Termostat - minimalny czas włączenia/wyłączenia, odwrócenie sterowania przekaźnikiem

rasz

Hej,
chciałem poruszyć dwie kwestie dot. termostatu:

1. Potrzebuję ustawić minimalny czas wyłączenia termostatu na 15min, ale zauważyłem że nie da się ustawić minimalnego czasu załączenia/wyłączenia większego niż 10min - z czego wynika to ograniczenie?

2. Czy jest możliwość dodania w przyszłości opcji do odwrócenia działania przekaźnika termostatu? Przykładowo kiedy termostat grzeje lub chłodzi to przekaźnik jest wyłączony a kiedy temperatura zostanie osiągnięta to będzie załączony?

Pozdrawiam
Maciek663
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

rasz wrote: Wed Jan 22, 2025 10:47 am
2. Czy jest możliwość dodania w przyszłości opcji do odwrócenia działania przekaźnika termostatu? Przykładowo kiedy termostat grzeje lub chłodzi to przekaźnik jest wyłączony a kiedy temperatura zostanie osiągnięta to będzie załączony?
Jak termostat wygenerowany w GG to zmieniasz to w ustawieniach przekaźnika -> sterowany stanem LOW
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Aktualnie zakres dla min on/off time jest od 1 do 600 s (10 min). Jest to zaszyte od urządzenia, przez protokół, serwer i kończąc na Cloud.

Na razie nikt więcej nie zgłaszał potrzeby wydłużenia tego czasu, więc raczej zostanie jak jest, chyba, że więcej osób będzie miało realną potrzebę wydłużenia tego.

Podobnie odwracanie logiki wyjścia termostatu - to też nie jest planowane i nie wiem do czego by to miało służyć.

Opisz więcej skąd takie wymagania? Jak wygląda Twoja instalacja grzewcza i z czego wynikają te pytania?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Duch__
Been thanked: 6 times

klew wrote: Wed Jan 22, 2025 12:53 pm Aktualnie zakres dla min on/off time jest od 1 do 600 s (10 min). Jest to zaszyte od urządzenia, przez protokół, serwer i kończąc na Cloud.

Na razie nikt więcej nie zgłaszał potrzeby wydłużenia tego czasu, więc raczej zostanie jak jest, chyba, że więcej osób będzie miało realną potrzebę wydłużenia tego.

Podobnie odwracanie logiki wyjścia termostatu - to też nie jest planowane i nie wiem do czego by to miało służyć.

Opisz więcej skąd takie wymagania? Jak wygląda Twoja instalacja grzewcza i z czego wynikają te pytania?

Ja odpowiem po części.
Mam moduł przekaźnikowy https://botland.com.pl/przekazniki-prze ... jSEALw_wcB który jest sterowany zwarciem do masy. Ot powód odwrócenia polaryzacji.

Co do czasu to też chciałem maksymalnie ograniczyć taktowanie pieca, poprzez maksymalne wydłużenia niektórych czasów (ciągłej pracy pieca, przestojów ogrzewania).

Prawdepowiedziawszy czy gdzieś padły pytania o funkcje w termostacie na etapie jego wdrażania? Chyba nigdzie. Zostało to trochę narzucone i potem ździwienie że jest tak, a nie inaczej.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Duch__ wrote: Wed Jan 22, 2025 1:54 pm Ja odpowiem po części.
Mam moduł przekaźnikowy https://botland.com.pl/przekazniki-prze ... jSEALw_wcB który jest sterowany zwarciem do masy. Ot powód odwrócenia polaryzacji.
Ale to jest cecha sprzętowa budowanego termosatu i poprawne skonfigurowanie przekaźników realizuje się na etapie softu, lub w przypadku takich rozwiązań jak GG, w konfiguracji sprzętu.

Ustawienia termostatu w Cloud to nie miejsce na konfigurowanie tego, jaką logiką ma być sterowane wyjście termostatu.

Termostat daje 0 (nie grzeje) lub 1 (grzeje), albo wartość 0..100. Ewentualne "odwrócenie" w ustawieniach by powodowało, że termostat by sygnalizował "grzanie", gdy nie grzeje i vice versa.
Duch__ wrote: Wed Jan 22, 2025 1:54 pm Co do czasu to też chciałem maksymalnie ograniczyć taktowanie pieca, poprzez maksymalne wydłużenia niektórych czasów (ciągłej pracy pieca, przestojów ogrzewania).

Prawdepowiedziawszy czy gdzieś padły pytania o funkcje w termostacie na etapie jego wdrażania? Chyba nigdzie. Zostało to trochę narzucone i potem ździwienie że jest tak, a nie inaczej.
Tu była dyskusja, zbieranie pomsyłów itp:
viewtopic.php?t=8758

A tu był pierszy temat z PoC termostatu, który można było testować na DIY:
viewtopic.php?t=13662

Nie czytałem jeszcze raz wszystkiego od nowa, ale nie pamiętam, aby ktoś zgłaszał, że przydałoby się ten czas wydłużyć.

Pierwsza dyskusja była zaczęta w 2021. Termostat do testowania na DIY jest z sierpnia 2023 - co było prawie na pół roku przed wydaniem GKW-01 i półtora roku temu.

Co jak co, ale twierdzenie, że nie konsultowaliśmy termostatu, nie pytaliśmy o propozycję funkcji itp, jest trochę nie na miejscu.

Przechodząc do meritum: jaki zakres tego czasu byłby wystarczający? Wprowadzenie tego na obecnym etapie może być utrudnione, ale może się uda to jakoś sensownie zmienić i nie zepsuć niczego.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Duch__
Been thanked: 6 times

Zwracam honor

Może godzina? Dom się nie wychłodzi, ale trzeba mieć na uwadze przegrzewy przy złym ustawieniu.
rasz

Tego termostatu używam do dorobienia automatyki do kotła. Jego zadaniem jest załączenie pompy obiegowej jeśli temp. wody w kotle przekroczy wartość zadaną. Stąd też konieczność użycia "odwróconej logiki" ponieważ przekaźnik ma być wysterowany jeśli temperatura będzie powyżej, a termostat w trybie grzania załącza się jak temperatura jest mniejsza. Mógłbym użyć trybu chłodzenia, ale jak dla mnie to głupio się prezentuje termostat z ikoną "śnieżynki", który dotyczy ogrzewania.

Na ten moment mam zrobione obejście tego tak jak napisał @Maciek663. Ma to jedną wadę kosmetyczną ponieważ na aplikacji stan termostatu jest pokazany odwrotnie. Druga rzecz to że po włączeniu zasilania esp przekaźnik załącza się na ok 0,5 sekundy, ale to są rzeczy bardziej kosmetyczne i nie mają wpływu na ogólne działanie termostatu.

Jedyne co to przydało by mi się zwiększyć minimalny czas zadziałania, bo po załączeniu pompy temperatura wody zaczyna spadać i zanim się ustabilizuje mija ok 12-15min. Powoduje to że kilka minut po załączeniu pompa się wyłącza aby następnie po kilku minutach znów się włączyć.

Co do maksymalnej wartości min. czasu włączenia/wyłączenia to jeśli dobrze patrzę w kod supla-device to w protokole atrybut ma 2 bajty, zatem wg mnie maksymalna wartość powinna wynosić 32 767 sekund (co daje ok. 9h 10min, można by zaokrąglić do pełnych 9 godzin ;D) - ciężko mi na ten moment wyobrazić sobie use case dla tak dużej wartości, ale uważam że nie ma co ograniczać użytkowników (jeśli oczywiście zmiana ta nie zepsuje czegoś w innym miejscu) - może ktoś znajdzie zastosowanie dla takich wartości. Jeśli z jakiegoś powodu to nie jest możliwe to limit 1 godziny też wydaje mi się sensowną i wystarczającą wartością.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

rasz wrote: Wed Jan 22, 2025 10:12 pm Mógłbym użyć trybu chłodzenia, ale jak dla mnie to głupio się prezentuje termostat z ikoną "śnieżynki", który dotyczy ogrzewania.