Witam
Mam już trochę doświadczenia z supla i jakoś sobie radzę. Jednakże przyszło mi rozwiązać problem, którego nie widzę na forum.
Otóż potrzebuję monitorować obecność dysku NAS w sieci. Dysk załączany jest w godzinach pracy firmy i podczas backupu w nocy. Do tej pory miałem uruchomiony Domoticz i tam był gotowy skrypt, który pilnował pojawienia się adresu w sieci (pingi co jakiś czas). Jak dysk się uruchomił odpowiadał na ping , a domoticz wysyłał powiadomienie że się włączył. W drugą stronę to samo. Okno czasowe go wyłączało a domoticz wysyłał info o wyłączeniu. W przypadku nie zadziałania dysku szło powiadomienie do wybranych użytkowników w Pushover.
Robiąc migrację do Supla nie wziąłem pod uwagę tego monitorowania dysku. Macie jakiś pomysł jak to ogarnąć?
Monitorowanie obecności adresu IP w supli
-
Arduino + coś co robi ping-a lub jeszcze lepiej jakiegoś klienta, który sprawdzi czy zasób sieciowy istnieje. supla-device pozwala na wysyłanie PUSH-y więc możesz zrealizować odpowiednie powiadomienie. Możesz też oprzeć to o jakiś czujnik NO i z poziomu cloud-a ustawić reakcję wysyłającą powiadomienie.
-
A masz jakiś komputer na Linuxie?
Albo może na tym dysku jest jakiś Linux?
Wtedy można odpalić Suplę na tej maszynie i wstawić tam jakiś czujnik, który będzie widoczny w apce
Albo może na tym dysku jest jakiś Linux?
Wtedy można odpalić Suplę na tej maszynie i wstawić tam jakiś czujnik, który będzie widoczny w apce
Supla: bo GPIO to dopiero początek.
-
Tak. Cały nas jest oparty na linuxie i komputerze. Tylko nie wiem czy soft pozwoli na odpalenie supli na nim samym. A może jakiś patent prosto z płyty komputera. Chociaż za bardzo nie chciałbym tam nic fizycznie dłubać bo duże ryzyko.
-
Jeśli chcesz odpalić to na NAS, to musiałbyś spróbować skompilować supla-device dla linuxa na tym sprzęcie.
Źródła są tutaj: https://github.com/SUPLA/supla-device
Instrukcja instalacji tutaj: https://github.com/SUPLA/supla-device/t ... ples/linux
Następnie trzeba by tam wrzucić jakąś prostą konfigurację w stylu:
Jak skonfigurujesz i uruchomisz to jako serwis, który zasze startuje z maszyną, to po uzyskaniu połączenia z siecią, w Supli pokaże się kanał ze stanem "1". Jak go nie będzie w sieci, to będzie na czerwono jako niedostępny.
Druga metoda, to zainstalowanie supla-device dla linux na dowolnej innej maszynie w sieci (coś a'la serwer, może być malina, stary laptop, etc).
Konfigurujesz np. w taki sposób:
Oczywiście ten adres 192.168.2.2 podmień na adres NAS.
W tym wypadku kanał zawsze będize na zielono (bo będzie urządzenie podłączone) i będzie się zmieniał jego stan z 0 na 1.
Źródła są tutaj: https://github.com/SUPLA/supla-device
Instrukcja instalacji tutaj: https://github.com/SUPLA/supla-device/t ... ples/linux
Następnie trzeba by tam wrzucić jakąś prostą konfigurację w stylu:
Code: Select all
name: NAS is alive
log_level: debug
state_files_path: "/home/my_user/supla"
security_level: 2
supla:
server: svrXX.supla.org
mail: your_email@mail.com
channels:
- type: BinaryParsed
state: 0
source:
type: Cmd
command: "echo 1"
parser:
type: Simple
Druga metoda, to zainstalowanie supla-device dla linux na dowolnej innej maszynie w sieci (coś a'la serwer, może być malina, stary laptop, etc).
Konfigurujesz np. w taki sposób:
Code: Select all
name: NAS is alive
log_level: debug
state_files_path: "/home/my_user/supla"
security_level: 2
supla:
server: svrXX.supla.org
mail: your_email@mail.com
channels:
- type: BinaryParsed
state: 0
source:
type: Cmd
command: "ping -c 1 -W 0.5 192.168.2.2 >/dev/null 2>&1 && echo 1 || echo 0"
parser:
type: Simple
W tym wypadku kanał zawsze będize na zielono (bo będzie urządzenie podłączone) i będzie się zmieniał jego stan z 0 na 1.
Supla: bo GPIO to dopiero początek.
-
Niestety patent z instalacją czegokolwiek na tym Nas nie wchodzi w grę. Musiałaby być to aplikacja zgodna z tym softem. Coś tam można pobrać z ich serwera ale obcej nie da się zainstalować.
-
-
Lub trochę "okrężną drogą".
Tylko, że trzeba by wykorzystać 2 moduły.
Pierwszy sprawdza ping-a:
viewtopic.php?p=45399#p45399
A styki przekaźnika jako "kontaktron" do drugiego modułu.
Po zwarciu (rozwarciu) przychodzi powiadomienie.
Tylko, że trzeba by wykorzystać 2 moduły.
Pierwszy sprawdza ping-a:
viewtopic.php?p=45399#p45399
A styki przekaźnika jako "kontaktron" do drugiego modułu.
Po zwarciu (rozwarciu) przychodzi powiadomienie.
-
Witam
Dzięki za pomoc. Zamówiłem płytkę z podpowiedzi kolegi kiler88. Będę z nią próbował rozwiązać temat.
Dzięki za pomoc. Zamówiłem płytkę z podpowiedzi kolegi kiler88. Będę z nią próbował rozwiązać temat.