W mojej instalacji mam dwa liczniki MEW-1. Jeden na przyłączu PGE, który zlicza energię pobraną i zwróconą z i do sieci PGE. Wskazania tego licznika MEW-1 są zbieżne z licznikiem PGE w zakresie ok 2%. Drugi licznik MEW-1 zlicza energię elektryczna pobraną przez pompę ciepła. Od pewnego czasu ten licznik zaczął mi pokazywać zużycie energii poprzez pompę ciepła ponad dwukrotnie mniejszą. Porównuję wskazania MEW-1 na pompie ciepła z licznikiem energii wbudowanym w pompę ciepła.
Zauważyłem znaczne różnice we współczynnikach mocy i kątach fazowych liczników MEW-1 na przyłączu PGE
i MEW-1 na przyłączu do pompy ciepła.
MEW-1 przyłącze PGE
FAZA 1 FAZA 2 FAZA 3
Współczynnik mocy 0,665 0,978 0,255
Kąt fazowy 348,8 350 301
MEW-1 pompa ciepła
FAZA 1 FAZA 2 FAZA 3
Współczynnik mocy 0,452 1 0,566
Kąt fazowy 44,1 -43 55,4
Jaka może być przyczyna błędnych wskazań licznika MEW-1 na pompie ciepła? Uszkodzenie licznika?
Podłączenie faz i przekładników prądowych jest poprawne.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i uwagi.
Błędy licznika MEW-1
-
Masz ogólnie dość duże kąty fazowe, co najczęściej świadczy o błędnym podłączeniu licznika (u Ciebie wygląda jakby oba były źle podłączone).
Przeczytaj uważnie pierwszy post: viewtopic.php?t=8692
-
Dziękuję za odpowiedź.
Przeczytałem bardzo uważnie pierwszy post: viewtopic.php?t=8692.
Autor postu pisze:
"Ustawiamy multimetr na AC 400V. Następnie pierwszą sondę podłączamy do V1, a drugą przewodu na którym założony jest przekładnik I1. Jeśli multimetr pokaże 0V to oznacza, że przekładnik jest w poprawnym miejscu. Jeśli 400V to znaczy, że przekładnik jest nie na tej fazie co powinien. "
Dziś rano poczłapałem do piwnicy rozradowany, że w końcu znajdę błąd w podłączeniu moich MEW-01. Ale moja euforia trwała krótko. Okazuje się że między punktami V1-I1, V2-I2, V3-I3 mierzę napięcie w granicach 226V, 227V. Wskazania między punktami V i I są takie same na obydwu licznikach MEW-01. Dalej jestem w czarnej zupie
Może masz jakiś pomysł?
Z góry dziękuję za podpowiedź.
PS.
Jeżeli uważasz, że taka wymiana informacji nie ma sensu na forum publicznym, możemy przejść na poziom indywidualnej wymiany maili.
Autor postu pisze:
"Ustawiamy multimetr na AC 400V. Następnie pierwszą sondę podłączamy do V1, a drugą przewodu na którym założony jest przekładnik I1. Jeśli multimetr pokaże 0V to oznacza, że przekładnik jest w poprawnym miejscu. Jeśli 400V to znaczy, że przekładnik jest nie na tej fazie co powinien. "
Dziś rano poczłapałem do piwnicy rozradowany, że w końcu znajdę błąd w podłączeniu moich MEW-01. Ale moja euforia trwała krótko. Okazuje się że między punktami V1-I1, V2-I2, V3-I3 mierzę napięcie w granicach 226V, 227V. Wskazania między punktami V i I są takie same na obydwu licznikach MEW-01. Dalej jestem w czarnej zupie

PS.
Jeżeli uważasz, że taka wymiana informacji nie ma sensu na forum publicznym, możemy przejść na poziom indywidualnej wymiany maili.
-
Nie jesteś w czarnej zupie, te napięcia powinne prawidłowo wynościć 0V.ryszard@rubikon.pl wrote: Wed Dec 18, 2024 10:48 am Dziękuję za odpowiedź.
Autor postu pisze:
Dziś rano poczłapałem do piwnicy rozradowany, że w końcu znajdę błąd w podłączeniu moich MEW-01. Ale moja euforia trwała krótko. Okazuje się że między punktami V1-I1, V2-I2, V3-I3 mierzę napięcie w granicach 226V, 227V. Wskazania między punktami V i I są takie same na obydwu licznikach MEW-01. Dalej jestem w czarnej zupieMoże masz jakiś pomysł?
PS.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
-
Napięcia nie mierz między zaciskami V1 i I1 na obudowie MEW, tylko między zaciskiem V1 na obudowie, a przewodem, który przechodzi przez przekładnik podłączony do I1
-
No tak, jestem niemożliwie bystry, 3 razy mi tłumaczysz a ja od razu łapię 
Miałeś rację, były zamienione fazy na liczniku MEW-01 pompy ciepła. Dwa miesiące wstecz elektrycy podpinali mi agregat prądotwórczy i namieszali z fazami. Teraz poczekam kilka godzin i porównam wskazania MEW-01 pompy ciepła z wbudowanym licznikiem w pompę ciepła. Mam cicha nadzieję, że nareszcie będzie OK
Pięknie dziękuję za wsparcie.

Miałeś rację, były zamienione fazy na liczniku MEW-01 pompy ciepła. Dwa miesiące wstecz elektrycy podpinali mi agregat prądotwórczy i namieszali z fazami. Teraz poczekam kilka godzin i porównam wskazania MEW-01 pompy ciepła z wbudowanym licznikiem w pompę ciepła. Mam cicha nadzieję, że nareszcie będzie OK

-
Nie Ty pierwszy. Ogólnie wszyscy to czytają i myślą, że jest ok. MEW źle podłączony przez elektryka, to też temat powtażający się w kółko na forum.ryszard@rubikon.pl wrote: Wed Dec 18, 2024 1:02 pm No tak, jestem niemożliwie bystry, 3 razy mi tłumaczysz a ja od razu łapię