Witam mam pytanie chce na jednym wemosie zrobić 3 liczniki impulsów (liczniki energi) na podstawie tego schematu
I mam 3 pytania :
1) jakie wybrać piny w wemosie czy ma to znaczenie?
2) Najdalszy licznik od wemosa będzie około 15 metrów czy nie będzie to problem?
3) jeśli odległość to nie problem to czy układ dać przy liczniku a odejścia do wemosa, czy układ przy wemosie i tylko przewód do licznika impulsowego?
Licznik impulsowy
-
Nowy11
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
cinas
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 7 times
Zastosuj transoptory odległość nie będzie problemem Ja mam po 25 - 30 m kabla
np Taki moduł
A piny masz opisane w dokumentacji
I jak dasz transoptory to wejścia na wemosie które masz podłączone liczniki podciągnij rezystorem 10 kom do + 3,3V
np Taki moduł
A piny masz opisane w dokumentacji
I jak dasz transoptory to wejścia na wemosie które masz podłączone liczniki podciągnij rezystorem 10 kom do + 3,3V
-
Nowy11
Dzięki za odpowiedź rozumiem że ten moduł daje przy wemosie i Wychodzę z niego na poszczególne liczniki?
O piny mi chodzi bo na tym samym wemosie mam już czujnik temperatury , ekran i 2 kontraktrony na MCP, w sumie jestem ciekawy czy to pójdzie na jednym wemosie
O piny mi chodzi bo na tym samym wemosie mam już czujnik temperatury , ekran i 2 kontraktrony na MCP, w sumie jestem ciekawy czy to pójdzie na jednym wemosie
-
cinas
DokładnieNowy11 wrote: Fri Jan 05, 2024 4:08 pm Dzięki za odpowiedź rozumiem że ten moduł daje przy wemosie i Wychodzę z niego na poszczególne liczniki?
Masz w linku w dokumentacji które piny można do czego wykorzystaćNowy11 wrote: Fri Jan 05, 2024 4:08 pm O piny mi chodzi bo na tym samym wemosie mam już czujnik temperatury , ekran i 2 kontraktrony na MCP, w sumie jestem ciekawy czy to pójdzie na jednym wemosie
-
shimano73
- Been thanked: 1 time
Ja poradziłbym zaopatrzeć sie w kolejny wemos, nie kosztuje zbyt duzo. a jak ci ten padnie to stracisz wszystko. Ja mam ich kilka - naście , są tacy co mają ich dziesiatki 
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
-
shimano73
i to jest głos rozsądkuPietras81 wrote: Fri Jan 05, 2024 5:00 pm Ja to bym polecał dać do każdego licznika osobnego wemosa. Na alli kosztuje mniej niż 10 pln a w razie padnie to tracisz historie z 1 urządzenia a nie z wszystkich naraz.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
-
Nowy11
Wemosów sam maj już z 20 to nie problem, nie znam się na sieci , to zapytam jak będzie dużo urządzeń to nie będzie problemu?
-
Pietras81
Jak będzie dobry sprzęt do sieci to będzie smigac stare tanie routery mają problemy z dużą ilością urządzeń.Nowy11 wrote: Fri Jan 05, 2024 5:55 pm Wemosów sam maj już z 20 to nie problem, nie znam się na sieci , to zapytam jak będzie dużo urządzeń to nie będzie problemu?
https://pietras-81.aqi.eco/
-
cinas
Jak zrobi sobie kopie konfiguracji i zostawi wgrany soft , to wywiana wemosa i ustawienie licznika z stanem aktualnym i nic nie tracimyshimano73 wrote: Fri Jan 05, 2024 4:22 pm Ja poradziłbym zaopatrzeć sie w kolejny wemos, nie kosztuje zbyt duzo. a jak ci ten padnie to stracisz wszystko. Ja mam ich kilka - naście , są tacy co mają ich dziesiatki![]()