W ostatnim czasie zainspirowałem się książką o inteligentnych budynkach, która wspominała o tym, że w inteligentnym domu okna mogą samoczynnie otwierać się, aby wspomóc wentylację pomieszczeń oraz regulować temperaturę.
Aby ocenić jak tego typu rozwiązanie będzie się sprawdzać w praktyce, postanowiłem wykonać prototyp u siebie w domu.
Część mechaniczna
Zamówiłem możliwie tani siłownik. Niestety, okazało się, że ten model siłownika nie posiada regulowanych wyłączników krańcowych. Dlatego nie było możliwości bezpośredniego zamontowania końców siłownika do ściany i okna. Musiałem wymyślić rozwiązanie, które pozwoli otwierać i zamykać okno używając pełnego zakresu wysuwu 10 cm. Kupiłem więc szynę i rolki do systemów podwieszanych. Dzięki temu rolki przymocowane do siłownika mogą poruszać się wzdłuż okna w środkowym zakresie pracy siłownika. W rozwiązaniu prototypowym nie chciałem naruszać parapetu i okna wkrętami, dlatego też zarówno siłownik jak i szynę przymocowałem za pomocą taśmy dwustronnej. Pracę siłownika w szynie pokazałem na załączonym filmie.
Film z pracą siłownika
https://youtu.be/LCbcilxcS0k
Część elektryczna
Siłownik zasilany jest napięciem stałym 24 V. Zmiana kierunku pracy siłownika odbywa się przez zmianę polaryzacji napięcia. Przewód wychodzący z siłownika jest więc dwużyłowy. Niestety, nie znalazłem żadnego z gotowych sterowników SUPLI, które byłyby w stanie obsłużyć tego typu siłownik. Wpadłem więc na pomysł, aby wykorzystać sterownik rolet SRW-02M i połączyć jego wyjście do przekaźników tak, aby umożliwić zmianę polaryzacji napięcia. Tak opracowany układ zamontowałem w małej estetycznej rozdzielni. Wszystkie elementy układu są posiadają obudowy montowane na szynie din.
Lista wykorzystanych elementów
- Siłownik model JS-TGZ-U1, napięcie 24 V, siła 750 N, skok 15 cm, obudowa IP54
- Sterownik rolet ZAMEL SUPLA SRW-02m
- Zasilacz 24 V Mean Well HDR-60-24 60 W
- Przekaźnik ELESTA SGR364 z podstawką 41F-1Z-C2-3. Napięcie załączające cewkę 24 V DC
- Wyłącznik nadprądowy Adelid 2A w charakterystyce B