Dziś rano żona przytargała mi to:
I wpadłem na genialny pomysł. Choć dla naszego bezpieczeństwa ze strony żon nie wiem czy dobry
Swego czasu przerabiając bibliotekę Arduino sobie dorobiłem obslugę czujnika. Cloud też jak widać czujnik obsługuje
Co o tym myślicie?
Waga tensometryczna
-
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by QLQ on Sun Aug 29, 2021 7:03 am, edited 2 times in total.
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
-
Chyba bym się nie odważył
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
-
@QLQ... Powiem Ci, że stąpasz po kruchym lodzie Sam pomysł ciekawy. Jeszcze identyfikacja użytkownika by się przydała i można wdrożyć
-
niezły pomysł.
Znalazłem trochę teorii jak poradzić sobie z obsługą czujników nacisku.
Czekam na kolejne Supla Offline Party
-
Będzie zrobione części już lecą
Nie tylko do ważenia ale jak wstawimy pod wycieraczkę można zrobić powiadomienie , że ktoś stoi przed drzwiami wejściowymi.
A i Alexa i Google w przyszłości nam powiedzą ile ważymy
Przy dużych masach np auta (tensometry >100kg - masa/nacisk przedniej osi np VW Passat to ok 650 kg ) można by było otwierać bramę garażu najeżdżając np na płytkę z takim tensometrem. Człowiek stając na niej garażu nie otworzy bo za mało waży - dobry pomysł ?
Nie tylko do ważenia ale jak wstawimy pod wycieraczkę można zrobić powiadomienie , że ktoś stoi przed drzwiami wejściowymi.
A i Alexa i Google w przyszłości nam powiedzą ile ważymy
Przy dużych masach np auta (tensometry >100kg - masa/nacisk przedniej osi np VW Passat to ok 650 kg ) można by było otwierać bramę garażu najeżdżając np na płytkę z takim tensometrem. Człowiek stając na niej garażu nie otworzy bo za mało waży - dobry pomysł ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Kolega lesny8 jak zwykle niezawodny. Dziękuję.lesny8 wrote: ↑Sun Jun 16, 2019 2:50 pm niezły pomysł.
-
Na razie brak logiki, ale poprzez zewnętrze usługi dałoby radę pospinać, ale 1s opóźnienia minimum. Wszystko zależy ile komu się brama garażowa otwiera. W moim przypadku jest to jakieś 15s i musiałbym na drodze krajowej zamontować te czujniki 200m od bramy wjazdowej, żeby z rozpędu wjeżdżać bo odcinek od bramy wjazdowej do garażowej zajmuje mi jakieś 5s.
-
No ale ja myślał że wjeżdżamy na posesję, stajemy autkiem i grzecznie czekamy aż brama się otworzy. Nie założyłem że pomykamy 150 kmhlesny8 wrote: ↑Sun Jun 16, 2019 9:22 pmNa razie brak logiki, ale poprzez zewnętrze usługi dałoby radę pospinać, ale 1s opóźnienia minimum. Wszystko zależy ile komu się brama garażowa otwiera. W moim przypadku jest to jakieś 15s i musiałbym na drodze krajowej zamontować te czujniki 200m od bramy wjazdowej, żeby z rozpędu wjeżdżać bo odcinek od bramy wjazdowej do garażowej zajmuje mi jakieś 5s.
-
Eee.... no co Ty, takich prędkości to w zabudowanym nie rozwijam ale po to zamontowałem żeby nie czekać.
30m od bramy do bramy mam. Z prędkością 20km/h czyli ~5,6m/s pokonuję w ~5s.
Opcja z wagą dla żony dużo bardziej mi podchodzi, choć nie wiem czy sam bym częściej nie korzystał