Rozwój aplikacji i Cloud - subkanały

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4096
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

W temacie viewtopic.php?t=15061 wrzuciłem temat obsługi przez aplikację Supla kanału, który po tapnięciu w belkę będzie pokazywał więcej wartości.

A co myślicie o takiej propozycji. Tapnięcie w belkę STACJA POGODOWA otwiera nam "podstronę" z kanałami, które są mierzone przez stację. W Supla Cloud można by było do kanału pomiarowego (który jednocześnie byłby kanałem głównym wyświetlanym na głównym ekranie aplikacji) dopisać dodatkowe kanały (np. zaznaczając ptaszki na chceckboxach z numerami ID tych kanałów). Te kanały w aplikacji znalazłyby się na podstronie, a nie na głównej liście kanałów.
.
STACJA-SUPLA_1.jpg
STACJA-SUPLA_2.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
robertklepacki94
Posts: 990
Joined: Thu Sep 02, 2021 1:06 pm

Post

Moim zdaniem pomysł bardzo dobry zwłaszcza dla modułów, czujników które przesyłają większą ilość informacji, ale to temat na ,,później" ;)
Ja bym najpierw zaczął od np. synchronizowania kolejności kanałów w aplikacji. To jest temat który boli mnie od samego początku korzystania z Supli. A dlaczego?
Korzystam na co dzień z 2 smartfonów i tabletu w domu, i zmieniając lub dodając coś w supli za każdym razem muszę na wszystkich 3 urządzeniach zmieniać kolejność kanałów pod siebie. Moim zadaniem powinno być to powiązane z ID użytkownika :D Lub Idąc dalej nadawać kolejność z cloud dla wszystkich użytkowników :D
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
djalex
Posts: 504
Joined: Fri Dec 20, 2019 10:59 pm
Location: Rydułtowy

Post

Robert, już jakiś czas temu sugerowałem że obecny układ aplikacji nie jest najlepszy, o wiele lepszy byłby układ "kafelkowy". Mniej więcej tak jak proponujesz - ja to widzę coś a'la eksplorator w Windows i układ katalogów i podkatalogów. Jak ktoś ma np 60 kanałów to ile trzeba się naprzewijać listy jak się chce coś włączyć z początku i końca listy.
User avatar
pzygmunt
Posts: 18491
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Dla stacji pogodowej przewiduję dedykowany kanał.
Maciek663
Posts: 25
Joined: Thu Jan 11, 2024 6:33 am

Post

Wolałbym chyba układ kafelkowy, albo likwidację lokalizacji i wrzucenie tutaj "kanału gównego" i "podkanałów" króre można by w Cloud dostosowywać.

Czyli np.

Mamy kanał główny "Stacja pogodowa" i po kliknięciu rozwijają się podkanały do niego przypisane.
Na kanale głównym wyświetlamy jeden z parametrów z podkanałów wybrany w Cloud - czyli np. temperaturę.

W przypadku kanałów ON/OFF kanał główny mógłby zmieniać stan jeśli minimum jeden z podkanałów jest załączony - podobnie jak w google home.
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4096
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

djalex wrote: Tue Mar 19, 2024 9:47 pm Robert, już jakiś czas temu sugerowałem że obecny układ aplikacji nie jest najlepszy, o wiele lepszy byłby układ "kafelkowy". Mniej więcej tak jak proponujesz - ja to widzę coś a'la eksplorator w Windows i układ katalogów i podkatalogów. Jak ktoś ma np 60 kanałów to ile trzeba się naprzewijać listy jak się chce coś włączyć z początku i końca listy.
Tak, pamiętam. Ale Przemek wyraźnie informował, że sposób obsługi aplikacji się nie zmieni jeszcze przez dłuższy czas.
pzygmunt wrote: Wed Mar 20, 2024 9:43 am Dla stacji pogodowej przewiduję dedykowany kanał.
Super. Tyle że będzie to kanał dla stacji pogodowej i tylko dla stacji pogodowej. Natomiast to co zaproponowałem byłoby chyba bardziej uniwersalne. Ja stację pogodową wziąłem jako przykład, ale może to być np. kotłownia gdzie podkanałami będą temperatury, ciśnienia, przepływy, itp. Może to być stan systemu alarmowego (co intensywnie rozwija kolega Duch__), gdzie podkanałami będą stany wejść/wyjść systemu alarmowego. Przykładów można wymyślać wiele.
Maciek663 wrote: Wed Mar 20, 2024 10:03 am Wolałbym chyba układ kafelkowy, albo likwidację lokalizacji i wrzucenie tutaj "kanału gównego" i "podkanałów" króre można by w Cloud dostosowywać.

Czyli np.

Mamy kanał główny "Stacja pogodowa" i po kliknięciu rozwijają się podkanały do niego przypisane.
Na kanale głównym wyświetlamy jeden z parametrów z podkanałów wybrany w Cloud - czyli np. temperaturę.

W przypadku kanałów ON/OFF kanał główny mógłby zmieniać stan jeśli minimum jeden z podkanałów jest załączony - podobnie jak w google home.
Ja wrzuciłem propozycję, natomiast nie ja piszę kody aplikacji, więc nie będę się wypowiadał, co jest prostsze w implementacji. Wracam do tego, że zamiana na kafelki aktualnie nie wchodzi w grę, więc zaproponowałem - wydaje mi się - w miarę jednolity sposób na skrócenie listy kanałów na głównym ekranie i uczynienie aplikacji bardziej ergonomiczną.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
User avatar
Duch__
Posts: 1792
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Post

Robert Błaszczak wrote: Wed Mar 20, 2024 4:18 pm Może to być stan systemu alarmowego (co intensywnie rozwija kolega Duch__), gdzie podkanałami będą stany wejść/wyjść systemu alarmowego.
Stwierdziłem że dopóki nie pojawi się kanał tekstowy to nie będę raczej nic prezentował.
Image
lukasz06
Posts: 849
Joined: Sun Jul 17, 2022 6:53 pm

Post

Fakt faktem, kanałów przybywa, przewijanie tego w apce robi się uciążliwe.
Może faktycznie zrezygnować by z lokalizacji, a pójść w stronę np rozwinięcia belki, jak sugeruje Robert,
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4096
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

To nie do końca jest rozwinięcie belki, tylko reakcja identyczna jak wejście w szczegóły kanału (np. licznik energii elektrycznej) czyli przesunięcie od prawej krawędzi.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
djalex
Posts: 504
Joined: Fri Dec 20, 2019 10:59 pm
Location: Rydułtowy

Post

Robert Błaszczak wrote: Wed Mar 20, 2024 5:53 pm To nie do końca jest rozwinięcie belki, tylko reakcja identyczna jak wejście w szczegóły kanału (np. licznik energii elektrycznej) czyli przesunięcie od prawej krawędzi.
No czyli już niedaleko do działania w ukladzie kafelkowym - glówna lista robi się krótsza i szybciej znaleźć będzie można potrzebny kanał. Swego czasu był temat o odświeżeniu layout--u zaproponowany przez jednego z forumowiczów - całkiem niezły pomysł ale niestety umarł śmiercią naturalną....

Return to “Pomysły i koncepcje”