Taki pomysł... w ustawieniach harmonogramów - głównie tutaj mam na myśli termostat brakuje mi ustawień temperatury dla świąt, dni wolnych i dni dodatkowo zdefiniowanych przez użytkownika (np. urlop).
Wprowadzenie takich dni wolnych zautomatyzuje nie tylko ustawienia temperatury w termostatatach, ale także harmonogramy, gdzie często są odpalane różne sceny właśnie w takie dni
Co Wy na to?
Wprowadzenie świąt i dni wolnych do Supli
-
Też mam z tym problem - przydałoby się.
--- Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ---
-
To jest problem praktycznie wszystkich systemów automatyki domowej. Jeśli w Supli byłoby coś takiego, to byłby to chyba pierwszy system z taką funkcją.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
Wydaje mi się że w HA jest taka integracją
YoMan
-
Nie do konca. Jeśli chodzi o ogrzewanie i termostaty to taka funkcjonalność istnieje: mam Honeywell Evohome, Danfoss ECL 310, Devireg Smart - każde z tych urządzeń ma możliwość użycia w dowolnym momencie innych od podstawowego tygodniowego harmonogramu zdefiniowanych czy to przez użytkownika czy fabrycznie nastaw typu "dzień wolny", "święto", "urlop"Robert Błaszczak wrote: Tue Nov 12, 2024 8:47 am To jest problem praktycznie wszystkich systemów automatyki domowej. Jeśli w Supli byłoby coś takiego, to byłby to chyba pierwszy system z taką funkcją.
-
Jaki system Danfossa? Bo Danfoss Link oraz w Danfoss Ally jest tylko tryb Wakacje, czyli wyłączenie ogrzewania.djalex wrote: Tue Nov 12, 2024 10:29 am Nie do konca. Jeśli chodzi o ogrzewanie i termostaty to taka funkcjonalność istnieje: mam Honeywell Evohome, Danfoss ECL 310, Devireg Smart - każde z tych urządzeń ma możliwość użycia w dowolnym momencie innych od podstawowego tygodniowego harmonogramu zdefiniowanych czy to przez użytkownika czy fabrycznie nastaw typu "dzień wolny", "święto", "urlop"
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
Devireg Smart - system Danfossa do ogrzewania elektrycznego. Danfoss ECL310 to sterownik węzła cieplnego. Honeywell to sterowanie wielostrefowe przy użyciu elektronicznych głowic - odpowiednik wałkowanego od jakiegoś czasu Auratona.Robert Błaszczak wrote: Tue Nov 12, 2024 11:20 amJaki system Danfossa? Bo Danfoss Link oraz w Danfoss Ally jest tylko tryb Wakacje, czyli wyłączenie ogrzewania.djalex wrote: Tue Nov 12, 2024 10:29 am Nie do konca. Jeśli chodzi o ogrzewanie i termostaty to taka funkcjonalność istnieje: mam Honeywell Evohome, Danfoss ECL 310, Devireg Smart - każde z tych urządzeń ma możliwość użycia w dowolnym momencie innych od podstawowego tygodniowego harmonogramu zdefiniowanych czy to przez użytkownika czy fabrycznie nastaw typu "dzień wolny", "święto", "urlop"
-
W Devireg są tryby:
1."praca wg harmonogramu" który można ręcznie wydłużyć
2. "wakacje"
3. "ręczny" - praca wg ustalonej temp
4. "wstrzymanie ogrzewania - działa tylko ochrona przeciw zamrożeniowa
1."praca wg harmonogramu" który można ręcznie wydłużyć
2. "wakacje"
3. "ręczny" - praca wg ustalonej temp
4. "wstrzymanie ogrzewania - działa tylko ochrona przeciw zamrożeniowa
-
Ja w Supi bardziej widziałbym takie coś, aby pobierała sobie sama dni wolne, np. z kalendarza Google, czy innych dostępnych kalendarzy online. W samym termostacie dołożyć ustawienia, tj.
- nastawa temperatury dla dni wolnych
- nastawa temperatury dla trybu wakacyjnego
W harmonogramach i reakcjach dodać opcje umożliwiające wykonanie akcji w dniu wolnym lub coś w stylu: wykonuj akcję w dniu wolnym tak samo jakby to była niedziela.
- nastawa temperatury dla dni wolnych
- nastawa temperatury dla trybu wakacyjnego
W harmonogramach i reakcjach dodać opcje umożliwiające wykonanie akcji w dniu wolnym lub coś w stylu: wykonuj akcję w dniu wolnym tak samo jakby to była niedziela.
-
Coś w stylu wielu kalendarzy?
1. Kalendarz Supla (master) ustawowe dni wolne od pracy + supla offline party:)
2. Indywidualny
I w opcjach charmonogramu zaznaczasz checkbox, który ma być dodany do trybu wakacyjnego?
1. Kalendarz Supla (master) ustawowe dni wolne od pracy + supla offline party:)
2. Indywidualny
I w opcjach charmonogramu zaznaczasz checkbox, który ma być dodany do trybu wakacyjnego?