Informacja o błędzie rolety

ALEX
Posts: 47
Joined: Fri Dec 01, 2017 7:03 pm

Post

W przypadku stwierdzonego przez sterownik problemu z ruchem rolety (i jej zatrzymaniem) program na Androida wyświetla czerwony wykrzyknik o błędzie. Jak mogę zostać poinformowany o takiej sytuacji? Problem polega na tym, że w przypadku takiego błędu roleta jest fizycznie w innej pozycji niż jest to prezentowane w programie (czyli dla programu dalej się zamyka lub otwiera). Gdyby wraz z detekcją błędu Supla zatrzymywała ruch danej rolety w systemie (co jest chyba najprostrze do realizacji), to mógłbym sobie sprawdzić, że na przykład zamykałem roletę a ona nie jest zamknięta. Wtedy mógłbym ją otworzyć i ponownie zamknąć (bo to u mnie pomaga).
User avatar
klew
Posts: 8663
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Obecnie na podstawie tego błędu nie można zrobić automatyzacji.
Dodam issue do projektu, aby dało się dodać Reakcje na podstawie błędów rolet, przekaźników itp.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
User avatar
pzygmunt
Posts: 18498
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Może warto ustalić dlaczego ten błąd się pojawia i czy coś z tym można zrobić. Jaki model silnika tam masz ?
ALEX
Posts: 47
Joined: Fri Dec 01, 2017 7:03 pm

Post

Myślę, że problemem jest sam mechanizm prowadzenia rolety (lata robią swoje) a nie silnik (nie mam pojęcia jaki). To nie jest wina mSRW-01 tylko detekcji przeszkody w samej rolecie. Skoro jednak jakiś czas temu zamieniłem sterowniki na nowsze i mam informację o błędzie, to chciałbym móc z niej skorzystać.
Roletami steruję przez Home Assistenta, więc bez najmniejszego problemu jestem w stanie obejść problem pod warunkiem, że Supla w momencie wykrycia błędu przestanie - wtedy już wirtualnie - przesuwać roletę.

Return to “ZAMEL mSRW-01”