięcie 3v3 jest zbyt słabe aby mosfet się otworzył?

Bardzo proszę o odpowiedź, ponieważ nie chce spalić kolejnego wemosa. Na pinie D7, który steruje mosfetem po tej operacji mam 4.66V. 5V jest podłączone do tego pinu przez rezystor 10K ohm.

Zastosuj takie STP16NF06L przy ESP8266 działają poprawnie , ja u siebie takie mam.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by winek1986 on Tue Nov 28, 2023 11:21 am, edited 1 time in total.
xzihen

Dzięki za odpowiedź!
Nie potrafię jednak znaleźć przyczyny i racjonalnego wytłumaczenia czemu mój moduł działał tak, z użyciem IRF 520N bez żadnych zastrzeżeń przez ponad dwa lata... :D

Dopiero teraz wychodzi na to, że ponadto dowiaduje się, że napięcie 3v3 jest zbyt małe by sterować bramką tranzystora IRF 520N...
Pozdrawiam
xzihen

winek1986 wrote: Tue Jul 25, 2023 7:17 am
xzihen wrote: Sun Jul 23, 2023 3:17 pm Dzięki za odpowiedź. Czyli powinienem podciągnąć sterowanie mosfetem do 5V. Z tego co zrozumiałem z tego forum do którego przesłałeś link to to, że napięcie 3v3 jest zbyt słabe aby mosfet się otworzył?

Zastosuj takie STP16NF06 przy ESP8266 działają poprawnie , ja u siebie takie mam.
Zastosowałem wskazane przez ciebie STP16NF06, dalej jest to samo według mnie…
Na wyjściu z mosfeta jest ok. 8V co powoduje nie pełne świecenie się taśmy LED ok. 5m. Co mogę jeszcze sprawdzić?
Pozdrawiam

Return to “Pomoc”