Sonoff basic R3 nie czyta temp
-
Krzyt3k
Cześć, posiadam sonoff basic r3 z supla wersja oprogramowania GG v7.12.20. 2 termometry. Od ponad roku wszystko ok nic się nie działo, parę dni temu po wykresie bylo widać jak kilka razy w przeciągu krótkiego czasu jest jest dziura w odczycie i w końcu calkiem zniknął. Na obu kanałach nie pokazuje temp. Na stronie widze oba czujniki ale jak w nie wchodze to przy temperaturze jest znak zapytania "?". Resetowałem wylaczajac z zasilania. Czujniki ds18b20. Może ktoś coś podpowie ?
Niezbędne dla Ciebie informacje znajdziesz tutaj viewtopic.php?t=16787Krzyt3k wrote: Sat Mar 22, 2025 7:19 am Cześć, posiadam sonoff basic r3 z supla wersja oprogramowania GG v7.12.20. 2 termometry. Od ponad roku wszystko ok nic się nie działo, parę dni temu po wykresie bylo widać jak kilka razy w przeciągu krótkiego czasu jest jest dziura w odczycie i w końcu calkiem zniknął. Na obu kanałach nie pokazuje temp. Na stronie widze oba czujniki ale jak w nie wchodze to przy temperaturze jest znak zapytania "?". Resetowałem wylaczajac z zasilania. Czujniki ds18b20. Może ktoś coś podpowie ?
Przeczytaj i pomyśl o zdrowiu i życiu Twoim i Twoich bliskich. Pozdrawiam.
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
Krzyt3k
Przeczytałem, i moje zdziwienie jest co najmniej duże. Nie jestem może takim zaawansowanym użytkownikiem jak większość z was. Zwykły szary człowiek kupił coś na znanym portalu i skąd miał pojęcie że to coś niebezpiecznego jak jest w sprzedaży... Co najlepsze dalej takie urządzenia są w sprzedaży więc nic tu nie rozumiem. Mniejsza o to, tak z ciekawości jak dobrze rozumie to na czujnik zewnętrzny nie idzie napięcie 230V tylko na płytce są zbyt małe odstępy ścieżek zasilania 230V od ścieżek sterownia o niższym napięciu(12V?). Dotarłem też w trakcie czytania do tematu viewtopic.php?t=4936&start=120 Czy to jest to co mnie dotyczy ? Musze złożyć oświadczenie bo mam coś zblokowane czy po prostu w moim urządzeniu coś się uszkodziło? Skoro już je mam to chciałbym wykorzystać mając pełną świadomość.
Inna sprawa jest to co w obecnej sytuacji polecacie bezpiecznego i prawilnego do zdalnego odczytu temperatury z np 2 termometrami, dodam też że w grę może wchodzić odczyt temp cieczy(bezpośredni kontakt)
Inna sprawa jest to co w obecnej sytuacji polecacie bezpiecznego i prawilnego do zdalnego odczytu temperatury z np 2 termometrami, dodam też że w grę może wchodzić odczyt temp cieczy(bezpośredni kontakt)
Daj sobie spokój z tym Sonoffem, szczególnie, że chcesz mierzyć temperaturę cieczy. Producent po prostu nie przewidział podłączenia pod to urządzenie jakichkolwiek dodatkowych czujników, a to co kupiłeś jest "samoróbką", za której prawidłowe (i bezpieczne) działanie nie bierze odpowiedzialności. Tutaj staramy się uświadamiać z jakimi niebezpieczeństwami się to wiąże i dlaczego nie warto ryzykować. Zanim zadałeś tutaj pytanie, to zwróciłeś się z podobnym do sprzedawcy, od którego kupiłeś? Piszesz, że używasz od ponad roku. Okres ochrony gwarancyjnej zależy od woli gwaranta. Jeżeli go nie określił, przyjmuje się, że wynosi 2 lata – licząc od dnia, w którym wydano towar konsumentowi. No to reklamuj, jeśli działa nieprawidłowo. Ale pamiętaj, że używasz tego urządzenia na własną odpowiedzialność i nie licz tutaj na wsparcie.Krzyt3k wrote: Wed Mar 26, 2025 7:17 am Przeczytałem, i moje zdziwienie jest co najmniej duże. Nie jestem może takim zaawansowanym użytkownikiem jak większość z was. Zwykły szary człowiek kupił coś na znanym portalu i skąd miał pojęcie że to coś niebezpiecznego jak jest w sprzedaży... Co najlepsze dalej takie urządzenia są w sprzedaży więc nic tu nie rozumiem. Mniejsza o to, tak z ciekawości jak dobrze rozumie to na czujnik zewnętrzny nie idzie napięcie 230V tylko na płytce są zbyt małe odstępy ścieżek zasilania 230V od ścieżek sterownia o niższym napięciu(12V?). Dotarłem też w trakcie czytania do tematu viewtopic.php?t=4936&start=120 Czy to jest to co mnie dotyczy ? Musze złożyć oświadczenie bo mam coś zblokowane czy po prostu w moim urządzeniu coś się uszkodziło? Skoro już je mam to chciałbym wykorzystać mając pełną świadomość.
Co do kupna nowego urządzenia, to nie będę tutaj polecał nic konkretnego. Kup coś, co spełnia Twoje kryteria i jest dedykowanym do tego celu rozwiązaniem. Wybór masz zawsze. Spojrzyj na Zamela, czy inne komercyjne rozwiązania oparte na Supli (jeśli nadal chcesz pozostać w tym systemie). I nie kombinuj, bo jak wcześniej napisałem życie i zdrowie Twoje oraz bliskich jest chyba najważniejsze...
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
Krzyt3k
Nie chodzi mi o tyle polecanie czegoś tylko podpowiedź co istnieje na rynku ja sobie wtedy sam przepatrzę i wybiorę co mi pasuje najbardziej. Ktoś kto w tym siedzi może szybko powiedzieć o te 3 urządzenia to totalny badziew daj sobie spokój a te 3 można brać pod uwagę ale trzeba dobrać pod siebie. Chciałbym zostać w supli bo mam jeszcze jakieś przekaźniki bez potencjałowe i nie chciałbym mieszać.Krzyt3k wrote: Wed Mar 26, 2025 7:17 am Co do kupna nowego urządzenia, to nie będę tutaj polecał nic konkretnego. Kup coś, co spełnia Twoje kryteria i jest dedykowanym do tego celu rozwiązaniem. Wybór masz zawsze. Spojrzyj na Zamela, czy inne komercyjne rozwiązania oparte na Supli (jeśli nadal chcesz pozostać w tym systemie). I nie kombinuj, bo jak wcześniej napisałem życie i zdrowie Twoje oraz bliskich jest chyba najważniejsze...
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Jeśli chcesz podłączyć DS-y, to możesz kupić Zamela THW-01 - on ma możliwość podłączenia 4x DS.
Alternatywnie dowolne urządzenie pracujące na zasilaniu z USB (jakiś "wemos", "nodemcu" itd.)
Alternatywnie dowolne urządzenie pracujące na zasilaniu z USB (jakiś "wemos", "nodemcu" itd.)
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
malarz
- Been thanked: 2 times
Generalnie najlepiej urządzenie, które jest przez producenta przystosowane do mierzenia temperatury. Jak wybierzesz dodatkowo takie, które jest zasilane niskim napięciem (np. 5V USB, ładowarka do telefonów, ...) to będziesz miał większą pewność, że będzie bezpiecznie jak tylko tej ładowarki/zasilacza nie narazisz na kontakt z wodą (czy dużą wilgotnością).
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.
-
Krzyt3k
Dziękuję właśnie o takie podpowiedzi mi chodziło resztę sobie do studiuje.
I pamiętaj o złożeniu reklamacji na urządzenie, które zakupiłeś. Zawsze możesz dokonać zwrotu ze względu na niezgodność towaru z umową. Przynajmniej będziesz miał środki naz zakup nowego urządzenia.Krzyt3k wrote: Wed Mar 26, 2025 12:39 pm Dziękuję właśnie o takie podpowiedzi mi chodziło resztę sobie do studiuje.
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036