Miał ktoś taki wynalazek? Potrzebuję do sterowania wentylatorem łazienkowym gdzie nie ma 3 przewodu, są tylko dwa w puszcze.
https://pl.aliexpress.com/item/10050031 ... ry_from%3A
Włącznik bez przewodu neutralnego
-
Działa jak te wszystkie, które nie wymagają neutralnego, za to wymagają kondensatora przy odbiorniku. Nie wiem jak z wentylatorem, natomiast z dobrymi żarówkami led pracują OK, nic nie miga.
Nec Hercules contra plures!
-
Z moich doświadczeń wynika że te włączniki bez neutralnego co dało się osuplować będą działać z wentylatorem nawet bez żadnego kondensatora. Jeśli sa dwukanałowe wentylator trxzeba wtredy podpiac pod pierwszy kanal bo zwykle na nim idzie zasilanie elektroniki we włączniku
-
Nie bardzo rozumiem, jak są dwukanałowe? Wentylator łazienkowy jest zasilany 12V ? Między włącznikiem a wentylatorem mam wpięty zasilacz.
-
A bo w wielu wentylatorach taki kondensator już jestmmiikk wrote: ↑Thu Oct 03, 2024 7:20 pm Z moich doświadczeń wynika że te włączniki bez neutralnego co dało się osuplować będą działać z wentylatorem nawet bez żadnego kondensatora. Jeśli sa dwukanałowe wentylator trxzeba wtredy podpiac pod pierwszy kanal bo zwykle na nim idzie zasilanie elektroniki we włączniku
Nec Hercules contra plures!
-
Chodzi o włącznik, 1 kanałowy lub dwukanałowy, czyli ten drugi może przełączać dwa źródła światła (dwa obwody)
Jak masz zasilacz to też nie trzeba żadnego kondensatora, uzwojenie cewki transformatora powinno przepuścić prąd zasilania takiego włącznika bez - N
-
A może jest taki zamknięty tzn jak sonoff mini ,który nie potrzebuje tego neutralnego przewodu? Taki który zmieści się w puszkę łącznika tą zwykłą, płytką?
-
Te bez neutralnego widziałem tylko 2 rodzaje, takie jak w linkach z tego wątku a drugi to kompletny włącznik dotykowy szklany typu touch, np minitiger innych nie kojarzę
-
To chyba zigbee, nie osuplujesz
wydaje mi się że shelly może mieć coś co działa bez neutralnego, ale to już musisz poszukać
wydaje mi się że shelly może mieć coś co działa bez neutralnego, ale to już musisz poszukać