Otwieranie okna przy pomocy siłownika sterowanego przez SUPLA

adamwolek

Witam ;)
W ostatnim czasie zainspirowałem się książką o inteligentnych budynkach, która wspominała o tym, że w inteligentnym domu okna mogą samoczynnie otwierać się, aby wspomóc wentylację pomieszczeń oraz regulować temperaturę.
Aby ocenić jak tego typu rozwiązanie będzie się sprawdzać w praktyce, postanowiłem wykonać prototyp u siebie w domu.

Część mechaniczna
Zamówiłem możliwie tani siłownik. Niestety, okazało się, że ten model siłownika nie posiada regulowanych wyłączników krańcowych. Dlatego nie było możliwości bezpośredniego zamontowania końców siłownika do ściany i okna. Musiałem wymyślić rozwiązanie, które pozwoli otwierać i zamykać okno używając pełnego zakresu wysuwu 10 cm. Kupiłem więc szynę i rolki do systemów podwieszanych. Dzięki temu rolki przymocowane do siłownika mogą poruszać się wzdłuż okna w środkowym zakresie pracy siłownika. W rozwiązaniu prototypowym nie chciałem naruszać parapetu i okna wkrętami, dlatego też zarówno siłownik jak i szynę przymocowałem za pomocą taśmy dwustronnej. Pracę siłownika w szynie pokazałem na załączonym filmie.
Image
Film z pracą siłownika
https://youtu.be/LCbcilxcS0k

Część elektryczna
Siłownik zasilany jest napięciem stałym 24 V. Zmiana kierunku pracy siłownika odbywa się przez zmianę polaryzacji napięcia. Przewód wychodzący z siłownika jest więc dwużyłowy. Niestety, nie znalazłem żadnego z gotowych sterowników SUPLI, które byłyby w stanie obsłużyć tego typu siłownik. Wpadłem więc na pomysł, aby wykorzystać sterownik rolet SRW-02M i połączyć jego wyjście do przekaźników tak, aby umożliwić zmianę polaryzacji napięcia. Tak opracowany układ zamontowałem w małej estetycznej rozdzielni. Wszystkie elementy układu są posiadają obudowy montowane na szynie din.
Image
Image

Lista wykorzystanych elementów
  • Siłownik model JS-TGZ-U1, napięcie 24 V, siła 750 N, skok 15 cm, obudowa IP54
  • Sterownik rolet ZAMEL SUPLA SRW-02m
  • Zasilacz 24 V Mean Well HDR-60-24 60 W
  • Przekaźnik ELESTA SGR364 z podstawką 41F-1Z-C2-3. Napięcie załączające cewkę 24 V DC
  • Wyłącznik nadprądowy Adelid 2A w charakterystyce B
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Zibi_007

Pomysł fajny.
Wykonanie super!
Ale czy nie tracimy czasem funkcjonalności ręcznego otwierania/zamykania okna oraz zmiany kierunku otwarcia?
Wiesz, że Supla współpracuje z urządzeniami Zigbee? Więcej szczegółów tutaj: https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127

Nec Hercules contra plures!
YoMan

Zibi_007 wrote: Sun Feb 04, 2024 10:46 pm Ale czy nie tracimy czasem funkcjonalności ręcznego otwierania/zamykania okna oraz zmiany kierunku otwarcia?
Prawdopodobnie ręczne otwieranie jest osiągalne, gdyby mocowanie było na przegubie i zainstalowane od strony zawiasów. Ale generalnie jak mamy żaluzje elektryczne to też ich nie możemy ręcznie otwierać i nikt nie boleje nad tym :)

Co do instalacji nie dało się wyżej zamontować, najlepiej pod sufitem? Po pierwsze wykorzystałbyś cały wysuw bez dodatkowych elementów a siły działające byłby mniejsze, więc popracowałoby dłużej, mniejsze siły skrętne na ramę okna, etc. Poza tym przy takim mocowaniu może być ciężko zachować szczelność okna na drugim końcu tak długiego ramienia (automat raczej klamki nie przekręci :) )
YoMan

Czemu nie zastosowałeś siłownika łańcuchowego? One są praktyczniejsze, bo montaż odbywa się w miejscu klamki.
adamwolek

1. Tracimy możliwość ręcznego otwierania okna, ale tak jak napisał kolega YoMan: tak samo, jak w przypadku elektrycznych rolet — trzeba się z tym pogodzić, zawsze jest coś za coś. Awaryjnie zawsze można zdemontować siłownik.
2. Co do wysokości montażu siłownika, to zgadzam się, wyżej byłoby lepiej, ale to parapet był jedyną powierzchnią, do której mogłem zamontować siłownik przy pomocy taśmy dwustronnej, wiedząc, że dam radę ją potem domyć po ewentualny demontażu. Potwierdzam też z przykrością, że przy tym mocowaniu pojawiają się problemy ze szczelnością.
3. Dlaczego nie zastosowałem siłownika łańcuchowego? Bo nie wiedziałem, że można je montować na oknach, które otwierają się do wewnątrz. Na większości materiałów siłowniki te są pokazywane na oknach dachowych otwieranych do zewnątrz. Teraz faktycznie doczytałem, że są też takie z otwieraniem do wewnątrz. I zgadzam się w 100%, że będą lepszym i estetyczniejszym rozwiązaniem. Dlatego całe szczęście, że rozwiązanie na siłownikach jest prototypem, przez który nie podziurawiłem ramy okna :) Mam też nadzieję, że rozwiązanie na siłowniku łańcuchowym zapewni lepszy docisk i większą szczelność po zamknięciu.

Return to “Projekty użytkowników”