Supla a brak WiFi

aone

Hej,

szukam rozwiązania, dzięki któremu otrzymywałbym powiadomienie o długo(!) otwartej bramie (a więc nie o o po prostu otwartej bramie).

Fajnie działa mi to na jednej z lokalizacji, na której mam moduł Supla WiFi, ale... w drugiej lokalizacji WiFi nie ma ;)

Dostępne urządzenia:
- switch z dostępem do całej sieci
- rejestrator Dahua z wejściami/wyjściami alarmowymi (i to tu być może finalnie będą generowane powiadomienia)
- kontaktron bramy
... być może będzie przekaźnik z opóźnieniem

... rozwiązaniem awaryjnem jest właśnie dokupienie przekaźnika z wyzwalaczem czasowym, który "wyśle sygnał" do rejestratora, od którego to normalnie otrzymuję powiadomienia na telefon. Przekaźnik jest potrzebny w tym celu do:

- ustawienia czasu, po którym ma wyzwolić się alarm, ponieważ rejestrator nie daje takiej funkcjonalności
- możliwość anulacji odliczania czasu, ponieważ jeżeli ktoś zamknie bramę to nie chcę powiadomienia :)

Jednak zanim zdecyduje się na takie rozwiązanie, chciałem Was zapytać czy jest możliwość podłączenia jakiegoś urządzenia, które spełniałoby wymogi, ale współpracowało również z Supla?

Moim problemem jest, że nie rozumiem czy to muszą być urządzenia Supla, aby współpracowały z aplikacją Supla, czy też niekoniecznie, a jeżeli niekoniecznie to na jakiej zasadzie miałoby to działać? Być może znalazłbym jakiś moduł z wejściem LAN. A to chyba musi być urządzenie innej marki, ponieważ nie widzę rozwiązania Supla dla LAN...
Last edited by aone on Tue Aug 12, 2025 1:20 pm, edited 2 times in total.
malarz
Been thanked: 2 times

Gotowego chyba nic nie znajdziesz. Ale jakaś płytka z ESP32 i LAN8720 z wgranym GG + kontaktron + zasilacz powinny dać radę.

Jeżeli problemem jest odległość bramy od budynku gdzie masz internet. Rozwiązaniem wtedy może być coś standardowego (SBW-02) w budynku z WiFi + kontaktron na długim przewodzie (w razie potrzeby o większym przekroju jakby był spory spadek napięcia).
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.

Return to “Pomoc”