SRW-01 do sterownia centralnego

Sterownik rolet
maxlipzky
Posts: 2
Joined: Fri Apr 26, 2024 6:12 pm

Post

Cześć!

Mam podłączone wszystkie rolety pod sterowanie centralne (ręczne + sterownik SRW-01).

Wszystkie okna maja podobną wysokość, poza tarasowym i dwoma balkonowymi. Czy SRW-01 nadale się do tego?
Ogółem samo zamykanie rolet dziala (góra dół). Nie mogę zatrzymać rolet na żądanie (mogę jedynie przełączać pomiędzy zamykaniem i otwieraniem (tak samo reaguje w aplikacji przycisk krokowy /po lewej/ oraz całościowy /po prawej/).

Czy coś oprócz czasu otwarcia i zamknięcia trzeba dodatkowo skonfigurować?

Pozdrawiam! :)
User avatar
klew
Posts: 8769
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

SRW-01 jest sterownikiem do jednej rolety, a nie do sterowania grupą.
Jakie masz sterowniki do poszczególnych rolet? Jak masz zrobione sterowanie centralne przyciskiem?
Ewentualnie jakie masz napędy w roletach?
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
maxlipzky
Posts: 2
Joined: Fri Apr 26, 2024 6:12 pm

Post

Dzięki za odpowiedź!

Lokalnie mam SRP-01.
Sterownie przyciskiem - ten sam co dla rolet lokalnie (Simon CZP1).

Nie mam danych o napędzie rolet niestety :)
User avatar
klew
Posts: 8769
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Wg dokumentacji SRP-01, wejścia na przyciski centralne pozwalają jedynie całkowicie zamknąć lub całkowicie otworzyć podłączone rolety. Nie da się ich zatrzymać w trakcie ruchu.
Także jeśli podłączysz SRW jako sterowanie centralne do SRP-01, to będziesz mógł tylko zamknąć lub tylko otworzyć całkowicie rolety.\

Ponadto, SRP chyba mogą pracować tylko z przyciskami monostabilnymi ("dzwonkowymi"), więc nawte jak byś podłączył SRW do wejść lokalnych przycisków, to też nie będziesz miał prawidłowego sterowania, bo SRW-01 jest sterowanikiem rolet (czyli jest zamiennikiem SRP-01), a nie czymś co ma udawać przycisk.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
djalex
Posts: 514
Joined: Fri Dec 20, 2019 10:59 pm
Location: Rydułtowy

Post

Można by zastosować jakiś moduł z dwoma przekaźnikami ustawiając oba kanały w automat schodowy na 1s.
RomanG
Posts: 308
Joined: Tue Jul 21, 2020 7:35 am

Post

"Przerabiałem" podobny przypadek u mojej siostrzenicy, gdzie instalator zawalił sprawę i założył do sterowania rolet SRP-01 zamiast SRW-01.
Na parterze wymieniłem moduły na SRW, natomiast piętro na razie zostało na SRP.
Zgadzam się z tym, co koledzy wyżej piszą - można zastosować SRW-01 (lub inny moduł roletowy - ustawiony czas na 1sek.), ale trzeba się pogodzić z niedoskonałościami tego rozwiązania;
- rolety będą osiągały tylko pozycje krańcowe,
- wizualizacja pozycji rolet może nie odpowiadać faktycznemu stanowi i dodatkowo, jeżeli centralnie zamkniesz rolety, a później lokalnie je otworzysz, to już ponownie nie zamkniesz ich centralnie. Musisz powtórzyć cykl (bo SRW "nie wie", że ktoś otworzył rolety), albo używać tylko przycisków do chwilowego otwarcia / zamknięcia rolety (przyciski po lewej stronie w aplikacji), bo one działają zawsze - bez względu na pozycję rolety.
Pozycje pośrednie dla sterownika SRP-01 można ustawiać tylko dla sterowania lokalnego, ale to chyba wiesz.
Czytając teraz instrukcję dowiedziałem się o ciekawej opcji dla SRP-01 - przy sterowaniu centralnym można wprowadzić czas zwłoki dla poszczególnych modułów, co jest fajnym rozwiązaniem.

Return to “ZAMEL SRW-01”