Po ponownym wgraniu softu nie mam możliwości zmiany kanału na czujnik otwarcia. Dlaczego? Soft ten sam co był, ta sama wersja. Zanim zacząłem walenie w klawiaturę, sprawdziłem też inny moduł, wygenerowałem nowy soft. Coś się zmieniło i nie ma już takiej możliwości? Czy ja ślepy najzwyczajniej jestem?
Yunshan + kontaktron - brak możliwości dodania czujnika otwarcia.
-
vitia
Cóżem uczynił złego, że dodać nie mogę owego?
Po ponownym wgraniu softu nie mam możliwości zmiany kanału na czujnik otwarcia. Dlaczego? Soft ten sam co był, ta sama wersja. Zanim zacząłem walenie w klawiaturę, sprawdziłem też inny moduł, wygenerowałem nowy soft. Coś się zmieniło i nie ma już takiej możliwości? Czy ja ślepy najzwyczajniej jestem?
-
robertklepacki94
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 14 times
Co to za oprogramowanie ? GG ? Jeśli tak zaznaczasz krańcówkę podczas generowania ?vitia wrote: Fri Jan 17, 2025 3:34 pm Cóżem uczynił złego, że dodać nie mogę owego?![]()
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Podczas generowania softu z szablonu w GG musisz zaznaczyć dodatkowo (krańcówki). W tej chwili nie dodaje się z automatu (przynajmniej u mnie).
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
vitia
Mam zaznaczone.

Poza tym - była krańcówka, działała - znikła po wgraniu od nowa TEGO SAMEGO SOFTU.

Poza tym - była krańcówka, działała - znikła po wgraniu od nowa TEGO SAMEGO SOFTU.
No to sprawdź jeszcze w konfigu czy nigdzie nie przypisało Ci tego GPIO, które miałeś pod krańcówkę. Nic innego nie przychodzi mi do głowy.vitia wrote: Fri Jan 17, 2025 3:43 pm Mam zaznaczone.
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
vitia
Ja w tym miejscu - w cludzie - widzę drugi przekaźnik. Nie mam pojęcia dlaczego. Tym bardziej, jeśli wgrywam ten sam soft, który był wcześniej i był ok.
-
vitia
Ok, znalazłem. Dodawałem telefonem, w apce. Z automatu miałem dwa przekaźniki, zero czujników. Teraz dodaję na kompie i znajduję. Przypomni mi ktoś jakie tam GPIO ustawić na kontaktron? Podpięte tradycyjnie, do listwy zaciskowej.
-
robertklepacki94
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 14 times
Spróbuj GPIO5vitia wrote: Fri Jan 17, 2025 5:30 pm Ok, znalazłem. Dodawałem telefonem, w apce. Z automatu miałem dwa przekaźniki, zero czujników. Teraz dodaję na kompie i znajduję. Przypomni mi ktoś jakie tam GPIO ustawić na kontaktron? Podpięte tradycyjnie, do listwy zaciskowej.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
-
Pietras81
- Been thanked: 1 time
Potwierdzam GPI05 oraz pamiętaj o masie podpiętej do pierwszego pinu od lewej patrząc na złącze.
Generując w gui dodają się dwa przekaźniki od jakiegoś czasu, po jsonie z tasmoty jest to samo. Trzeba jeden wyłączyć i będzie śmigać.
Generując w gui dodają się dwa przekaźniki od jakiegoś czasu, po jsonie z tasmoty jest to samo. Trzeba jeden wyłączyć i będzie śmigać.
https://pietras-81.aqi.eco/
-
vitia
Z tymi przekaźnikami już ogarnąłem, pozmieniałem, jest ok. O masie też pamiętam.
To jest moduł, który był zamontowany i wraca na swoje miejsce. Tylko zmieniałem router i musiałem wgrać nowe oprogramowanie, bo... Jeden Yunshan bez problemu polubił się z nowym routerem, a drugi sobie zwisł i nie chciał się zalogować do sieci. Nawet nie można było go wprowadzić w stan konfiguracji.
Po wgraniu od nowa oprogramowania wszystko gra.
Tylko, że jak to się robi raz na dwa lata, to się zapomina detale. To ostatnie utworzone oprogramowanie było w mojej głowie "dopiero co świeże, maks pół roku". Okazało się, że robiłem je w 2023... Czas zapiernicza tak szybko, że nie zdajemy sobie z tego sprawy.
Zgadza się, miało być GPIO5. Wszystko działa jak należy, dzięki za pomoc.
To jest moduł, który był zamontowany i wraca na swoje miejsce. Tylko zmieniałem router i musiałem wgrać nowe oprogramowanie, bo... Jeden Yunshan bez problemu polubił się z nowym routerem, a drugi sobie zwisł i nie chciał się zalogować do sieci. Nawet nie można było go wprowadzić w stan konfiguracji.
Po wgraniu od nowa oprogramowania wszystko gra.
Tylko, że jak to się robi raz na dwa lata, to się zapomina detale. To ostatnie utworzone oprogramowanie było w mojej głowie "dopiero co świeże, maks pół roku". Okazało się, że robiłem je w 2023... Czas zapiernicza tak szybko, że nie zdajemy sobie z tego sprawy.
Zgadza się, miało być GPIO5. Wszystko działa jak należy, dzięki za pomoc.