Supla Scripts - gubi ustawienia

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
PLF10T

Zdarzyło mi się już kilka razy, że zgubiły się ustawienia w Supla Scripts, a konkretnie:

* w ustawieniach jedynego termostatu - wskazanie aktywnego profilu, przez co termostat jest, ale nie działa, bo nie ma profilu; ustawienie profilu przywraca poprawne działanie na jakiś czas

* w ustawieniach powiadomień - nie wiem, co się rozłącza/przestawia, ale powiadomienia przestają działać (wszystkie); wejście w dowolne powiadomienie i zapisanie (bez zmian) i restart Automate przywraca poprawne działanie wszystkich powiadomień.

Jakieś pomysły, gdzie szukać?
PLF10T

Nikt nie umie pomóc? Nikt nie miał takiego efektu? A co na to @fracz?
fracz
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

Nie miałem takiego efektu. Czekałem aż ktoś napisze "ja też ja też" ;)
dawidd
Been thanked: 1 time

Ja tez tak mam, ale do tej pory myślałem, ze profil jest wyłączany gdy w aplikacji supla wyłączę np wentylator ktory włączony był przez termostat w supla scripts
dawidd

Witam
Biorąc pod uwagę info od @fracz odnośnie termostatu:

"Tak, automatyka cały czas działa i nie bierze pod uwagę tego co zmieniasz manualnie. Analizuje tylko temperatury i "pamięta" co robiła ostatnio. Jest to taka antyupierdliwość tego rozwiązania. W przeciwnym razie ty byś wyłączał, termostat by włączał i tak w kółko by się kłóciło z Tobą. A użytkownik ma zawsze rację, dlatego ustępuje ;-)"

Wygląda na to, że to że profil nieraz zanika nie ma nic wspólnego z tym że manualnie włączam/wyłączam kanał którym steruje termostat.
Co jakiś czas wentylacja nie uruchamia się i wtedy gdy wejdę w supla scripts mam w zakładce profil: Brak. Co może być tego przyczyną?
wojtas567

dawidd wrote: Tue Oct 02, 2018 12:11 pm gdy wejdę w supla scripts mam w zakładce profil: Brak. Co może być tego przyczyną?
A jak masz ustawione czasy włączania/wyłączania profilu?
Pozdrawiam
Wojtek
dawidd

Do wczoraj nie mialem nic tam ustawione. Teraz potworzylem profile noc dzień ale gubiło profile wcześniej
PioKar

Termostaty zapisują logi.
Po prawej stronie na górze jest zakładka.
Może to coś podpowie.
U mnie termostaty generalnie działają ok, chyba że sam coś żle ustawię.
Mati23414

U mnie znowu nie włącza ani nie wyłącza ogrzewania mimo przekroczenia zadanej wartości minimalnej ani maksymalnej. Dopiero załączy ogrzewanie gdy np mam ustawione od 23st a jest poniżej gdy zmienia sie automatycznie profil ktory odświeża sie co ok 2h. da sie jakoś ten czas zmniejszyć aby odświeżał sterowanie co np 1min? Chodzi mi dokładnie o to co zaznaczyłem na zdj ponizej. Mimo ze temperatura spadła ponizej zadanej to nie uruchomił ogrzewania. Dopiero gdy minał czas zaznaczony na zdj. Tak samo jest i w druga strone z wyłączeniem go. Moge cos z tym zrobić?

Zdjęcia
slawek

Popatrz na ten wątek - może coś się wyjaśni...
viewtopic.php?f=9&t=2534&start=90
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Return to “Pomysły i koncepcje”