Hej.
Czy może mi ktoś wyjaśnić o co chodzi z błędem zegara w termostacie? Ostatnio kilka razy włączył mi się o porze kiedy w ogóle nie powinien tego robić. Modul diy.
Błąd zegara - termostat.
-
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Termostat do pracy potrzebuje informacji o aktualnym czasie.
Najlepiej gdy urządzenie ma dołączony zegar z podtrzymaniem bateryjnym - wtedy ma dostęp do czasu nawet jak nie ma dostępu do internetu.
W przeciwnym wypadku, po resecie zasilania urządzenie nie zna godziny i będzie miało ten błąd. Jeśli jest ustawiona praca wg programu tygodniowego, to będzie pracował wg pierwszego programu (niezależnie od godziny - bo jej nie zna)
Najlepiej gdy urządzenie ma dołączony zegar z podtrzymaniem bateryjnym - wtedy ma dostęp do czasu nawet jak nie ma dostępu do internetu.
W przeciwnym wypadku, po resecie zasilania urządzenie nie zna godziny i będzie miało ten błąd. Jeśli jest ustawiona praca wg programu tygodniowego, to będzie pracował wg pierwszego programu (niezależnie od godziny - bo jej nie zna)
Supla: bo GPIO to dopiero początek.
-
Hmm to urządzenie po resecie zasilania nie pobiera sobie jakoś godziny po połączeniu z wifi?klew wrote: Mon Sep 16, 2024 5:31 am Termostat do pracy potrzebuje informacji o aktualnym czasie.
Chętnie dorzuciłbym RTC, ale trzeba dopisać by było do GG jego obłsugę a to już nie moje loty

-
Powinno pobrać sobie czas po połączeniu z serwerem Supli - o ile jest to włączone w sofcieAlbert wrote: Mon Sep 16, 2024 9:15 am Hmm to urządzenie po resecie zasilania nie pobiera sobie jakoś godziny po połączeniu z wifi?

Wydaje mi się, że powinno być włączone. Jeśli by nie było, to ten błąd zegara byłby widoczny stale.
Także przy urządzeniach bez zegara z baterią na pokładzie, ten błąd normalnie pojawi się przy rejestracji urządzenia i po chwili powinien zniknąć. Natomiast do czasu połączenia z serwerem, termostat będzie pracował wg programu 1.
Istnieją pewne metody, które dość dobrze budują motywację osób tworzących oprogramowanieAlbert wrote: Mon Sep 16, 2024 9:15 am Chętnie dorzuciłbym RTC, ale trzeba dopisać by było do GG jego obłsugę a to już nie moje loty![]()

-
W cloud jest coś takiego w ustawieniach termostatu jak synchronizacja daty i godziny może masz odznaczone.
-
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Nie będę tworzył dodatkowego wątku bo moja sugestia dotyczy też pierwszego uruchomienia termostatu.
Po podłączeniu zasilania termostat włącza się od razu zastanawiałem się z czego to wynika i doszedłem że najpierw temperatura jest 0st i z tego to wynika. Właściwy odczyt z czujnika jest po kilku sekundach przynajmniej u mnie na i2c.
Brakuje mi tu zwłoki przy starcie modułu tak żeby ta temperatura zdążyła się odczytać.
Po podłączeniu zasilania termostat włącza się od razu zastanawiałem się z czego to wynika i doszedłem że najpierw temperatura jest 0st i z tego to wynika. Właściwy odczyt z czujnika jest po kilku sekundach przynajmniej u mnie na i2c.
Brakuje mi tu zwłoki przy starcie modułu tak żeby ta temperatura zdążyła się odczytać.
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
Termometr powinien wysyłać na początku wartość -275 co oznacza brak odczytu.wojtas567 wrote: Mon Sep 23, 2024 8:37 pm Nie będę tworzył dodatkowego wątku bo moja sugestia dotyczy też pierwszego uruchomienia termostatu.
Jesteś pewien że to chwilowe włączenie nie wynika z tego że nie masz zegara, używasz programu tygodniowego i pierwszy program jest ustawiony na jakąś wyższą temperaturę?
Nad opóźnieniem pomyśle