LIW 01 & Home Assistant - monitorowanie zużycia gazu

Miked
Posts: 16
Joined: Thu Apr 01, 2021 6:08 pm

Post

Zainstalowałem LIW01 wraz z generatorem impulsów do monitorowania zużycia gazu .... i tu wszystko działa jak powinno.
Na supla.org w konfiguracji mam wybrane funkcja: licznik gazu jednostki m3 impulsy 100/m3


Problem mam po stronie integracji z Home Assistant, dodałem konfigurację dla MQTT (przez serwery SUPLA) ale przy próbie dodania do dashbordu Energia sensora odpowiedzialnego za zliczanie zużycia gazu widzę tylko:

sensor.zamel_liw_01_electricity_meter_value

co w efekcie powoduje, że nie mogę tego wybrać jako źródła danych dla zużycia gazu.

Poza dasboardem Energia problem nie występuje tzn jest dostępna encja:
sensor.zamel_liw_01_gaz_value


Może ktoś się z czymś takim zetknął i podpowie jak problem rozwiązać?
User avatar
pzygmunt
Posts: 18604
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Miked
Posts: 16
Joined: Thu Apr 01, 2021 6:08 pm

Post

To mam zrobione wg tej instrukcji, ( 1 wariant )
Jak patrzę na encje w HA to dla LIW-01 mam:

state_class: total_increasing
unit_of_measurement: m3
icon: mdi:meter-gas
friendly_name: ZAMEL LIW-01 TGAZ (Value)

ale dla MEW-01 jest już tak

state_class: total_increasing
unit_of_measurement: kWh
device_class: energy
friendly_name: ZAMEL MEW-01 Topolin-P (Total forward active energy - balanced)


więc jeśli dobrze kombinuję to dla LIW-01 brakuje
device_class: gas

Jako że korzystam z brokera MQTT SUPLA to chyba problem po stronie brokera?
User avatar
pzygmunt
Posts: 18604
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Sprawdź mqtt explorerem co masz w topikach z prefixem /homeassistant.
Wsparcie dla HA discovery dla gazu było ostatnio dodane. Klasa "energy" powinna być widoczna.
Ważna też jest też jednostka. Zamiast m3 wpisz m³
User avatar
YoMan
Posts: 2354
Joined: Thu Apr 30, 2020 5:18 pm
Location: Częstochowa

Post

Miked wrote: Wed Oct 18, 2023 7:53 pm To mam zrobione wg tej instrukcji, ( 1 wariant )
Jak patrzę na encje w HA to dla LIW-01 mam:

state_class: total_increasing
unit_of_measurement: m3
icon: mdi:meter-gas
friendly_name: ZAMEL LIW-01 TGAZ (Value)

ale dla MEW-01 jest już tak

state_class: total_increasing
unit_of_measurement: kWh
device_class: energy
friendly_name: ZAMEL MEW-01 Topolin-P (Total forward active energy - balanced)


więc jeśli dobrze kombinuję to dla LIW-01 brakuje
device_class: gas

Jako że korzystam z brokera MQTT SUPLA to chyba problem po stronie brokera?
U mnie działa w takim ustawieniu:
Screenshot_20231018_223038_Home Assistant.jpg
Ja to mam wyrzucone do customize.yaml ale może być w configuration.yaml
U ciebie brakuje device_class dlatego się nie pojawia w dashboardzie Energia (cudzysłów przy "m3" jest chyba niepotrzebny)
Tutaj masz listę klas https://www.home-assistant.io/integrations/sensor/
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan
________________________________________
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ;)
Miked
Posts: 16
Joined: Thu Apr 01, 2021 6:08 pm

Post

tak macie rację, wszystko zadziałało po zmianie z m3 na m³ (konfiguracja LIW01)
Dzięki panowie!

Return to “ZAMEL LIW-01”