Mam Supla Gate Module i domofon ORNO podłączony wg schematu wyższego (chyba):
Gate module do bramy podpiąłem równolegle do żył 5 i 6 w trybie bezpotencjałowym. Śmiga od miesiąca.
Dziś podpiąłem równolegle drugi przekaźnik pod żyły 3 i 4. W trybie bezpotencjałowym bramka otwierała się tylko gdy ktoś zadzwonił domofonem - po minucie od tego czasu otwieranie przestawało działać (z domofonu również przycisk otwierania bramki nic wtedy nie robi). Przełączyłem więc zworki w tryb potencjałowy, i bramka się zaczęła otwierać z supli niezależnie od tego czy ktoś dzwoni czy nie.
Pojechałem do sklepu.
Wróciłem po 15 minutach i w całym domu śmierdziało gorącym plastikiem. Szybko wywąchałem że domofon. Wyłączyłem bezpiecznik, odpiąłem suplę, poczekałem aż się ostudzi i po ponownym podłączeniu zasilania domofon działa, otwiera bramę, bramkę i dzwoni, ale cały czas jest w trybie nasłuchu (wcześniej się go aktywowało tym przyciskiem z uchem). Nie nagrzewa się.
Pytania:
Co zrobiłem źle? Czy wieczny tryb nasłuchu może się wiązać z uszkodzeniem domofonu czy może jak grzebałem w kabelkach to coś się tam zwarło? Jak poprawnie podpiąć gate module by otwierał furtkę?
Domofon cały czas w trybie nasłuchu po próbie podłączenia gate module
-
Last edited by fracz on Tue Feb 21, 2017 9:48 pm, edited 1 time in total.
-
Witaj;
Mam taki sam domofon, steruję go suplą z Soft inCam.
Sterowanie odbywa się przez 2 przekaźniki:
1 - sterowanie bramą przekaźnik NO podłączony pod zaciski 5-6 ( czas zwarcia 2 sek )
2 - sterowanie furtką przekaźnik NO podłączony ( niestety ingerencja w domofon ) bezpośrednio pod przycisk otwierania furtki w panelu wew.( czas zwarcia 6 sek)
Czasy możesz sobie dowolnie ustawiać.
Mam taki sam domofon, steruję go suplą z Soft inCam.
Sterowanie odbywa się przez 2 przekaźniki:
1 - sterowanie bramą przekaźnik NO podłączony pod zaciski 5-6 ( czas zwarcia 2 sek )
2 - sterowanie furtką przekaźnik NO podłączony ( niestety ingerencja w domofon ) bezpośrednio pod przycisk otwierania furtki w panelu wew.( czas zwarcia 6 sek)
Czasy możesz sobie dowolnie ustawiać.
-
Zgodnie z instrukcją połączenia:
wydaje mi się, że chyba źle to próbowałem zrobić. Linia 3 to "syngał impulsu zwalniania elektrozaczepu" a 4 to "zasilanie". Wobec tego, chyba bez sensu łączyć 3 i 4 na przekaźniku? Wystarczy podpiąć pod niego linię 3, i jeśli pojawi się tam 12V to elektrozaczep się otworzy?
Nadal jednak nie rozumiemi dlaczego przy podłączeniu 3 i 4 do gate module, domofon się nagrzał i chyba zepsuł...
wydaje mi się, że chyba źle to próbowałem zrobić. Linia 3 to "syngał impulsu zwalniania elektrozaczepu" a 4 to "zasilanie". Wobec tego, chyba bez sensu łączyć 3 i 4 na przekaźniku? Wystarczy podpiąć pod niego linię 3, i jeśli pojawi się tam 12V to elektrozaczep się otworzy?
Nadal jednak nie rozumiemi dlaczego przy podłączeniu 3 i 4 do gate module, domofon się nagrzał i chyba zepsuł...
-
Tylko ja nic nie pisze o połączeniu 3-4
Bramę otwieram przez krótkie zwarcie 5-6, a furtkę przez podłączenie się bezpośrednio pod przycisk otwierania furtki na panelu wewn. też przez chwilowe zwarcie.
U mnie to działa bez problemowo.
Dodatkowo udało mi się usunąć ten obrzydliwy zasilacz na kablu. Zasilanie wpiąłem pod przewody pomiędzy furtką/bramą a domofonem.
Bramę otwieram przez krótkie zwarcie 5-6, a furtkę przez podłączenie się bezpośrednio pod przycisk otwierania furtki na panelu wewn. też przez chwilowe zwarcie.
U mnie to działa bez problemowo.
Dodatkowo udało mi się usunąć ten obrzydliwy zasilacz na kablu. Zasilanie wpiąłem pod przewody pomiędzy furtką/bramą a domofonem.
-
Uszkodziłeś elektronikę unifonu , trybem potencjałowym. W tej wersji domofonu sygnał sterujący na rygiel przekazywany jest przez układ elektryczny unifonu
-
Czyli nie da się otwierać furtki podlaczajac Gate module gdzieś po drodze od unifonu do furtki? Ingerencja w Unifon jest konieczna?
Dostałem w końcu nowke niesmiganą... na gwarancji
Dostałem w końcu nowke niesmiganą... na gwarancji
-
Wpinasz się w 2 i 3 potencjałowo dodając dwie diody półprzewodnikowe
[2] <----> [DIODA] <--X---> [Elektrozaczep]
[3] <----> [DIODA] <--Y---> [Elektrozaczep]
W X i Y wpinasz moduł bramowy. - do X, + do Y
Wcześniej sprawdź wszystko miernikiem.
Sprawdzasz też czy działa otwieranie furtki unifonem po podłączeniu diod, ale przez podłączeniem modułu bramowego
Diody zabezpieczą unifon aby nie dostawał napięcia z modułu bramowego.
W sumie przydałyby się jeszcze dwie diody do zabezpieczenia modułu bramowego.
*Elektronikiem nie jestem więc elektronik powinien się wypowiedzieć.
[2] <----> [DIODA] <--X---> [Elektrozaczep]
[3] <----> [DIODA] <--Y---> [Elektrozaczep]
W X i Y wpinasz moduł bramowy. - do X, + do Y
Wcześniej sprawdź wszystko miernikiem.
Sprawdzasz też czy działa otwieranie furtki unifonem po podłączeniu diod, ale przez podłączeniem modułu bramowego
Diody zabezpieczą unifon aby nie dostawał napięcia z modułu bramowego.
W sumie przydałyby się jeszcze dwie diody do zabezpieczenia modułu bramowego.
*Elektronikiem nie jestem więc elektronik powinien się wypowiedzieć.
-
Panowie macie pomysł w jaki sposób wykryć, że ktoś dzwoni w tym modelu?
-
Jak już jesteśmy przy domofonach to żeby nie zasmiecac forum i ja tu o cos zapytam. Mam zmontowany taki układ https://majsterkowo.pl/upgrade-domofonu/ czy da sie go podłączyć do takiego domofonu gdzie trzeba podnieść słuchawkę by otworzyć drzwi? Prubowalem juz chyba na wszystkie możliwe sposoby wlutowac sie w ten przycisk.
-
W tym modelu jak ktoś dzwoni to zwiera AUDIO z MASĄ czyli zaciski 1 i 2 w unifoniekmaslowski wrote: ↑Tue Nov 06, 2018 10:04 pm Panowie macie pomysł w jaki sposób wykryć, że ktoś dzwoni w tym modelu?
Jeżeli to unifon cyfrowy to nic nie da wlutowanie się pod przycisk w unifonie . Sprawdź ile masz żył podłączonych do unifonu , albo podaj model urządzeniasoren wrote: ↑Wed Nov 07, 2018 8:14 am Jak już jesteśmy przy domofonach to żeby nie zasmiecac forum i ja tu o cos zapytam. Mam zmontowany taki układ https://majsterkowo.pl/upgrade-domofonu/ czy da sie go podłączyć do takiego domofonu gdzie trzeba podnieść słuchawkę by otworzyć drzwi? Prubowalem juz chyba na wszystkie możliwe sposoby wlutowac sie w ten przycisk.