DHT i zakłócenia taśmy led

Jectle

Mam esp z układem kontrolującym taśme rgb oraz zbierającym informacje z dht, jednak co kilkanaście sekund, prawdopodobnie podczas pobierania danych z DHT taśma miga na ułamek sekundy. kiedy odłączam czujnik wszystko działą okej.Co mogę z tym zrobic?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Jectle wrote: Wed Jan 24, 2018 3:19 pm Mam esp z układem kontrolującym taśme rgb oraz zbierającym informacje z dht, jednak co kilkanaście sekund, prawdopodobnie podczas pobierania danych z DHT taśma miga na ułamek sekundy. kiedy odłączam czujnik wszystko działą okej.Co mogę z tym zrobic?
Sugeruję użyć zewnętrznego driver-a do LED-ów.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Jectle

pzygmunt wrote: Wed Jan 24, 2018 3:27 pm
Jectle wrote: Wed Jan 24, 2018 3:19 pm Mam esp z układem kontrolującym taśme rgb oraz zbierającym informacje z dht, jednak co kilkanaście sekund, prawdopodobnie podczas pobierania danych z DHT taśma miga na ułamek sekundy. kiedy odłączam czujnik wszystko działą okej.Co mogę z tym zrobic?
Sugeruję użyć zewnętrznego driver-a do LED-ów.
Masz na myśli zupełnie odrębne urządzenie?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Jak użyjesz jakiegoś sterownika PWM podłączonego np przez SPI to masz gwarancję, że nic Ci nie będzie migać. ESP lubi się resetnąć, przyciąć PWM-a jak "gada" po 1-Wire i przywiesić wszystko jak czeka na WiFi, który ma najwyższy priorytet.

Sprzętowo masz tylko jeden element więcej.
SUPLA.... Nareszcie w domu.

Return to “Pomoc”