reakcja uzależniona od warunku

bokk
Posts: 98
Joined: Fri Mar 01, 2019 4:26 am

Post

Witam.
Czy ktoś może przerabiał już takie ustawienia.
Założenie jest takie że kiedy temperatura będzie >= 75 stopni (wtedy wykonaj akcję i nie wykonuj ponownie tej reakcji, aż temperatura będzie <74) wykona reakcję czyli włączy kanał do którego podpięta jest pompa cwu ustawiona w module jako automat schodowy z czasem wykonania 10 minut. I tutaj chciałbym ustawić aby po 10 minutach pracy nastąpiła 10 minutowa przerwa i gdy temperatura nadal będzie powyżej zadanej temperatury aby włączyła się ponownie na zadany czas i tak w kółko 10/10 do czasu aż temperatura spadnie poniżej 74 stopni.
User avatar
klew
Posts: 8638
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Możesz reakcjami włączać i wyłączać harmonogram, który np. co 20 min odpala przekaźnik ustawiony jako automat schodowy.

Tylko harmonogram ustawiony np na interwał 20 min, po włączeniu, ustawi pierwsze wykonanie na "za 20 min". Także reakcja włączająca może np. uruchomić scenę, która włącza przekaźik na 10 min oraz uruchamia harmomogram.
Rekacja wyłączająca natomiast wystarczy, że wyłączy harmonogram.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
bokk
Posts: 98
Joined: Fri Mar 01, 2019 4:26 am

Post

Ustawiłem harmonogram jako interwał włącz co 20 minut dla kanału przekaźnika ale załącza i wyłącza się niezależnie od nastawionej temperatury.
User avatar
klew
Posts: 8638
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

bokk wrote: Tue May 07, 2024 9:09 am Ustawiłem harmonogram jako interwał włącz co 20 minut dla kanału przekaźnika ale załącza i wyłącza się niezależnie od nastawionej temperatury.
Harmonogram musisz najpierw ręcznie wyłączyć.
Następnie dodaj rekację zalężną od temperatury, która będzie włączać ten harmonogram.
Oraz drugą reakcję zależną od temperatury, która go wyłączy.

Pamiętaj też, że jesli masz obecnie temperaturę > 80 i ustawisz reakcję na ">75" to ta reakcja nie zadziała sama z siebie. Najpierw temperatura musi spaść i dopiero po jej przekroczeniu się uruchomi (innymi słowy: reakcja się uruchamia tylko w momencie zmiany "stanu" warunku).
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
bokk
Posts: 98
Joined: Fri Mar 01, 2019 4:26 am

Post

ok, teraz rozumiem. po powrocie do domu sprawdzę. dziękuję
bokk
Posts: 98
Joined: Fri Mar 01, 2019 4:26 am

Post

a jeszcze jedno bo nie wiem czy takie ustawienie będzie ok.
automat schodowy włącz na 15 minut zgodnie z harmonogramem i tutaj dałem zaawansowane włączenie w 15 i 45 minucie (15 * * * * i 45 * * * *) a dla temperatury ustawiłem starowanie harmonogramem włącz/wyłącz wg zadanej temperatury
User avatar
klew
Posts: 8638
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

bokk wrote: Wed May 08, 2024 3:53 am a jeszcze jedno bo nie wiem czy takie ustawienie będzie ok.
automat schodowy włącz na 15 minut zgodnie z harmonogramem i tutaj dałem zaawansowane włączenie w 15 i 45 minucie (15 * * * * i 45 * * * *) a dla temperatury ustawiłem starowanie harmonogramem włącz/wyłącz wg zadanej temperatury
W harmonogramach masz opcję "interwał" - to będzie działać tak jak opisałem wezwaniem.
W ustawieniach zaawansowanych będziesz miał w konkretnej minucie start, więc będzie to działać trochę inaczej.
Przy okazji - tam możesz podawać po przecinku kolejne minuty, albo ustawić "co 30 min"
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
bokk
Posts: 98
Joined: Fri Mar 01, 2019 4:26 am

Post

Tak, tylko sprawdzałem i rzeczywiście przy interwale 20 minut cykl włączenia trwał różnie czasowo a przy tym co teraz sprawdzałem jest stały 15 minut. Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc

Return to “FAQ / Jak to zrobić”