Sterowniki na szynę DIN i nie tylko

LukaszH

Wiem że pojawiło się już sporo sterowników ale z uwagi że to moje hobby, to chciałem się z Wami podzielić kilkoma projektami:

1. Mały incan 39x40mm:
a) 2x przekaźnik 4A (tylko NO)
b) 2x przycisk izolowany przez transoptor LTV217 (można używać długich kabli lub niesprzyjających warunków)
c) 2x sensor izolowany przez transoptor - dla kontraktronów można zwierać do GND, a jak wyjście jest napięciowe np. w napędach bram to podłączenie plusa do GND i minusa do wejścia. Oba typy sygnałów zadziałają
d) port komunikacji na goldpin: 5v, GND, TX, RX i drugi 3,3V, GND, 1-wire (GPIO2), we. analogowe (A0).
e) możliwość pracy z przetwornicą DC-DC do 30V - nadaje się do napędów bram
f) ESP8266 lub ESP07M (z anteną zewnętrzną) - oba moduły wymagają adaptera
g) Możliwość pracy z przetwornicą 230V, ale z uwagi na brak obudowy, to prosiłbym o ostrożność i raczej doświadczone osoby aby tym się potencjalnie bawiły. Jest separacja ścieżek tam gdzie dałem radę upchnąć, a dla przekaźników jedna ścieżka jest na górnej warstwie, a druga na dolnej. Przy tak małej konstrukcji zachowanie 3mm odstępu między ścieżkami 230V jest dosyć trudne. Natomiast konstrukcja jest bezpieczniejsza niż nie jedno chińskie urządzenie z uwagi na separację galwaniczną i zachowane odpowiednie odstępy.
opisowe.jpg
2. Sterownik 20 kanałowy do obudowy Kradex 1006 (6slotów):
a) 8 przekaźników 10A (ja jednak proponowałbym trochę mniej aby nie sklejało styków)
b) 8 przycisków z optoizolacją
c) 2 sensory z optoizolacją
d) wyjście na czujniki 1-wire
e) możliwość zastosowania rozłącznych złączek, lub wkręcanych
f) OLED
g) ESP32 dev module - możliwość wymiany albo trzymania jako backup w razie awarii albo dużych zmian w sofcie :)
h) zasilanie 5-30V

3. Sterownik 20 kanałowy do obudowy Kradex 1006 (6slotów):
a) 4 przekaźników 10A (ja jednak proponowałbym trochę mniej aby nie sklejało styków)
b) 4 ściemniacze (10A na kanał podwójne mosfety) możliwość sterowania 4 ściemniaczami lub pakietem RGBW.
c) 8 przycisków z optoizolacją
d) 2 sensory z optoizolacją
e) wyjście na czujniki 1-wire
f) możliwość zastosowania rozłącznych złączek, lub wkręcanych
g) OLED
h) ESP32 dev module - możliwość wymiany albo trzymania jako backup w razie awarii albo dużych zmian w sofcie :)
i) zasilanie 5-30V

3. Sterownik 40 kanałowy z modułem LAN, ekspanderami MCP23017 do obudowy kradex 1010 (10 slotów)
a) 16 przekaźników
b) 16 przycisków z optoizolacją
d) 5 sensorów z optoizolacją - mogą być zwierane do GND lub połączenie plusa do GND i minusa do wejścia.
e) szyna 1-wire i I2C
f) możliwość zastosowania rozłącznych złączek, lub wkręcanych
g) OLED 0,96 lub 1,3
h) ESP32 dev module
i) Moduł lan8720 - dużo razy zwracaliście mi uwagę na brak LAN, to ta wersja go posiada :)
j) zasilanie 5-30V

Nie wszystkie poskładałem fizycznie i dlatego wersje 3D:
zestawienie sterownikow.jpg

Jak wspominałem, to moje hobby i byłbym zadowolony jeśli nie musiałbym do tych projektów dużo dokładać, ponieważ w sumie zamawianie PCB, testy, zamawianie komponentów, itp już idzie w tysiące, dlatego zamiast dotowania będzie można zakupić te sterowniki w sekcji "giełda". Ceny dobiorę tak aby każdy z projektów mniej więcej się mi zwrócił (nie chcę na tym zarabiać). Zachęcam do komentowania i pytania o szczegóły lub podzielenie się pomysłami które może w przyszłości wdrożę do następnych projektów :)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan

Jak zawsze @LukaszH na propsie :)
Szacun za wkład pracy. Tak 3maj.
U mnie jeszcze leżą 2x sterownik 3xdimmer :)
YoMan

Bardzo fajne projekty.
Zazdraszczam.
Czekam na oferty i ceny.
SmartBOB

To tak odemnie:
Dodaj bezpieczniki i diody ESD albo varystory na wejściach i zasilaniu.
Układ od LANa umieścić bezpośrednio przy ESP. Puszczanie sygnału 25/50Mhz przez całą płytkę to nie jest optymalne rozwiązanie.
Przy mosfetach tak samo bezpiecznik, jak ktoś zrobi zwarcie na pasku (a to się zdarza) to mosfet się usmaży w 1sek.
Albert

Ja byłbym chętny na płytkę 8 przekaźników + 8 przycisków. Da radę kupić od Ciebie ale w okrojonej wersji? Sporo fantów mam swoich. Nie tworzę płytek z taką ilością przekaźników onboard i chcałbym "zanabyć" od Ciebie :mrgreen:
dobo

@LukaszH przy następnej wersji incan rozważ PCB bardziej uniwersalne 1 PCB ale na 2 wersje przekaźników i np 2 wersje zasilania (AC i DC)

Coś podobnego jak u mnie nie obrażę się ;)
viewtopic.php?p=85112#p85112
viewtopic.php?p=94648#p94648
LukaszH

Trochę rzeczy wystawiłem na giełdzie aby było na przyszłe projekty :)
@SmartBOB dziękuje za uwagi, ale chciałbym trochę dopytać (wejść w małą polemikę):
1. Co do warystora rozumiem że chodzi o tą płytkę incan na 230V - tutaj przyznaję że by się przydał tylko musiał bym zwiększyć rozmiar płytki.
2. Diody ESD nie bardzo wiem gdzie miały by zastosowanie i prośba o rozwinięcie tematu. Zastosowałem optotranzystory i w sumie wejścia ESP są całkowicie odizolowane, chyba że w innym miejscu ?
3. Co do zabezpieczenia mosffetów też się zastanawiam: mam podwójny układ mosfetów i testowałem na 12V 150W zasilaczu i rozkręciłem właśnie na 130W (nie miałem większego odbiornika) i jeśli nawet poszło by zwarcie, to przewody zadziałają jak rezystor 0,2 - 1 ohma i to powinno wytrzymać. Faktycznie bezpiecznik jest tańszy niż mosffet chociaż to raptem 2zł, ale bardziej zastanawiam się czy jak ktoś będzie miał zasilacz do 200W, to prędzej wyłączy przetwornice w zasilaczu niż zjara mosfeta, a bezpiecznik zawsze wyleci nawet przy bardzo chwilowym zwarciu i trzeba by lutować. Nie chciałbym wychodzić na ignoranta co do stosowania bezpiecznika, ale w tym konkretnym przypadku mocno się zastanawiam :)
4. LAN faktycznie oddaliłem o 6-8cm od pinów ESP32 i poleciałem na estetykę 8-) i nie zastanawiałem się bardzo długo czy to może być problem. Na ten moment nie umiem stwierdzić czy mogą być z tego powodu problemy (nie wiem czym zaburzyć pracę układ, ponieważ podczas testów działa wyjątkowo stabilnie), ale na przyszłość na wszelki wypadek można skrócić ten dystans.
LukaszH

dobo wrote: Sun Mar 10, 2024 8:46 pm @LukaszH przy następnej wersji incan rozważ PCB bardziej uniwersalne 1 PCB ale na 2 wersje przekaźników i np 2 wersje zasilania (AC i DC)

Coś podobnego jak u mnie nie obrażę się ;)
viewtopic.php?p=85112#p85112
viewtopic.php?p=94648#p94648
Przyglądałem się już Twojej pracy :) Natomiast chciałem osiągnąć jak najmniejszy wymiar przy 2 przekaźnikach i dlatego brakło miejsca na te większe przekaźniki (wszedł by tylko jeden). Natomiast co do przetwornicy to jest już płytka uniwersalna i można zastosować albo 230V albo do 30V aby wytrzymało zasilanie np z napędu bramy: DC-DC 5V

Także dziękuje za uwagi - zawsze są bardzo cenne :)
SmartBOB

Wszytskie układy maja swoje ograniczenia, takie opto też ma maksymalne napięcie które wytrzyma. Przykładowo ktoś będzie to instalować, zbierze mu się trochę ładunku bo akurat miał sweter i puści kilkaset V na wejście opto, dioda esd albo varystor wskoczy na zwarcie (bo osiągnie próg pracy) i osczedzi twój układ przed śmiercią ;).

Mi ten problem uwidocznił się bardzo przy zasilaniu LAN+POE, przy aktywnym POE bez odpowiedniej ochrony ESD, co chwila padał mi kontroler LANa.

Tak więc teraz zaradnie na każdym wejściu oraz liniach zasilających dodaję ochronę przed ESD.

Oczywiście sam temat ESD to wielka rzeka, bo sposobów ochrony i typów układów jest bardzo dużo. Ale jest sporo przykaldow na stronach znanych producentów jak np. texas instruments z zaleceniami.

Return to “Projekty użytkowników”