Rolety zewnętrzne

Nene44

Dziękuję Robertowi Błaszczakowi za podpowiedź. Dziś był Pan od rolet i prosiłem o napędy ( Yooda z serii DB) aby były na przewód, przeciążeniowe i z detekcją przeszkód. Silnik z tego co się orientuję będzie na pięć przewodów z czego biały tylko do programowania. Moje pytanie jakie urządzenie kupić na WiFi do puszki ?(na razie 2szt.) Czy SRW-01 czy inne. Od kogo najlepiej na allegro kupić to urządzenie. I jeszcze Pan mnie na straszył że po zamontowaniu tego urządzenia gdy będę np.podnosił ze smartfona a w domu dzieco kliknie wyłącznikiem to spali się silnik  Wydaje mi się że Pan nie wie o czym mówi ale może ktoś spodkał się z czymś takim. Dziękuję za odpowiedźi.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Ja bym szedł w mSRW-01 - tam masz automatyczną kalibrację oraz detekcję problemów z napędem na podstawie poboru prądu. Skoro masz w napędzie detekcję przeszkód, to jest szansa, że mSRW też zgłosi błąd, gdy roleta się awaryjnie zatrzyma gdzieś w połowie :).

Niektóre napędy rolet można uszkodzić, gdy jednocześnie podasz napięcie do sterowanie w górę i w dół. Taka sytuacja mogłaby wystąpić, gdybyś przycisk fizyczny podpiął równolegle do mSRW (wtedy możesz podać napięcie z przycisku i z mSRW). Natomiast przyciski podłącza się do sterownika, a nie do napędu i tylko sterownik decyduje gdzie podaje napięcie, więc ryzyka uszkodzenia w ten sposób nie ma.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Nene44

Klew, dziękuję.
Nene44

Może ktoś powie czy różnią się mSRW-01 oprócz ceny 193 od 387zł i dwa lata gwarancji ?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Nene44 wrote: Fri Sep 08, 2023 11:41 am Może ktoś powie czy różnią się mSRW-01 oprócz ceny 193 od 387zł i dwa lata gwarancji ?
mSRW-01 od siebie czy od czegoś innego?

W mSRW były warianty sprzętowe (jest nawet wątek na forum o tym, że autokalibracja nie działała na roletach z bardzo małym poborem prądu - to raczej wyjątki i nieliczne urządzenia). Natomiast jeśli trafisz na taki przypadek u siebie, to Mirek z Zamela ten temat ogarnie bezproblemowo.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Nene44

Już się dowiedziałem, od siebie różnią się tylko ceną. Dzięki.
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Nene44 wrote: Fri Sep 08, 2023 1:16 pm Już się dowiedziałem, od siebie różnią się tylko ceną. Dzięki.
To jest niestety półprawda ;)
Różnica w cenie bierze się z różnicy w konstrukcji urządzeń ale też funkcjonalności, które posiadają. @klew już o tym napisał.
Image

Nie wiem skąd ceny wziąłeś, ale ja właśnie wszedłem na allegro i....
IMG_20230909_094346.jpg
IMG_20230909_094317.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila

Return to “Ogólna dyskusja”