Projekt Termostat

PuteR

Cześć, brat poprosił mnie żeby zautomatyzować u niego na warsztacie ogrzewanie. Wydaje się do być dość proste jednak mam kilka zagwostek :)

Założenie tego co chcę zrealizować jest chyba dość proste.
1. ROW-02 który będzie włączał i wyłączał piec.
2. 4 termometry DS18B20 rozlokowane w czterech rogach hali

Działanie z harmonogramem od poniedziałku do soboty w godzinach 7 - 18. Chciałbym żeby była zbierana temperatura średnia z tych czterech czujników i na jej podstawie żeby piec włączał się jeśli temperatura jest poniżej 16 stopni, następnie grzał do 18 i się wyłączał po czym znowu załączał gdy temperatura spadnie o 2 stopnie.

Większość z tych założeń jestem w stanie ogarnąć chociaż by w supla scripts i termostatem który tam jest ale chyba nie dam rady zebrać temperatury średniej z czterech czujników i nie będę miał możliwości sterowania z aplikacji. Czy jest może jakiś dedykowany soft który by to ogarnął lub może ktoś ma jakiś inny pomysł??

Generalnie zakres temperatur raczej nie będzie ulegał zmianie przynajmniej w okresie jesienno zimowym. Nie mniej jednak jeśli z poziomu aplikacji dało by się to ustawiać to była by miła opcja, to samo z samym włączeniem i wyłączeniem termostatu doraźnie z poziomu aplikacji. Wchodzenie za każdym razem na supla scripts może być troszkę kłopotliwe.

Jeśli ktoś ma jakieś pomysły jak to wszystko zrobić to będę wdzięczny za podpowiedź. Jeśli nie to zostanę przy supla scripts i też będzie to spełniać swoje zadanie :)
SOYER
Been thanked: 2 times

Termostat Supla, esp8266, ds18b20
https://youtu.be/qj_k_xXImMw
https://youtube.com/@tomaszhamer8134?si=_J1cT_QWsXxgt1Fm
https://kryry01.aqi.eco/pl
https://app.weathercloud.net/d4311785603
https://github.com/Soyer79
mmiikk
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

PuteR wrote: Thu Oct 26, 2023 12:47 pm Cześć, brat poprosił mnie żeby zautomatyzować u niego na warsztacie ogrzewanie. Wydaje się do być dość proste jednak mam kilka zagwostek :)

Założenie tego co chcę zrealizować jest chyba dość proste.
1. ROW-02 który będzie włączał i wyłączał piec.
2. 4 termometry DS18B20 rozlokowane w czterech rogach hali

Działanie z harmonogramem od poniedziałku do soboty w godzinach 7 - 18. Chciałbym żeby była zbierana temperatura średnia z tych czterech czujników i na jej podstawie żeby piec włączał się jeśli temperatura jest poniżej 16 stopni, następnie grzał do 18 i się wyłączał po czym znowu załączał gdy temperatura spadnie o 2 stopnie.

Większość z tych założeń jestem w stanie ogarnąć chociaż by w supla scripts i termostatem który tam jest ale chyba nie dam rady zebrać temperatury średniej z czterech czujników i nie będę miał możliwości sterowania z aplikacji. Czy jest może jakiś dedykowany soft który by to ogarnął lub może ktoś ma jakiś inny pomysł??

Generalnie zakres temperatur raczej nie będzie ulegał zmianie przynajmniej w okresie jesienno zimowym. Nie mniej jednak jeśli z poziomu aplikacji dało by się to ustawiać to była by miła opcja, to samo z samym włączeniem i wyłączeniem termostatu doraźnie z poziomu aplikacji. Wchodzenie za każdym razem na supla scripts może być troszkę kłopotliwe.

Jeśli ktoś ma jakieś pomysły jak to wszystko zrobić to będę wdzięczny za podpowiedź. Jeśli nie to zostanę przy supla scripts i też będzie to spełniać swoje zadanie :)
Wirtualny termostat w supla scripts pozwala na dodanie kilku czujników, i steruje urządzeniem grzejnym wtedy na podstawe sredniej tych czujników, mimo żew aplikacji bedzie widoczna temperatura tylko pierwszego.
PuteR

mmiikk wrote: Thu Oct 26, 2023 6:44 pm
Wirtualny termostat w supla scripts pozwala na dodanie kilku czujników, i steruje urządzeniem grzejnym wtedy na podstawe sredniej tych czujników, mimo żew aplikacji bedzie widoczna temperatura tylko pierwszego.
O to tego nie wiedziałem. Właśnie się zastanawiałem czemu można dodać kilka czujników :). Ok skoro to wyciąga średnią to na razie powinno mi to wystarczyć chociaż jest uzależnione od działania internetu, no trudno :)

Myślałem że wykorzystam soft z tego tematu viewtopic.php?t=5276 ale tam nie zrobię tego na ROW-02 tylko całe urządzenie włącznie z przekaźnikami i termometrami muszę tworzyć w oparciu o jeden moduł a to na razie nie wchodzi w grę.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

PuteR wrote: Thu Oct 26, 2023 12:47 pm Wchodzenie za każdym razem na supla scripts może być troszkę kłopotliwe.
Niekoniecznie. Wyrzuć linka bez logowania do chroma na pulpit telefonu i wchodzisz jak do aplikacji, masz podgląd, zmianę programu i ręczne załącz/wyłącz
Linka masz na dole strony jak jesteś zalogowany w scriptsach na zakładce termostatu
YoMan

Return to “Pomoc”