Reakcja na temperaturę - jak ustawić

fadamako

Cześć,
Ostatnie ciepłe i słoneczne dni sprawiły, że pomyślałem o automatycznym zacienieniu domu roletami.
Założyłem, że wyznacznikiem ilości promieniowania świetlnego wpadającego do domu jest temperatura za zewnątrz (oczywiście nie zawsze jest to prawdą ale dla mnie jest to wystarczająca informacja).

Co mam:
- moduł mierzący temp. na zewnątrz (Temp1);
- rolety działające w Supli (kilka modułów esp8266);
- przygotowaną scenę zamykania rolet (zamykanie rolet- ochrona przed słońcem) .

Co chcę osiągnąć:
- jeżeli temperatura na zewnątrz (Temp1) osiągnie wartość większą niż 26st. C w przedziale godzinowym od 12:00 do 16:00, to jednorazowo wykonaj scenę (zamykanie rolet- ochrona przed słońcem).

Ustawiłem powyższą reakcję na pomiarze temperatury (Temp1):
-Kiedy temperatura będzie >=26;
-wtedy wykonaj akcję i nie wykonuj ponownie tej reakcji, aż temperatura będzie <23
- Używaj harmonogramu aktywności dla tej reakcji dla godzin 12-16.
-podpiąłem odpowiednią scenę dla rolet

Efekt jest taki, że układ zadziała ale tylko w sytuacji, gdy w przedziale godzinowym 12-16 będzie najpierw mniejsza Temperatura od 26st. C i wzrośnie do minimum 26st. C.
Jeżeli jednak temperatura na zewnątrz wzrośnie wcześniej i przekroczy 26st.C (przed przedziałem 12-16) to już nie zadziała.

Chcę, żeby rolety się zasłoniły tylko raz w podanym przedziale godzinowym, tzn. że np. o 13:00 się zasłonią bo Temp1 będzie 27st.C a potem o 14:30 spadnie do 20st.C, a o 15:00 znowu wzrośnie to jest dla mnie ok -rolety mogą pozostać cały czas zamknięte od godziny 13:00.

Podpowiedzcie proszę jak to powinno wyglądać.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

fadamako wrote: Tue Apr 09, 2024 7:41 am Cześć,
Ostatnie ciepłe i słoneczne dni sprawiły, że pomyślałem o automatycznym zacienieniu domu roletami.
Założyłem, że wyznacznikiem ilości promieniowania świetlnego wpadającego do domu jest temperatura za zewnątrz (oczywiście nie zawsze jest to prawdą ale dla mnie jest to wystarczająca informacja).

Co mam:
- moduł mierzący temp. na zewnątrz (Temp1);
- rolety działające w Supli (kilka modułów esp8266);
- przygotowaną scenę zamykania rolet (zamykanie rolet- ochrona przed słońcem) .

Co chcę osiągnąć:
- jeżeli temperatura na zewnątrz (Temp1) osiągnie wartość większą niż 26st. C w przedziale godzinowym od 12:00 do 16:00, to jednorazowo wykonaj scenę (zamykanie rolet- ochrona przed słońcem).

Ustawiłem powyższą reakcję na pomiarze temperatury (Temp1):
-Kiedy temperatura będzie >=26;
-wtedy wykonaj akcję i nie wykonuj ponownie tej reakcji, aż temperatura będzie <23
- Używaj harmonogramu aktywności dla tej reakcji dla godzin 12-16.
-podpiąłem odpowiednią scenę dla rolet

Efekt jest taki, że układ zadziała ale tylko w sytuacji, gdy w przedziale godzinowym 12-16 będzie najpierw mniejsza Temperatura od 26st. C i wzrośnie do minimum 26st. C.
Jeżeli jednak temperatura na zewnątrz wzrośnie wcześniej i przekroczy 26st.C (przed przedziałem 12-16) to już nie zadziała.

Chcę, żeby rolety się zasłoniły tylko raz w podanym przedziale godzinowym, tzn. że np. o 13:00 się zasłonią bo Temp1 będzie 27st.C a potem o 14:30 spadnie do 20st.C, a o 15:00 znowu wzrośnie to jest dla mnie ok -rolety mogą pozostać cały czas zamknięte od godziny 13:00.

Podpowiedzcie proszę jak to powinno wyglądać.
chyba musiałbyś zaprząc scripts do uruchomienia o 12 żeby zamknął "pod warunkiem"
Natomiast tak przewiduję, że nie do końca ci się sprawdzi ten algorytm. Nasłonecznienie nie idzie liniowo wraz z temperaturą, zwłaszcza biorąc pod uwagę cały rok i cztery pory roku. Nie lepiej czujnik światła np. BH1750 wystawić?
YoMan

Dziękuję za zainteresowanie YoMan.
Chciałem uniknąć rozbudowy o dodatkowy czujnik.
Z uwagi, że jest to temat raczej nisko na mojej liście priorytetów do zrobienia z Suplą dlatego chwilowo go zawieszę ;)
Wcześniej nie bawiłem się reakcjami ustawionymi na czujnik temp. stąd myślałem, że może jest jakaś prosta opcja w cloudzie, która pozwoli to ogarnąć.
Poradzę sobie "na około" :lol:

Jeszcze raz dzięki.
iM@rek

fadamako wrote: Tue Apr 09, 2024 7:41 am Efekt jest taki, że układ zadziała ale tylko w sytuacji, gdy w przedziale godzinowym 12-16 będzie najpierw mniejsza Temperatura od 26st. C i wzrośnie do minimum 26st. C.
To może przesunąć pierwszy czas z 12 na 11?
Takie "rozwiązanie" eliminujące sporadycznie występujące zakłócenie działania

Return to “Pomoc”