Zamel MEW-01 z licznikiem jednofazowym i trzema fazami na 3 przewodach

pr0zac
Posts: 26
Joined: Sat May 09, 2020 4:40 pm

Post

Koledzy pomóżcie w rozwikłaniu mojej zagadki z MEW 01. Problem mam z jego podłączeniem bo mam licznik jednofazowy a do domu wchodzi faza na 3 z 5 przewodów. Czy w takiej sytuacji mogę poprawnie podłączyć MEW01? Jeśli tak to jak powinno wyglądać podłączenie? Dziękuje i pozdrawiam.
User avatar
pzygmunt
Posts: 18632
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

pr0zac wrote: Mon Apr 08, 2024 8:25 pm a do domu wchodzi faza na 3 z 5 przewodów.
Co przez to rozumiesz?
robertklepacki94
Posts: 1012
Joined: Thu Sep 02, 2021 1:06 pm

Post

pr0zac wrote: Mon Apr 08, 2024 8:25 pm Koledzy pomóżcie w rozwikłaniu mojej zagadki z MEW 01. Problem mam z jego podłączeniem bo mam licznik jednofazowy a do domu wchodzi faza na 3 z 5 przewodów. Czy w takiej sytuacji mogę poprawnie podłączyć MEW01? Jeśli tak to jak powinno wyglądać podłączenie? Dziękuje i pozdrawiam.
Podejrzewam że do domu masz zrobiony przyłącz 3F ale umowę na dostawę energii masz na 1F. W takim przypadku (jak nie planujesz podniesienia mocy) możesz zastosować LEW-02 :D
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
pr0zac
Posts: 26
Joined: Sat May 09, 2020 4:40 pm

Post

Licznik i rozliczenia z elektrownia są jednofazowe ale do domu instalacja jest jak na 3 fazy. Do rozdzielnicy wchodzą 3 fazy ale tak naprawdę są one zrobione z jednej. Bo umowa jest na jedna fazę. Taki dom kupiłem. Widocznie ktoś przystosował instalacje na 3 F ale licznik jest jedno fazowy.
User avatar
lesny8
Posts: 2852
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Post

W przypadku instalacji 1F, to jakbyś nie podłączył to będzie dobrze ;)
Czekam na kolejne Supla Offline Party 👍
Patryk
Posts: 2717
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm
Location: Rybnik

Post

pr0zac wrote: Tue Apr 09, 2024 3:44 pm Widocznie ktoś przystosował instalacje na 3 F ale licznik jest jedno fazowy.
Czyli zasil MEW-ke tak jak na tym zdjeciu:
viewtopic.php?p=34158#p34158
A przekładniki załóż na każdym obwodzie, tak jak przy instalacji 3-fazowej.
Jedynia różnica będzie w opisie.
Faza 1 to u Ciebie będzie "obwód 1"
Faza 2 to będzie "obwód 2"
Faza 3 to będzie "obwód 3".
User avatar
klew
Posts: 8798
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Jeśli te 3 przewody to po prostu zwarta jedna faza, to nie ma sensu zakładać 3 przekłądników na każdy z tych przewodów. Lepiej dać jeden przekładnik gdzieś w miejscu, gdzie jest jeden przewód i nie zawracać sobie potem głowy w Supli podziałem na 3 fazy.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:

Return to “ZAMEL MEW-01”