Supla Geolocation. Aplikacja mobilna

arekrgw
Posts: 44
Joined: Wed Aug 15, 2018 6:42 pm

Post

Witam, stworzyłem ostatnio aplikacje mobilną do supli, która zarządza przekaźnikami w odniesieniu do aktualnego położenia urządzenia(telefonu, tabletu). Aplikacja narazie tylko na androida, po włączeniu śledzenia działa ono także gdy aplikacja jest uruchomiona w tle. Zalecam dodanie jej do tych które nie będą wyłączane przez system automatycznie.

Link do pobrania APK: https://drive.google.com/open?id=1qGsyb ... BIikcHmMso
Link do źródła: https://github.com/arekrgw/supla-geolocation

Najnowsza wersja: 0.51

Aplikacja używa linków bezpośrednich i polega na wyznaczaniu stref na mapie, a potem dodawaniu kanałów którymi chcemy sterować. Jest dość intuicyjna w obsłudze, narazie do wyboru są dwa typy kanałów: GATE i FRACZ.

GATE:
Podajemy tylko link bezpośredni z cloud.supla.org taki jak w załączniku. Ważne aby był włączony odczyt oraz nie zostawiamy na końcu linka "/". Po uruchomieniu gdy będziemy w wyznaczonej strefie aplikacja będzie próbowała otworzyć bramę (jeżeli będzie otwarta to jej nie zamknie), natomiast analogicznie gdy opuścimy strefę to bramę zamknie. Gdy jesteśmy w zasięgu stref i do 200m poza nią aplikacja cały czas monitoruje i próbuje wykonywać daną akcje. Jeżeli będziemy dalej niż zasięg + 200m lub w martwej strefie to nic nie będzie się działo.

FRACZ:
Podajemy dwa linki publiczne z Supla Scripts jeden gdy wejdziemy w strefę drugi gdy opuścimy. Tu warunki czy coś się stanie czy nie ustalamy w skryptach fracza.

Proszę o ostrożne testowanie gdyż to nadal wersja alfa tej aplikacji. Wszelkie bugi bądź pomysły na usprawnienie mile widziane.

Jeżeli ktoś ma możliwość to prosiłbym o przetestowanie tego w autach z Android Auto.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by arekrgw on Mon Oct 07, 2019 10:34 am, edited 3 times in total.
User avatar
dawidd
Posts: 616
Joined: Tue Dec 19, 2017 12:45 pm

Post

Fajne, muszę wypróbować
Gucio2607.
Posts: 508
Joined: Tue Aug 22, 2017 1:56 pm

Post

Można by dodać powiadomienie o wejściu/wyjściu ze strefy i wykonanej akcji.
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
tomkowski
Posts: 372
Joined: Tue Oct 09, 2018 7:16 pm
Location: Orzesze

Post

Hej - świetny pomysł choć nie udało mi się wysterować bramy.
Będę jeszcze próbował.
Kilka uwag na szybko:
- przełącznik On/Off sugeruje, że On jest po lewej a Off po prawej. Jednak geolokalizacja załącza się po przesunięciu slidera w prawo. Może warto teksty On / Off umieścić po prawej i lewej stronie przełącznika.
- Pinezka na mapie - Może jest możliwość by automatycznie ustawiała się tam gdzie jesteśmy z możliwością poprawienia pozycji?
Obecnie "na dzień dobry" widzę większość Europy i odnalezienie "siebie" jest mozolne.
- Edycja zapisanej strefy vs mapa - po wejściu w edycję widzimy pół świata i naszą pinezkę. Można zoomować - jasne. Natomiast przypadkowe tapnięcie mapy przestawia pinezkę na nową lokalizację. Trzeba baaardzo uważać.
-zapisana strefa (widok) - nie do końca jasne jest dla mnie kolorowanie/znaczenie w widoku utworzonych stref. Mamy nazwę, Promień, Martwe pole i ilość kanałów. Do tego ikonkę kółka z kreseczką. Tapnięcie tej ikony/zapisanej strefy powoduje jej "pokolorowanie" - zmianę koloru tła. Co to oznacza? Czy tak włączamy/wyłączamy działanie danej strefy? Może warto to dodać do opisu albo zmieniać kolor ikony "Power On Off" - kółka z kreseczką?
- NIe wiem na ile to potrzebne przy używaniu, ale mi przy testowaniu brakuje widoku mojej pozycji vs strefy (lub jak jużwspomniano - powiadomienia o wejściu/opuszczeniu strefy - np. różne dźwięki).

Jutro potestuję dalej :)

Dzięki!
arekrgw
Posts: 44
Joined: Wed Aug 15, 2018 6:42 pm

Post

tomkowski wrote: Sun Sep 29, 2019 8:08 pm Hej - świetny pomysł choć nie udało mi się wysterować bramy.
Będę jeszcze próbował.
Kilka uwag na szybko:
- przełącznik On/Off sugeruje, że On jest po lewej a Off po prawej. Jednak geolokalizacja załącza się po przesunięciu slidera w prawo. Może warto teksty On / Off umieścić po prawej i lewej stronie przełącznika.
- Pinezka na mapie - Może jest możliwość by automatycznie ustawiała się tam gdzie jesteśmy z możliwością poprawienia pozycji?
Obecnie "na dzień dobry" widzę większość Europy i odnalezienie "siebie" jest mozolne.
- Edycja zapisanej strefy vs mapa - po wejściu w edycję widzimy pół świata i naszą pinezkę. Można zoomować - jasne. Natomiast przypadkowe tapnięcie mapy przestawia pinezkę na nową lokalizację. Trzeba baaardzo uważać.
-zapisana strefa (widok) - nie do końca jasne jest dla mnie kolorowanie/znaczenie w widoku utworzonych stref. Mamy nazwę, Promień, Martwe pole i ilość kanałów. Do tego ikonkę kółka z kreseczką. Tapnięcie tej ikony/zapisanej strefy powoduje jej "pokolorowanie" - zmianę koloru tła. Co to oznacza? Czy tak włączamy/wyłączamy działanie danej strefy? Może warto to dodać do opisu albo zmieniać kolor ikony "Power On Off" - kółka z kreseczką?
- NIe wiem na ile to potrzebne przy używaniu, ale mi przy testowaniu brakuje widoku mojej pozycji vs strefy (lub jak jużwspomniano - powiadomienia o wejściu/opuszczeniu strefy - np. różne dźwięki).

Jutro potestuję dalej :)

Dzięki!
Zmiana koloru strefy na zielony aktywuje ją tzn. że aplikacja będzie śledzić tą strefę.
Odnośnie automatycznego zoomu do pozycji pinezki to jest to zaimplementowane lecz są jakieś bugi których jeszcze nie rozwiązałem i nie zawsze to po prostu działa.
Powiadomienia pojawią się niebawem.
tomkowski
Posts: 372
Joined: Tue Oct 09, 2018 7:16 pm
Location: Orzesze

Post

Dzięki za wyjaśnienia! :)

Pozdrawiam!

Edit 30.09.2019 11:44
Kolejny raz przetestowałem działanie apki.
Faktycznie - po podświetleniu na zielono zdefiniowanej strefy aplikacja zaczyna działać. Ale....
mapa_supla_geo.jpg
Na załączonej mapie widać mój dom i miejsce w które podjechałem autem, zatrzymałem się i obserwowałem bramę :D
Od domu do miejsca postoju mam dokładnie 458m.
Martwa strefa ustawiona na 70m. Promień strefy na 150.

Przebieg testu:
Wyjeżdżam z domu zostawiając otwartą bramę. Jadę do punktu obserwacyjnego :P
Czyli wyjeżdżam ponad 200m poza strefę.
Moja brama ma sterowanie step-by-step czyli kolejne sygnały (w zależności od stanu początkowego) powodują: OTWÓRZ, STOP, ZAMKNIJ, STOP, OTWÓRZ, STOP, itd.
No i widzę, że brama dokładnie to robi. Trochę się zamyka, następnie trochę otwiera, trochę zamyka itd....

Ruszam do domu gdy widzę, że brama zamknięta jest w około 1/3 i znów zaczyna się otwierać.
Podjeżdżam pod dom i ... zastaję bramę całkowicie zamkniętą!

Uff...trochę się rozpisałem - wybacz. Może ja gdzieś popełniam błąd w rozumieniu działania lub konfiguracji.
Nie ukrywam, że jest to aplikacja na jaką czekałem od dawna i baaardzo bym chciał ją uruchomić :)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by tomkowski on Mon Sep 30, 2019 9:58 am, edited 1 time in total.
miko1282
Posts: 538
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:15 pm
Location: Brodnica

Post

Do czego służy martwe pole wewnątrz strefy ?
woytas1
Posts: 117
Joined: Tue Oct 02, 2018 10:34 pm
Location: Krosno

Post

Pewnie po to, żeby urządzenia nie wariowały jak chodzisz w koło domu :lol:
miko1282
Posts: 538
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:15 pm
Location: Brodnica

Post

woytas1 wrote: Mon Sep 30, 2019 9:45 am Pewnie po to, żeby urządzenia nie wariowały jak chodzisz w koło domu :lol:
Ale ustawiając strefę np 200m(do bramy ) chodząc w strefie coś się może zmieniać ? Jak wykde ze strefy( działki ) to brama powinna się zamknąć, a czy jest jakaś różnica czy będę miał np martwą strefę na 50m ?
arekrgw
Posts: 44
Joined: Wed Aug 15, 2018 6:42 pm

Post

miko1282 wrote: Mon Sep 30, 2019 9:49 am
woytas1 wrote: Mon Sep 30, 2019 9:45 am Pewnie po to, żeby urządzenia nie wariowały jak chodzisz w koło domu :lol:
Ale ustawiając strefę np 200m(do bramy ) chodząc w strefie coś się może zmieniać ? Jak wykde ze strefy( działki ) to brama powinna się zamknąć, a czy jest jakaś różnica czy będę miał np martwą strefę na 50m ?
Głównym zadaniem martwej strefy jest aby nie wysyłać zbędnych zapytań do Supli przy czym wykorzystywać pakiet danych jak i zasoby serwerów.

Return to “Nowości”