Oddziałujące na siebie SONOFFy

siekieramb

Cześć

Mam problem natury hardwarowej. Mam podpięte tak 2 sonoffy basic w ten sposób:

https://zapodaj.net/bdc765adc5ac8.png.html

Do każdego jest wpięty dodatkowy mono-stabilny przycisk. Problem jest tego typu, że jak uruchamiam 1 sonoffa, to co któreś klikniecie uruchomi mi się drugi mimo że nie użyłem przycisku w 2 sonoffie. Następnie powiedzmy po 3 kliknięciach wyłączają się obydwa, albo za pomocą przycisku w 1 włączam drugiego sonoffa... W drugą stronę też to działa jak używam 2 to potrafi reagować 1

Wydaje mi się, że jest to problem natury elektrycznej, ponieważ nawet jak na stole testowym zasilanie i neutral są wpięte w potrójne wago to przy odłączaniu jednego z przewodów, niezależnie od tego czy to L czy N to drugi sonoff potrafił zareagować.

Miał ktoś taki problem? Jest jakieś rozwiązanie?

P.S. Tak zostają monostabilne, tak testowałem na dwóch oprogramowaniach i to samo
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Ja bym zaczął od sprawdzenia, czy to nie są jakieś zakłócenia na przyciskach. Nie wiem czy masz jakieś logowanie w sofcie, aby zobaczyć skąd bierze się zmiana stanu - np. czy jest spowodowana wykryciem wciśnięcia przycisku, które nie istniało.
Jeśli nie ma, to wyrzuć z softu obsługę przycisków i przełączaj zdalnie i zobacz czy problem nadal występuje.
Te przewody do przyucisków są wrażliwe na zakłócenia.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
pzygmunt
Been thanked: 59 times

99% to zakłócenia na wejściu. Tam nie ma żadnych filtrów, a w niektórych wersjach oprogramowania autorzy dodatkowo poskracali czas impulsu uznawany za naciśnięcie. Sumarycznie masz taki efekt jaki zauważyłeś.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
siekieramb

Okej super, już coś wiadomo. Mam możliwość teraz zmiany tej "jednej linijki" programu aby wydłużyć czas potrzebnego impulsu? Jakim programem? Chyba bym musiał pliki z rozszerzeniem ".c" znaleźć a potem zmieniać i następnie połączyć je w całość jako ".bin" do wgrania..? Jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić.

Wiem, że w przypadku oprogramowania multiboard jest to za długi czas, tam nawet chyba na zbocze opadające reaguje...

Return to “Pomoc”