MEW01 Pokazuje czynną zwróconą mimo iz nic nie zwracam

Mefiu

Własnie zamontowałem MEW01 - jeszcze się go uczę, ale na ten moment nie potrafie sobie poradzuć z błednym wskazywaniem energi zwróconej

- licznik pokazuję mi energie zwróconą na 2 fazach mimo iz mam panele PV przywalone śniegiem i nic obecnie się nie produkuje (wg odczytów z inwertera)
- na tych samych fazach brak również energii pobranej
- tylko na Fazie #2 pokazuje wiarygodne dane

Na pierwszy rzut oka wydawałobny się że odwrotnie przekładniki podłaczyłem, ale sprawdziłem ponownie i wszystkie sa podłaczone w ten sam sposób
Również kolory przewodów (czerwony z lewej)

Ponizej to co widze w cloud + zdjęcia z zamontowanego sprzetu

Co robię nie tak??

Image
mev2.png
mev3.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Mefiu wrote: Mon Dec 04, 2023 11:20 am Własnie zamontowałem MEW01 - jeszcze się go uczę, ale na ten moment nie potrafie sobie poradzuć z błednym wskazywaniem energi zwróconej
Przeczytaj uważnie:
viewtopic.php?t=8692
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Mefiu

OO dzieki za linka. Nie zajarzyłem ze te V1-3 musi sie koordynować z przerzutnikami
Sprawdze wieczorem i dam znac potomnym
Mefiu

Dziękuje Kolego!

Naprowadziłeś mnie tym linkiem. Wprawdzie teraz nie jestem w stanie sprawdzic czy poprawnie bedzie zliczał oddaną (panele pod sniegiem) ale czynna mniej wiecej zgadza się z odczytem z licznika PGE

Myslalem ze te V1,2,3 służa jedynie temu aby zasilić licznik, nie sądziłem ze ma znaczenie aby zgrać to z przerzutnikami
(W sumie pokazuje to schemat, ale mogli by w instrukcji wrzucić zdanie dla takich jak ja :)

Image
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Mefiu wrote: Tue Dec 05, 2023 7:23 am Dziękuje Kolego!

Naprowadziłeś mnie tym linkiem. Wprawdzie teraz nie jestem w stanie sprawdzic czy poprawnie bedzie zliczał oddaną (panele pod sniegiem) ale czynna mniej wiecej zgadza się z odczytem z licznika PGE

Myslalem ze te V1,2,3 służa jedynie temu aby zasilić licznik, nie sądziłem ze ma znaczenie aby zgrać to z przerzutnikami
(W sumie pokazuje to schemat, ale mogli by w instrukcji wrzucić zdanie dla takich jak ja :)

Image
Cieszę się, że pomiary się poprawiły :)

Tego typu liczniki robią pomiar napięcia na tych złączach V i pomiar prądu na przekładnikach.
Przy prądzie zmiennym te wszystkie "moce bierne", "kąty fazowe" i inne wyzwiska ;), są konsekwencją tego, że cykl zmiany prądu i napięcia przesuwa się względem siebie w czasie. Dlatego oba parametry muszą być mierzone. A z samego przekładnika napięcia chyba nie da się mierzyć.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “ZAMEL MEW-01”