Sonoff POW Elite 20A (POWR320D)

roman106
Posts: 18
Joined: Sun Nov 05, 2023 5:21 pm

Post

Witam.
Próbowałem wgrać Suplę do tego sonoffa, ale nie działa poprawnie.
Przez GG (GUI Generic Builder) nie ma gotowej konfiguracji dla tego modelu. Jest POW R3 Origin 16A, ale z powyższym sprzętem nie działa. Jest rozgłaszanie sieci, można wejść w konfigurację, dodać urządzenie do konta, tyko nie ma poprawnego działania przekaźnika. Próbowałem wgrywać soft przez przeglądarkę oraz konwerter USB - UART. Z wgraniem nie ma problemu, tylko z późniejszą konfiguracją.

Patrzyłem na rozpiskę GPIO:
https://devices.esphome.io/devices/Sonoff-POW-Elite-20a
GPIO02 Relay1 (320D - bi-stable - On)
GPIO04 Relay1 (320D - bi-stable - Off)

Dlaczego na GPIO są dwa przekaźniki i jak je ustawić? Przyciskiem na urządzeniu mogę jedynie niebieską diodę załączać, ale bez przekaźnika. Zauważyłem, że gdy nacisnę przycisk na obudowie, a potem z poziomu aplikacji przełączę urządzenie, to przekaźnik przełącza. Samodzielnie z apki czy z obudowy nic się nie dzieje. W aplikacji supla są dwa przekaźniki - nie wiem czemu

Próbowałem też wkleić parametry JSON choćby z poniższej strony i innych, ale pomimo różnych opcji przekaźnik nie działa:
https://templates.blakadder.com/sonoff_POWR320D.html

Czy komuś udało się to ogarnąć?
lukasz06
Posts: 849
Joined: Sun Jul 17, 2022 6:53 pm

Post

Supla tego nie wspiera. Z tego co pamiętam wersja 16D działa, ale bez wyświetlacza. Tą wersję raczej omijać.
roman106
Posts: 18
Joined: Sun Nov 05, 2023 5:21 pm

Post

To, że wyświetlacz nie działa, to wiedziałem. Myślałem, że skoro do wersji 16A jest Supla, to 20A różni się tylko mocniejszym przekaźnikiem.

W takim razie jak wrócić do oryginalnego oprogramowania? Wcześniej zrobiłem kopię zgodnie z poradnikiem:
https://www.smartnydom.pl/zgranie-i-wgr ... ci-sonoff/

Po przywróceniu oryginalnego softu nie działa. Po powtórnym wgraniu supli działa. Coś trzeba dodatkowo zrobić? Może przez ESP8266Flasher lub FlashDownloadTool?
lukasz06
Posts: 849
Joined: Sun Jul 17, 2022 6:53 pm

Post

Wyczyściłeś moduł przed wgraniem softu?
roman106
Posts: 18
Joined: Sun Nov 05, 2023 5:21 pm

Post

Jak wyczyścić? Jaką komendą?
lukasz06
Posts: 849
Joined: Sun Jul 17, 2022 6:53 pm

Post

W programie, w którym wygrywasz jest erase?
roman106
Posts: 18
Joined: Sun Nov 05, 2023 5:21 pm

Post

Wgrywałem za pomocą esptool z poziomu CMD. Użyłem tez pliku czyszczącego blank_1MB.bin. Próbowałem też Flash_Download_Tool - czyszczenie za pomocą pliku blank oraz czyszczenie przyciskiem erase. Nic to nie daje.
Maniek913
Posts: 504
Joined: Thu Feb 22, 2018 9:46 pm

Post

W tym urządzeniu jest przekaźnik bistabilny z pojedynczym uzwojeniem , póki co nie można nim sterować w supli - wymaga podawania krótkich impulsów o przeciwnych polaryzacjach na cewkę przekaźnika . Dochodzi jeszcze problem sprawdzania stanu przekaźnika po utracie zasilania. (Cewka zasilana jest tylko przy zmianie stanu).

Do czyszczenia użyj komendy:

Code: Select all

python -m esptool --port COM8 --baud 115200 erase_flash
a do wgrywania kopii :

Code: Select all

python -m esptool --port COM8 --baud 115200 write_flash --flash_mode qio 0xfc000  C:\plik.bin
oczywiście wpisz właściwy port , tryb i ścieżkę do pliku . Konsolę uruchom z prawami administratora
User avatar
klew
Posts: 8647
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Maniek913 wrote: Mon Nov 06, 2023 7:20 pm W tym urządzeniu jest przekaźnik bistabilny z pojedynczym uzwojeniem , póki co nie można nim sterować w supli - wymaga podawania krótkich impulsów o przeciwnych polaryzacjach na cewkę przekaźnika . Dochodzi jeszcze problem sprawdzania stanu przekaźnika po utracie zasilania. (Cewka zasilana jest tylko przy zmianie stanu).
Klasa do obsługi tego typu przekaźnika jest w Supli od dawna, ale skoro jest ta rozmowa, to pewnie w GG nie ma dla niej wsparcia.

Jak tutaj odczytuje się stan przekaźnika?
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
roman106
Posts: 18
Joined: Sun Nov 05, 2023 5:21 pm

Post

@Maniek913 fajnie, że wyjaśniłeś dlaczego te urządzenie nie jest wspierane.
Co do programowania, zrobiłem tak jak napisałeś, ale efektu brak. Flashowanie przebiega poprawnie, na końcu komunikat:
Leaving...
Hard resetting via RTS pin...

Gdzie indziej wyczytałem, że powinno się zrobić hard reset zwierając pin RST do masy. Ale na tej płytce nie ma pinu RST. Dla sprawdzenia wgrałem suplę i sprzęt się uruchamia. Jakieś sugestie co można jeszcze zrobić?

Return to “Sprzęt”