Mikrotik - assigned / deassigned

tomkowski
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Jak już pisałem w sąsiednim wątku (o tu: viewtopic.php?p=181665#p181665), mam problem niezwiązany bezpośrednio z SUPLĄ, ale wierzę, że znajdzie się ktoś, kto naprowadzi ,mnie na właściwe rozwiązanie.

Objawy:
SBW-01, MEW-01, ROW-02, mROW-02 przestały podłączać się do WiFi (Last state: Connecting...).
Co ciekawe - próba dodania nowego ESP8266 (D1 mini) z wgranym ESP Home kończy się tak samo (będę próbował jeszcze z innymi "nowymi" urządzeniami).
W konfiguracji sieci, ilości urządzeń itp. nic się nie zmieniło.

Router to Mikrotik RB750Gr3. Do tego 2x cAP (2.4+5GHz) + 1xWAP (2.4GHz) zarządzane przez CAPSMAN'a.
Poszczególne AP pracują na różnych kanałach. W okolicy brak zakłóceń WiFi.
capsman.png
Dezaktywacja wybranych interfejsów niczego nie zmienia (na screenie wyłączone 5GHz, próbowałem też z jednym 2.4 (każdym po kolei) - ciągle te same urządzenia nie potrafią się połączyć.
AP nie rozłączają się z routerem.
W logach routera (przykładowy wycinek):
log.png
O ile bez MEW'ki i ROW'ów da się jakiś czas żyć :D, to brak sterowania bramą mocno doskwiera. Już wczoraj "utknąłem" w ogrodzie bo odruchowo nie zabrałem kluczy, a żona wyjechała.
Wiem, że przewijały się tu postu o Ubiquiti - może speców od Mikrotika też mamy.
Na razie kopię po sieci, ale już mi pomysłów na zapytania brakuje :/
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Jaki masz firmware w modułach od Zamel ?
Próbowałeś wyłączyć capsmana ?
SUPLA.... Nareszcie w domu.
tomkowski

pzygmunt wrote: Wed Jun 19, 2024 7:38 am Jaki masz firmware w modułach od Zamel ?
Próbowałeś wyłączyć capsmana ?
Zaktualizowałem moduły (MEW i SBW) łącząc je (bez problemu) do hot-spotu z telefonu.
Numeru wersji nie pamiętam - mogę sprawdzić. Zaktualizuje też ROW i mROW.
Capsmana nie wyłączałem - nie jestem specjalistą mikrotikowym i każdą "operacja" wymaga ode mnie grzebania po sieci w poszukiwaniu "How To". No ale zawsze mogę zrobić backup configu i kombinować.
Edit:
MEW - 2.8.58
SBW - 2.8.58
mROW - 2.8.53
lukfud
Has thanked: 13 times
Been thanked: 11 times

tomkowski wrote: Wed Jun 19, 2024 7:59 am
Daj wszystko na "auto" i band b/g/n
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
https://smartnerzeczy.pl
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Na forum Mikrotika ludzie piszą o podobnych problemach: https://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?t=148817

Między innymi odpowiedzi są takie:
- "kup nowszy sprzęt/router/ap"
- "problem jest w środowisku/interferencjach"

Możesz testowo wyłączyć wszystkie inne sprzęty na Wi-Fi i zostawić np. tylko jedno problematyczne urządzenie i sprawdzić czy wtedy będzie się łączyło bez problemu.

Widzę, że na jednej sieci masz "b/g/n" a na pozostałych "g/n". Możesz spróbować wszędzie włączyć b/g/n.
Możesz też próbować wyłączyć bardziej zaawansowane feature'y WiFi na sieciach dla urządzeń, ograniczać tam prędkość itp.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
tomkowski

lukfud wrote: Wed Jun 19, 2024 8:19 am
tomkowski wrote: Wed Jun 19, 2024 7:59 am
Daj wszystko na "auto" i band b/g/n
Mam kanały na sztywno na 1, 6 i 11. Przy tej konfiguracji nie jestem w stanie przerzucić ich na "auto".
channels.png
cap-channel.png
Czytałem też o modyfikacjach "Rates" - trochę nie mam pojęcia czy i jak coś zmieniać:
rates.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
tomkowski

klew wrote: Wed Jun 19, 2024 8:27 am Na forum Mikrotika ludzie piszą o podobnych problemach: https://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?t=148817

Między innymi odpowiedzi są takie:
- "kup nowszy sprzęt/router/ap"
- "problem jest w środowisku/interferencjach"

Możesz testowo wyłączyć wszystkie inne sprzęty na Wi-Fi i zostawić np. tylko jedno problematyczne urządzenie i sprawdzić czy wtedy będzie się łączyło bez problemu.

Widzę, że na jednej sieci masz "b/g/n" a na pozostałych "g/n". Możesz spróbować wszędzie włączyć b/g/n.
Możesz też próbować wyłączyć bardziej zaawansowane feature'y WiFi na sieciach dla urządzeń, ograniczać tam prędkość itp.
Taa - czytałem :/ Choć nie zawsze rozumiem co piszą :P
Takie testy i ew. reset do fabryki - po weekendzie - będę sam w chałupie to będę kombinował. Stety / niestety - pracuję z domu więc nie mogę sobie pozwolić na większe kombinowania z konfiguracją bez gwarancji szybkiego powrotu do działania.
dar3cz3k_
Has thanked: 3 times

Sprawdź co masz jeszcze ustawione w channels i security
Ja mam to tak ustawione i działa.
Dobrze jest jeszcze dodać coś takiego do access list - "mobilne" urządzenia będą się przepinać pomiędzy AP w razie problemów z zasięgiem
tomkowski

Dzięki za wszystkie sugestie. Postanowiłem raz jeszcze przełączyć po kolei wszystkie urządzenia w tryb config. i podłączyć do hotspota z telefonu by przynajmniej tymczasowo móc sterować urządzeniami z domu.
Odruchowo wpisałem dane sieci domowej (ssid i pass) zamiast hotspota (ma jeden znak więcej na końcu).
Save+restart i ... po prostu się połączyło.
Powtórzyłem to na pozostałych urządzeniach:
Wejście w config
Wpisanie pass (ssid był wpisany)
Save+restart
Połączenie.

NIC nie zmieniłem w konfiguracji sieci. W logach routera cisza.
Nie jestem w stanie tego wytłumaczyć.
Tak czy siak - czas chyba zrobić jakieś vlany i trochę posprzątać.
Edit:
Żeby nie było - dokładnie to samo robiłem też wcześniej.

Return to “Pomoc”