Na moim forku github-a udostępniłem firmware v2.0 umożliwiające odczyt z ośmiu czujników otwarcia (NO lub NC).
Kompilacje oczywiście z poprawnym odczytem stanu początkowego.
Defaultowo ustawiłem ikonę otwarcia/zamknięcia rolet.
Szczegóły w plikach "readme.txt" w paczkach *.rar
https://github.com/zchmielak/ESP8266/tr ... bi/Sensors
Zapraszam do testów.
Mega Sensors - 8 wejść NO/NC - firmware v2.0
-
Lucas
Może trywialne pytanie, ale jakiego kabla najlepiej użyć do podłączenia czujników (np. skrętka komputerowa?) i jaka może być jego długość?
-
Zybi
Musisz zastosować transoptory przy samym module, inaczej będziesz łapać zakłócenia niezależnie od rodzaju kabla.
-
slawek
Na swoich płytkach podłączam skrętką kontaktrony do bram nawet 30m i nie miałem jeszcze problemu... ważne, aby z dala od innych kabli.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Zybi
A ja u siebie na 20 cm potrafię coś złapać, dlatego za każdym razem piszę o sterowaniu poprzez transoptory.slawek wrote: Mon Oct 23, 2017 9:40 pm Na swoich płytkach podłączam skrętką kontaktrony do bram nawet 30m i nie miałem jeszcze problemu... ważne, aby z dala od innych kabli.
-
shimano73
- Been thanked: 1 time
Transoptory to takie minimum które obowiązkowo powinny zabezpieczać wejścia , dobrym zwyczajem są rowież transile.
W domu gdzie mamy naście modułów różne rzeczy mogą sie dziać , czasem jakaś burza i błyska sie nie tylko poza domem .
W domu gdzie mamy naście modułów różne rzeczy mogą sie dziać , czasem jakaś burza i błyska sie nie tylko poza domem .
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
-
Espablo
Ja zaś daje rezystory pull-up ok 4.7k. Nawet pracujące falowniki, które masakryczynie sieją zakłucenia do sieci nie są w stanie "przebić" moich pull-up 
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu.